Paylaş
Tarafların anlaşmasıyla rapor geri çekildi. Bir ay sonra yani dün, rapor Meclis Genel Kurulu’na geldi. Tek bir farkla. Rapordaki CHP şerhi geri çekilmişti. Neden çekildiği merak konusu oldu, Deniz Baykal’ın yıllarca önce söylediği gibi ‘yavşak ilişkiler’ yine mi gündeme geliyordu? Ancak CHP İBB Meclis Grubu tekrar rapora şerh yazarak doğru olanı yaptı. Çünkü plan değişikliği içinde ‘önemli’ iş insanlarının projeleri de mutlu sona kavuşuyordu.
Önemli ayrıntı şuydu:
Her konuda birlikte hareket eden ittifak ortağı İYİ Parti, nedense ittifakta çatlağa neden olarak Meclis’te rapora olumlu oy kullandı. CHP’liler şaşkına döndüler. Bu arada birçok üyeden de telefon aldık. Söylenenler şuydu: Konu imar rantı olunca İYİ Parti ittifak ortaklığından geçici olarak çıkıyordu! Bu arada AKP’li Sancaktepe’den İYİ Parti Grup Başkan vekili olan Trabzonlu hafız İbrahim Özkan, kürsüye her çıktığında AKP’yi ayetler ve hadisi şeriflerle imar rantı konusunda eleştirmesiyle biliniyor.
GÜNÜN SÖZÜ
“DÜNYADA para piyasalarında yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında, bir siyasi hamaset haline getirilmeden ülkemizin içinde bulunduğu zor şartlar ve insanımızın çektiği büyük sıkıntı ve acılar göz önünde bulundurularak IMF seçeneği değerlendirilmelidir.” (Veli Ufuk ALP-Bankacı, ekonomist)
‘ERKEN SEÇİM’ GÜNDEMDEN DÜŞTÜ
SEÇİM tartışmaları gündemde ağırlığını sürdürürken, bazı ekranlarda “2022 Kasım’ında seçim mi var?” sorusu gündeme getiriliyor. Muhalefetin ‘erken seçim’ talebinin dışında, yani erken seçim olacağı şeklinde söylemler sürüyor.
Oysa, iktidar bloğu Seçim Kanunu’nda değişiklik yaparak seçime gitmeyi, MHP’nin de talebiyle istiyor.
Ancak Anayasa’nın emredici hükmü gereğince, Seçim Kanunu’nda yapılacak değişiklikler ancak bir yıl sonra yürürlüğe giriyor, ki MHP bunu kabul etmeyeceğine göre, erken seçim gündemden düşmüş olsa gerek.
‘BENİ BEN YAPAN CHP’DİR’
CHP’li eski İçişleri Bakanı Av. Hasan Fehmi Güneş, örnek ve dürüst bir siyasetçi idi. Ailesi Kafkas göçmeniydi. Arifiye Köy Enstitüsü’nün son mezunlarından. Ankara Hukuk Fakültesi’nde okurken Ahmet Necdet Sezer’le yakın arkadaştı. Nallıhan’da savcılık yaptı, sonra da avukatlık. Bir dönem senatörlük, iki dönemde de milletvekilliği yaptı. İçişleri Bakanlığı’nda bulundu. 12 Eylül’den sonra milletvekilliği sona erdiği için -şimdiki gibi milletvekilliği emekliliği yoktu- oturduğu evin kirasını ödeyemediğinden temerrüde düştü. Kızılay’da kiraladığı bir büroda avukatlığa başladığında rahmetli Uğur Mumcu’nun kendi masasını ve kütüphanesini Güneş’e verdiğini söyleyen Av. Sabri Ergül, yakın dostu için “Türkiye ne dürüst bakanlar gördü” diyor. “Beni ben yapan CHP’dir” sözünü sık sık yineleyen Güneş, dün Karapürçek köyünde toprağa verildi.
GELİBOLU’NUN RUSLARI ANILDI
RUSYA’da Bolşevik Devrimi sonrasında ülkelerinden ayrılıp Çanakkale-Gelibolu ilçesine yerleşmek zorunda kalan ve burada yaşamını yitiren 312 Beyaz Rus, toprağa verildikleri mezarlıkların tahrip olması üzerine 2008’de Gazi Süleyman Paşa Mahallesi’nde aslına sadık kalınarak yeniden yapılan Rus anıtında düzenlenen törenle anıldı.
1920 yılında yaklaşık 30 bin Beyaz Rus’un ilçeye gelişlerinin 101’inci yılı nedeniyle düzenlenen törene Rusya’nın İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Anton Skvortsov, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Roman Penkin Rusya Fed. Büyükelçiliği Rus Ortodoks Kilisesi papazı Giorgi Sergeev, Türk-Rus Toplumsal Forumu Sekreteri E. Büyükelçi Ender Arat ile Melisa Murat, Erol Uğurlu, Prof. Dr. Aydın İbrahimov, Prof. Dr. Vedat Çalışkan ve Nilhan Aydın katıldı. Müze ziyaret edilerek anı defteri imzalandı. 1921 yılına ait Beyaz Rusların Gelibolu yaşamını anlatan fotoğraflardan oluşan ‘Gelibolu 1921’ (Gelibolu Türk-Rus Kardeşliğinin 100’üncü yıldönümü) kitabının tanıtımı yapıldı.
ODTÜ’YE YENİ BİR YOL DAHA MI?
ODTÜ yolu davaları, Rektörlük ve ABB tarafından imzalanan 2017 yollar protokolünün esas alınması ve meslek odalarının da bütünleşik güzergâh davası açmaması nedeniyle kaybedildi. 2017 protokolünde belirtilen ve Rektörlüğe verilecek 36 HA alanının Hazine tahsisinden çıkarılarak ODTÜ özel mülkiyetine imar hakkı ile geçirilmesi nedeniyle rektörün suskun olduğu anlaşılmaktadır.
Her ne kadar Mansur Yavaş, ihalesi yapılan yol dışında ODTÜ’yü bölecek tünel yolunun iptali istemiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bir yazı yazmış olsa da gelinen mevcut ulaşım şeması itibarıyla ODTÜ kampusunun sonlandığı güney ucundan yeni bir yolla Malazgirt yoluna bağlanması ve bu hattın devamı olarak da Şehir Hastanesi ve Çayyolu’na uzatılması gibi teknik bir zorunluluğun olduğu ve bu seçeneğin de masada bekletildiği bilinmektedir.
Tahir ÇALGÜNER
Y.Şehir ve Bölge Plancısı
BİLİYOR MUSUNUZ?
Selanik Kışlası yıkılıyor
SELANİK’te Osmanlı döneminde Selanik Topçu Kışlası olarak hizmet vermiş ve 8 Kasım 1912 tarihinde Hasan Tahsin Paşa tarafından, Selanik Yunanlılara teslim edilince de Yunanca ‘Pavlos Melas’ adı verilen askeri kışladaki, kötü durumda olan binaların ve yardımcı yapıların yıkımına başlandığını (Gümülcine Birlik gazetesi)...
Avrupa’nın en büyüğü
İBB’nin, ‘İklim Eylem Vizyonu’ çerçevesinde atıktan elektrik üreten Avrupa’nın en büyük tesisi bugün Eyüp’te açılıyor. ‘Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’ aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olacak. Açılışa Kılıçdaroğlu, Akşener ve İmamoğlu katılacak.
ALMANYA’da koalisyon partilerinin, ekonomi ve iklim hedeflerini uyumlu hale getirmek için enerji, sanayi ve iklim departmanlarının yetkilerini birleştirecek yeni bir ‘Ekonomi, Enerji, İklim Koruma ve Dönüşüm Bakanlığı’ kurmayı planladığı açıklandı.
Paylaş