Konya'da görünümü nazar boncuğuna benzediği için "dünyanın nazar boncuğu" diye anılan, yaklaşık 8 bin yıl önce iki aşamalı volkanik patlama sonucu meydana gelen Meke Gölü, yerli ve yabancı misafirlerini ağırlıyor. Son yıllarda özellikle yaz aylarında kuruyan göl, kışın bölgenin aldığı yağış miktarına bağlı oluşan su birikintileri ve kristalleşen toprak görüntüsüyle büyüleyici güzellik sunuyor.
#Meke GölüDünya'nın pek çok noktasında "Perseid meteor yağmuru" hayran bırakan manzaraları beraberinde getirdi. İzmir'in Bergama ilçesinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama Akropolü'nde "Perseid meteor yağmuru" gözlemlendi.
#MeteorGezgin fotoğrafçı Alp Alper’in, yedi yıldır havadan çektiği fotoğrafları bir araya getirdiği fotokitabı ‘Gökyüzünden Türkiye Air’ yayımlandı. Kitabını ve kariyerini konuştuğumuz Alper “Drone çıktı, mertlik bozuldu” diyor.
#Alp AlperUzun süredir kirlilikle mücadele eden Van Gölü, şimdi de kuraklıkla savaşıyor. Özellikle son bir yılda bölgedeki yağışlarda da yüzde 39’luk bir düşüş var. Gidişat da iyi değil. Van Gölü'nün durumu bölge halkı ve Türkiye için ne anlama geliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Van GölüÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dünyada turizm alışkanlıklarının değiştiğini, insanların daha sakin ve doğal tatiller aradığını dile getirerek, "Konya'nın üstü insanlığa nasıl tarihi, kültürel, manevi şifalar sunuyorsa, altı da termal kaynaklarıyla sıcak sularıyla insanlığa şifa sunuyor." dedi.
#HaberKonya'nın Karapınar ilçesinde, 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen krater bir yapıya sahip Meke Gölü'nde bir damla bile su kalmadı. Kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle yeraltı su seviyesinin hızla azalması sonucu kuruyan göl, eski günlerini arıyor. Bölgede 26 yıldır TEMA Vakfı'nın gönüllü temsilciliğini yapan Musa Ceyhan (67), ''Burada insanlar göle girip yüzerdi. Kuş türleri olurdu. Şimdi eski halinden eser kalmadı. Biz böyle kurumuş olan Meke Gölü'nü değil, yine kuşların geldiği, insanların gezip dolaştığı gölümüzü istiyoruz'' dedi.
#Meke GölüKonya'nın Karapınar ilçesinde, 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen krater bir yapıya sahip Meke Gölü'nde bir damla bile su kalmadı. Kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle yeraltı su seviyesinin hızla azalması sonucu kuruyan göl, eski günlerini arıyor. Bölgede 26 yıldır TEMA Vakfı'nın gönüllü temsilciliğini yapan Musa Ceyhan (67), ''Burada insanlar göle girip yüzerdi. Kuş türleri olurdu. Şimdi eski halinden eser kalmadı. Biz böyle kurumuş olan Meke Gölü'nü değil, yine kuşların geldiği, insanların gezip dolaştığı gölümüzü istiyoruz'' dedi.
#KonyaKonya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü kurudu. Neredeyse bir avuç kadar kalan suyun rengi de mikroorganizma nedeniyle kırmızıya döndü. Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Konya Havzası'nda yer altı suyunun çekilmesiyle birlikte gölün güzelliğini oluşturan suyun da çekildiğini belirterek, ''Yaklaşık 10-12 metreye kadar olan su yüksekliğinden herhangi bir su kalmamış durumda. Bu mevsimde kırmızı renge boyanması ise mikroorganizmalardan kaynaklanan olaydır" dedi.
#KonyaKonya’nın Karapınar ilçesinde yaklaşık 8 bin yıl önce iki aşamalı volkanik patlama sonucu meydana gelen görünümü nazar boncuğuna benzetildiği için "dünyanın nazar boncuğu" olarak bilinen Meke Gölü'nün son yıllarda suyu çekilirken, kuruyan göl vatandaşlar tarafından ilgi görmeye devam ediyor.
#Meke GölüDaha birkaç sene öncesine kadar kimse varlığından haberdar değildi. Ta ki “Türkiye’nin Maldivler’i” diye Instagram’da şöhrete kavuşana, ardından da kıyısına ‘Millet Bahçesi’ yapılacağı ilan edilip tartışmaların merkezi olana kadar. Artık en şöhretlisi o. Oysa o iki milyon yıldır olduğu yerde ve göller bölgesinin diğer tüm gölleri gibi birçok sorunla boğuşuyor, karanlık bir geleceğe doğru yol alıyor. Salda Gölü’nden yola çıktık, göllerin karanlık derinliklerine indik.
#Salda GölüKonya'nın Karapınar ilçesinde tarımsal faaliyetin artmasına bağlı olarak yer altı su seviyesinin azalmasıyla son 18 yılda 320 obruğun oluştuğu bölgenin, UNESCO Küresel Jeopark Ağı'na girmesi için çalışma yapılıyor. Görünümü dolayısıyla "dünyanın nazar boncuğu" olarak adlandırılan Meke Gölü ile Acıgöl'ün yapılacak çalışmalarla turizm potansiyelinin artırılması hedefleniyor.
#Meke Gölüİklim dengesinin bozulması, kuraklık ve vahşi sulama yöntemlerinin kullanılması nedeniyle Türkiye’nin sulak alanları bir bir kuruyor. Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin verilerine göre Türkiye son 40 yılda sulak alanlarının yüzde 50’sini kaybetti. Nesli tükenen kuşlara ev sahipliği yapan Seyfe Gölü de en kötü günlerini yaşıyor.
#İklim DeğişikliğiVe hoş bulduk Mevlana şehri Konya… Konya’ya aslında bakarsanız ikinci gelişim ama ilk kez bu kadar dolu dolu gezdim. Gerek mutfağı gerek kültürüyle özel bir değerimiz Konya gerçekten. En özeli ise bunu hisseden özel bir şehir burası… Öncelikle şunu söylemek istiyorum, Konya dümdüz bir ovaya kurulmuş bir şehir. Hal böyle olunca da parklar, bahçeler her yerde. Yokuşu olmayan, minaresi bol bu şehirde gezilecek yerleri kısa kısa konuşalım hadi...
#KonyaBaşı karlı Erciyes Dağı artık çıplak, ‘Anadolu’nun nazar boncuğu‘ denen Meke Gölü’nün mavi suyu çekildi, Eşmekaya Sazlığı ta içinden yanıyor... Seller, kuraklık, aşırı sıcak, aşırı soğuk, yaşam alanları değiştiği için yok olmanın eşiğine gelen canlılar, belirsizliklerle dolu bir gelecek... Tüm bunlar neden değil, sonuç. Neyin mi sonucu? İnsanlığın yeryüzündeki eylemlerinin! Yoksa siz de “Benden sonra tufan” diyenlerden, ömrünü sorunsuz tamamlayacağını düşünenlerden misiniz? Öyleyse çok yanılıyorsunuz! Türkiye’yi dolaştık, iklim değişikliğinin ülkemizdeki etkilerinin peşine düştük. Gördük ki, yaşananlardan ve yaşanacaklardan hiçbirimiz muaf değiliz. Size olacaklardan değil, olanlardan bahsedeceğiz...
#İklim DeğişikliğiYılın son gününde bir seyahat bilançosu çıkarmaya ne dersiniz? Bu yıl kaç güzel şehir keşfettiniz, 2012’den hangi unutulmaz hatıralar kaldı geriye? Yekün sizi mutlu etmiyorsa, 2013 için hayal kurmanın tam zamanıdır. “Seyahat Mektupları” yazarı 11 okurumuz yılın unutulmaz gezilerini, 2013 hayallerini anlattı.
Yaz konuklarını ağırlamak için hazırlanan, son rotüşların yapıldığı Güney Ege’deydim geçen hafta. Kasabalarda, lokantalarda, plajlarda ve yazlıklarda hummalı bir koşuşturma vardı. Badanalar yapılıyor, balıklar vitrinlere diziliyor, mevsim otları mezeye dönüştürülüyor, yaz başı konuklarıyla eli kulağında olan mevsimin son provaları yapılıyordu.
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ereğli İlçesi'ndeki Dışişleri Bakın Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirdiği referandum gezisinden sonra Karapınar İlçesi'ne geçti. Burada Acı Göl ve ‘dünyanın nazar boncuğu’ olarak bilinen Meke Gölü'nü gezen Bakan Günay, Meke Gölü'nün kurumaya yüz tuttuğunu görünce üzüntüsünü dile getirdi.
Son 100 milyon yılda iki büyük okyanusun açılıp kapandığı Anadolu toprakları mucizevi jeolojik oluşumlara ev sahipliği yapıyor. Kapadokya’nın peri bacaları, Pamukkale’nin travertenleri turistik rotaların vazgeçilmezi haline geldi. Narman, Meke Gölü, Kula Volkanları, Nemrut Kalderası yeni yeni keşfediliyor. Doğal güzellikleri izlemek, fotoğraflamakla yetinmeyip öyküsünü öğrenmek isteyenlerin artması Türkiye’de jeo turların başlamasına neden oldu. 2005’ten itibaren yılda bir jeo tur düzenleyen TEMA Vakfı, bu yıl tur rotasını ve sayısını artırdı.