Güneşin yaşantımızda psikolojik ve fizyolojik olarak birçok olumlu etkisi olsa da, zararlı utraviyole ışınlarından doğru şekilde korunmazsak güneş yanığı, erken cilt yaşlanması, lekeler ve cilt kanseri gibi pek çok sağlık problemi kaçınılmaz olabilir. İşte güneşlenirken sağlığımızı da koruyacak öneriler...
#Yelda BaşaranGüneşin zararlı etkilerinden korunmak veya doğru bakımı yapmak için yaz aylarında türlü yollara başvuruyoruz ama aslında bu uygulamaların çoğu yanlış! Güneşten koruyucu kremlerden nemlendirici kullanımına kadar dikkat etmemiz gerekenleri uzmanlarla konuştuk.
#Ece Su METE1 yılda 10 yaş alanlar, kemikleri cam gibi kırılanlar, cilt ve saçları bembeyaz olanlar, tavuk gibi kanat çırpanlar, bedeni taş kesilenler, kurt adamlar... Daha önce belki de ismini dahi duymadığınız, dünyada ‘nadir’ görülen ve tıp profesyonellerinin teşhis koymalarının yıllar sürebileceği hastalıklardan sadece birkaçı bu saydıklarım. Öyle sıradışı rahatsızlıklar var ki “Bu gerçek olamaz” diye düşünmeden edemiyor insan. ‘Nadir Hastalıklar Günü’ dolayısıyla duyanın şehir efsanesi sandığı bu hastalıkları masaya yatırdık...
#HastalıkDünyada gen kromozom havuzunun en dar ülke olduğu Tanzanya'da her 4 bin bebekten birisi hayata gözlerini 'Albino' olarak açıyor. Beyaz ten renkleriyle dünyaya gelen albinolar, siyahilerin çoğunlukta olduğu bu ülkede ise sürekli vahşi saldırılara uğrayıp öldürülme korkusuyla yaşıyorlar. Sebebi ise onların 'lanetli insanlar' olduklarına ve organlarının 'şifalı' olduğuna inanılması. Ülkedeki bu batıl inanışla mücadele eden ve onun kurbanlarıyla ilgilenen isimlerden birisi de Tanzanyalıların "Mama Turkey" yani "Türkiye Anne" diye seslendiği Yeşim Meço Davutoğlu. İşte vahşi saldırılardan birisinde bir kolunu kaybeden Limi özelinde Afrika'daki 'Albino' kâbusu...
#AlbinolarProteinlerin temel yapıtaşlarına aminoasit ismi verilir. Aminoasitlerin su kaybetmesi sonucunda daha karmaşık yapılar da proteinleri oluşturur. Aminoasitler, tüm vücut hareketlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Fenilalanin ise, esansiyel aminoasitler arasında yer alır. Son zamanlarda fenilalanin pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Fenilalanin nedir, ne işe yarar sizler için derledik.
Güneş ışınları yaz aylarındaki kadar olmasa da kışın soğuk havalarda da cildimize etki etmeye devam ediyor. Bunun için yaz-kış güneş koruyucuları kullanmamız gerektiğini zaten biliyoruz. Peki güneşin yol açtığı lekeler ciddi hastalıkların belirtisi olabilir mi? Derya Baykal’la Gülümse programının konuğu Dermatolog Dr. Gül Yıldırım, güneş ışınlarının cilt üzerindeki etkileriyle ilgili merak edilenleri yanıtlıyor…
#Güneş IşınlarıCildimizin ve saçlarımızın ihtiyaçları her mevsim değişiyor, kış soğuklarına dikkat etmek gerekiyor. Bu vesileyle Dermatolog Özlem Dicle bakım dünyasındaki yeni çözümleri, Suna Dumankaya ise evde hazırlayabileceğimiz çeşitli kürleri anlattı. Kuaförler de saçlarımız için önerilerini paylaştı.
#GazetehaberleriCilt yaz boyunca güneş ve sıcaklığa maruz kalıyor. Yaz aylarında cildin güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmak için pigment sentezini arttırdığını ve cilt lekelerine sebep olduğunu belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, “Bu nedenle cilt lekesi tedavisi yazın değil, sonbaharda yapılmalı. Ayrıca cilt sonbahar ve soğuk kış etkilerinden de korunmalı, bakımına özen gösterilmeli” önerisinde bulundu.
#Cilt BakımıGöz çevresinde oluşan mor renk değişikliği sağlık problemlerinin göstergesi olabilir. Kansızlık, vitamini eksikliği, sinüzit, ilaç kullanımı, metabolik hastalıklar gibi durumlar göz altı morluğuna neden olabilirken, bu sorunun nasıl geçeceği vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Peki, göz altı morlukları nasıl geçer? Göz altı morlukları neden olur?
#Göz Altı MorluklarıAnne adayı için her yönüyle dikkat ve bakım isteyen bir süreç olan gebelik döneminde cilt çok hassaslaşıyor ve bu nedenle farklı cilt problemleri ortaya çıkabiliyor. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, gebelikte en sık görülen 7 cilt sorununu ve çözümlerini anlattı.
#Hamilelik DeğişimleriGöz altı morlukları pek çok kişinin muzdarip olduğu sorunlardan biri. Yaş ilerledikçe göz altındaki deri torbalanmaya, sarkmaya ve koyulaşmaya başlar. Ancak yaşlanmanın haricinde gözaltı morluklarının başka pek çok sebebi var. Peki, göz altı morlukları neden olur, tedavisi var mı?
#Göz Altı MorluklarıTatil yeri seçerken, yolculuk sırasında ya da tatilde özellikle çocuklu ailelerin çok dikkatli olması ve gerekli önlemleri alması gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Seza Baykan, tatilde dikkat edilmesi gerekenleri ve ailelerin yayında olması gerekenleri anlattı.
#BebekYaşlılık lekesi tedavisi, ciltte meydana gelen değişimler dolayısıyla birçok kişinin araştırdığı konular arasında yer alıyor. Melanin pigmentinin bazı bölgelerde aşırı miktarda üretilmesi dolayısıyla meydana gelen yaşlılık lekesi, doktor tedavisi ile kontrol altına alınabilmektedir. Peki, yaşlılık lekesi nasıl geçer? İşte, merakla araştırılan konu hakkında detaylı bilgiler
#Yaşlılık LekesiRenklenmeyi sağlayan melanin pigmenti azlığı ile ortaya çıkmasıyla bilinen leucism sendromlu iki zürafa Kenya'da görüntülendi. Doğada ender olarak görülen ve genelde albino hayvanlara ait olan beyaz renkli hayvan örneklerinin görüntüleri 'eşsiz' olarak değerlendiriliyor.
#ZürafaİZMİR'in tanınmış güzellik uzmanlarından Neşe Demirtaş, günümüzde uygulanan güzellik ve cilt yenileme yöntemlerini anlattı. Bu tür işlemlerin oldukça uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Demirtaş şöyle konuştu:
#İzmir