Fazla Tüketimi Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor: Melas Şurubu Nedir?
"Yüksek şeker oranı içeren ve özellikle meşrubat üretiminde çok kullanılan bir madde olan melasın dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Diyetisyen Eda Balcı, “Her ne kadar vitamin ve mineralleri barındırsa da şeker içeriği oldukça yüksektir ve bu fazla miktardaki şekerin diyabet, obezite, kalp ve damar hastalıkları, kanser, depresyon, cilt sorunları, erken yaşlanma, karaciğer yağlanması ve böbrek hastalığı gibi birçok hastalığa yakalanma riskini artırır” dedi, önemli bilgiler verdi."
İçeriğindeki yüksek şeker oranıyla, özellikle meşrubat üretiminde çok kullanılan ve vitamin ve mineral içeren bir madde olan melas, birçok alanda kullanılırken, fazla tüketimi birçok olumsuz etkiye neden olabiliyor. Melas içerdiği maddeler nedeniyle çeşitli hastalıkları beraberinde getirebiliyor, hayvancılıkta kullanılmasının ise birçok faydası bulunuyorç
Melas, şeker pancarı ve şeker kamışı üretiminde üretim kademesinde şekerin fabrikasyona geri alınmayan son şurubudur. Kısaca melas için ‘şeker üretilirken artan yan ürün’ de denebilir. Melas, koyu kahve renginde, çok ağdalı ve yüksek viskoziteli pekmezi andıran bir görünüme sahiptir. Melas içerik olarak yüzde 50 şeker, yüzde 30 şeker dışındaki maddeler ve yüzde 20 oranında sudan oluşmaktadır. İşlenen pancarın yüzde 4’ünden melas elde edilir.
Hayvancılıkta kullanılmasının birçok faydası var
İçeriğindeki yüksek şeker oranıyla özellikle meşrubat üretiminde çok kullanılan bir maddedir. Bir diğer en çok kullanıldığı alan ise hayvancılıktır. Melasın hayvancılıkta kullanılmasının birçok faydası vardır. Aynı zamanda melas, gübre yapımı, kömür sanayisi ve alkol üretiminde de kullanılmaktadır. Ucuz olduğu için sitrik asit fermantasyonunda hammadde olarak kullanılır. Sitrik asit ise gıda sanayisinde limon tuzu ve koruyucu madde olarak kullanılmaktadır.
Fazla tüketimi birçok hastalığa neden olabilir
Melas rafine şekere göre vitamin ve mineral içermesi avantaj olarak görülse de şeker içeriği yüksek olduğu için tüketimine oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Rafine şekerin aksine melas bazı vitamin ve mineralleri içerir. Manganez, magnezyum, demir, B6 vitamini, selenyum, potasyum, bakır ve kalsiyum melasın içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerdendir.
Her ne kadar bu vitamin ve mineralleri barındırsa da şeker içeriği oldukça yüksektir ve bu fazla miktardaki şekerin diyabet, obezite, kalp ve damar hastalıkları, kanser, depresyon, cilt sorunları, erken yaşlanma, karaciğer yağlanması ve böbrek hastalığı gibi birçok hastalığa yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir.