Çeşitli ve dengeli bir beslenme, vücudunuza düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu maddeleri sağlar. Söz konusu sağlığımız olduğunda yediklerimizin renkleri de son derece önemli. Zira ister kırmızı bir elma olsun ister turuncu bir portakal, doğal gıdaların renkleri içerdikleri besin maddelerinin bir işareti. Peki hangi renk sebze ve meyve hangi maddeleri içeriyor ve neye fayda sağlıyor?
#SağlıkMaçka ilçesindeki Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, kaya düşme riskine karşı Eylül 2015'te ziyarete kapatılarak restorasyona alınmıştı. 5 yıldan fazla süren restorasyon çalışmalarından sonra ziyarete açılan Sümela Manastırı’nı gezmek isteyenler, tarihi yapının açık olup olmadığını merak ediyorlar. Peki, Sümela Manastırı nerede, açık mı? İşte, Sümela Manastırı giriş ücreti 2022.
#Sümela ManastırıPekmez, insanların tatlandırıcı olarak kullandığı kalın bir şuruptur. Şeker yapım sürecinin bir yan ürünüdür ve ezilmiş şeker kamışı veya şeker pancarından elde edilir. Peki şeker kamışı pekmezi neye iyi gelir, nerelerde, nasıl kullanılır? İşte şeker kamışı pekmezinin faydaları…
#Şeker Kamışı PekmeziGeçen haftalarda Karadeniz’e bir destek gezisi yaptık. Sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Karadeniz’in hem morale hem de turizm ekonomisini canlı tutmaya ihtiyacı var. Bir Karadeniz keşfi için en güzel mevsimin eylül-ekim olduğunun altını çizerek size 34 adımlık bir Trabzon-Rize rotası hazırladım. Neden 34 diye sormayın; o da benim İstanbul aşkımın imzası olsun. Ne de olsa bu yazı İstanbul’a dönünce hazırlandı...
#YazarMelas şekeri Türkiye içinde şeker pancarından yapılmaktadır. Kısa bir ifade ile melas şeker üretiminde artan nitelikteki bir yan üründür. Melas çağımızda pek çok alanda kullanılma imkanına sahip olmaktadır. En fazla kullanıldığı alanların başında ise meşrubat üretimi ile hayvancılık gelmektedir. Melasın ne demek olduğunu, nasıl elde edildiğini ver nerelerde kullanıldığını sizin için derledik.
#Melas Nedir?Gıda maddeleri arasında birbirinden farklı işe yarayan mamuller bulunmaktadır. Maya da en çok merak edilen ve kullanılan gıda ürünlerinden bir tanesidir. Maya nedir ve nasıl yapılır? Maya ne işe yarar ve neden kullanılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Maya NedirTrakya; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ’ın tamamıyla Çanakkale ve İstanbul’un bir kısmını kapsayan coğrafi bölge… Sıcakkanlı halkı, kıpır kıpır dansları, lezzetli köfteleri, yazı yaz, kışı kış gibi yaşayan doğası ve insanlık tarihinin başlangıcına giden yerleşimleriyle ülkemizin keşfedilmeye değer bölgelerinden. Jürimize bu hafta Trakya’ya doğru yola çıkanların mutlaka görmesi gereken yerleri sorduk.
#TrakyaYüksek şeker oranı içeren ve özellikle meşrubat üretiminde çok kullanılan bir madde olan melasın dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Diyetisyen Eda Balcı, “Her ne kadar vitamin ve mineralleri barındırsa da şeker içeriği oldukça yüksektir ve bu fazla miktardaki şekerin diyabet, obezite, kalp ve damar hastalıkları, kanser, depresyon, cilt sorunları, erken yaşlanma, karaciğer yağlanması ve böbrek hastalığı gibi birçok hastalığa yakalanma riskini artırır” dedi, önemli bilgiler verdi.
#MelasTÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda fizik alanında ‘güneş panellerinin verimliliğini arttırma’ projesiyle Türkiye birincisi olan Malatyalı 17 yaşındaki lise öğrencisi Feridun Balaban, bilim insanı olmak istiyor.
#Malatya Bilim Ve Sanat MerkeziSümela Manastırı'nın tarihi restorasyon çalışmalarının tamamlanıp, yeniden açılmasıyla beraber gündeme geldi. Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı'nda, Şubat 2016'da başlayan restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projelerinin önemli bölümü tamamlandı. Sümela" adını "siyah" anlamına gelen "melas" sözcüğünden aldığı söylenen manastırın Meryem Ana adına kurulduğu biliniyor. Peki, Sümela Manastırı ne zaman yapıldı ve nerede? İşte, ayrıntılar...
#Sümela Manastırı TarihiHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkşeker’in sözleşmeli tarım uygulaması ile çiftçilerin krediye, faize muhtaç olmayacağını söyledi. Bakan Albayrak, proje ile çiftçilerin 3.5 milyar TL gelir elde edeceğini, tarımsal ürün ithalatında da 500 milyon dolarlık tasarruf sağlanacağını belirtti.
#GazetehaberleriBenzin türlerine etanol harmanlanması zorunluluğunun askıya alınmasıyla 84 milyon litre ile Türkiye'nin en büyük üreticisi Konya Şeker, bu kapasitesinin tamamını koronavirüs ile mücadelede kullanılan dezenfektan ve kolonya üretimi için ayırdı.
#PANKOBİRLİKPANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgını sonrası etanolden üretilen dezenfektan ve kolonyaya talebin arttığını belirterek, "Milletimiz, kozmetik ve kimya sanayi ile kolonya üreticileri rahat etsin, ülkemizde yeterince etil alkol var. Ayrıca etil alkolün üretileceği şeker pancarından elde edilen melas da var" dedi. Konuk, Türkiye’nin gıda devlerinden Torku markasıyla üretilen et, süt, şeker, bakliyat ve yağ gibi birçok üründe arz sorunu yaşamadıklarını da belirterek, “Gerekirse bu milleti gıdanın için yüzdürürüz. Telaş ve endişeye gerek yok” dedi.
#PANKOBİRLİK