Paylaş
Epilasyon, her dönem en çok ilgi gösterilen medikal uygulamalardan biridir. Geleneksel eski yöntem olan iğne epilasyonların yerini alan, daha kalıcı ve konforlu olan lazer epilasyonlar son yıllarda en yaygın uygulamalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kadınların yüksek ilgi gösterdiği epilasyon işlemi son zamanlarda erkeklerin de ilgisini çekiyor. Fakat fazla bilgi karmaşası ve çeşitlilikten dolayı kişiler hangi cihaz ve uygulamayı seçeceklerini bilemiyor. 1997’de Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış ve günümüz şartlarında vücudumuzda istenmeyen kıllardan kurtulmamız için en etkili yöntemlerden lazer epilasyonla ilgili merak edilenleri Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ergin Işık’a sordum.
MEDİKAL BİR İŞLEMDİR
İşlem kişinin cilt tonu (genetik olarak içerdiği pigment ‘melanin’e göre 1-6 arasında gruplandırılır) ve kıl rengine göre uygulanır. İşlem esnasında lazer cihazı işe ultraviyole ışıklarını ısıya dönüştürüp kıl köklerini kontrollü bir şekilde tahribata uğratarak kıl üretimini sonlandırmaya yönelik uygulamayı gerçekleştirdiğimiz medikal bir işlemdir.
KAÇ ÇEŞİT LAZER VARDIR?
*Alexandrite Lazer: Batık problemi olan, kıl kökü iltihaplanma problemi yaşayanlar için kullanılan en etkili lazer sistemidir.
*Diode: Daha derindeki kıl köklerini kontrollü bir şekilde tahribat eder. Başlığı geniş olması nedeniyle seansın zaman aşısından daha az sürmesini sağlamaktadır.
*Nd: Yağ Lazer: Bu sistem diğer cilt tiplerinde de kullanılmaktadır. Siyahilerde kullanılabilen tek lazer sistemidir.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
*Epilasyon öncesi: Kişinin en az bir ay öncesinden solaryum veya güneşlenme gibi tenini koyulaştıracak etkenlerden uzak durması gerekmektedir. İşleme başlamadan en az bir ay öncesinden kılları kökünden alan ağda gibi işlemler uygulanmamalıdır. Cilt soyma, peeling gibi işlemler en az 20 gün öncesinden bırakılmalıdır.
Uygulamalara başlamadan tüy sarartıcı kullanılmamalıdır. Seanslara giderken vücut en doğal haliyle olmalıdır. Herhangi bir kozmetik ürün olmamalıdır.
*Epilasyon sonrası: Seans sonrası en az 30 faktör güneş kremi kullanılmalıdır. Uygulamalardan sonra sıcak su temasından kaçınılmalıdır. Uygulamadan sonra bir hafta boyunca cildi tahriş edecek uygulamalar yapılmamalı (kese, peeling, cilt soyma gibi). Her işlemden sonra, uygulama yapılan bölgelere günde üç kez, beş gün boyunca nemlendirici krem uygulanmamalıdır.
SEANS ARALIĞI SÜRESİ?
Lazer epilasyon, bir tedavi olarak yapılmalıdır. Dolayısıyla kıl döngüsü göz önünde bulundurularak. Seans aralıkları; yüz bölgesi 5-6 hafta, vücut bölgesi ise 8-10 hafta ya da 10-12 hafta ara ile yapılmalıdır.
UYGULAMA GÜVENLİ Mİ?
Evet, güvenlidir. Lazer ışığı, hedef aldığı melanin pigmenti tarafından emilir. Cilt içerisinde ilerleme kaydetmez, vücudumuzdaki organları hiçbir şekilde etki etmez. Lazer epilasyon cihazının tümü ‘ışın’ değil ‘ışık’ yayarlar. Bu sebepten dolayı ‘radyasyon’ içeren bir ortam olmaz.
ZARARLARI VAR MIDIR?
Tende bronzluk varsa, solaryum seansları alındıysa ciltteki ‘birikmiş melanin’ lazer ışığını absorbe ettiği için cilt zarar görür. Uygulamayı yapacak uzman mutlaka bu konuda bilgilendirilmelidir. Sağlık açısından bir risk taşımasa da hamilelik dönemi hassas bir dönem olduğundan dolayı özellikle son üç ayın karın ile meme nem bölgelerine iğneli ve lazer epilasyonu yapılmaması Sönerilir.
KISIRLIK YAPAR MI?
Lazer epilasyonunun kısırlık yaptığına dair herhangi bir tıbbi yayın mevcut değildir. Epilasyonda kullanılan enerji cildin yüzey tabakalarına nüfuz ettiğinden dolayı kısırlık yapmaz.
KALICILIK ORANI NEDİR?
FDA tarafından ‘Kalıcı Lazer Epilasyon’ tanımı ile onay verilmiş. Kişiye göre doğru tedavi uygulandığı takdirde; kadınlarda yüzde 70-95, erkeklerde ise yüzde 60-85 oranına kadar kıllar kalıcı olarak yok edilir.
Paylaş