Türk Dermatoloji Derneği uyardı: IPL deride kalıcı hasar bırakabilir

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 12:06

Türk Dermatoloji Derneği uyardı: IPL deride kalıcı hasar bırakabilir

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA) TÜRK Dermatoloji Derneği (TDD), IPL adı verilen cihaz ile yapılan lazer epilasyon işlemi hakkında uyardı. TDD adına açıklama yapan Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, "IPL tıbbi cihazları ile yapılan işlemde diğer cihazlardan farklı olarak sadece kıllar değil deri, damar, deri altı dokusu da etkileniyor. Bu nedenle deride kalıcı hasar bırakması mümkündür" dedi.

DR. SEMA KARAOĞLU: DERİDE KALICI HASARLAR BIRAKABİLİR

Danıştay'ın Aralık 2016 tarihinde aldığı karar ile epilasyonun sadece doktor kontrolünde uygulanması gerektiğine karar verildiğini belirten Dr. Karaoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

"Lazer epilasyon bir ışık sistemi ile istenmeyen tüylerin yok edilmesi işlemidir. Lazer epilasyonda ışık tarafından hedef alınan kıl değil, kılın içindeki melanin pigmentidir. Melanin pigmenti deride de yaygın olarak bulunduğu için bu ışık sistemi doğal olarak deri tarafından da emilmekte ve bu durum istenmeyen yan etkilere neden olabilmektedir. Lazer epilasyonu uygulaması için Alexandrite, Nd YAG ve diod lazerle ayrıca daha geniş dalga spektrumuna sahip IPL denen ışık sistemleri ile yapılmaktadır. IPL tıbbi cihazları, geniş bir spektrum ile lazer cihazlarından farklı olarak sadece melanin pigmentine değil, deriyi, damarı, deri altı dokusunu ve kılları hedefleyen etki alanı çok geniş olan ışık sistemleridir. Dolayısı ile IPL tıbbi cihazı ile hastaya epilasyon yapılırken deride kalıcı hasarlar bırakmak mümkündür. Bu nedenle tamamen hekim kontrolünde yapılmalıdır."

"DERİDE YANIK, NEDBE DOKUSU OLUŞABİLİR"

Sağlık Bakanlığı denetimi olmayan ya da bakanlık tarafından ruhsatlandırılmayan yerlerde lazer epilasyon yapılmaması gerektiğini belirten Dr. Karaoğlu ayrıca şu açıklamalarda bulundu:



"Ülkemizde hali hazırda iki uzmanlık alanı (dermatoloji ve plastik cerrahi) tıp eğitiminin ardından 4 yıllık bir eğitim sürecinde kozmetik uygulamalar ile ilgili eğitimler almaktadır. Tıbbi uygulamalarda esas olan nokta, hekimin bizzat yaptığı ya da hekim gözetiminde yapılan işlemlerden sonra oluşabilecek yan etkilerin tedavi edilmesinde ehliyetli ve yetkili hekimlerin bulunmasıdır. Uygun olmayan koşullarda yapılan lazer epilasyonlar sonucunda deride renk kaybı veya renk artışı, yanık, nedbe dokusu gibi yan etkiler oluşabilmektedir. Bu tür yan etkiler hemen tıbbi girişimlerde bulunularak hekimlerce uygun biçimde tedavi edilebilirler."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!