Mekanik kıyma, etin kemiklerinden ayrılması için mekanik bir işlemle elde edilen bir kıyma türüdür. Bu yöntem, özellikle tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarının ince et dokularını verimli kullanmak için geliştirilmiştir. Mekanik işlem sırasında etin küçük parçaları ayrılarak kıyma haline getirilir ve bu ürün genellikle sosis, salam gibi işlenmiş et ürünlerinde kullanılır.
#Mekanik KıymaA Haber’de yayınlanan Mehmet Ali Önel yönetimindeki Deşifre Programı, yeni bir gıda skandalını gün yüzüne çıkardı.Programın işlenmiş ET ürünlerinde yapılan hilelerin konuşulduğu bölümünde İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.Bilgin Şahin, çöpe gitmesi gereken tavuk ve büyükbaş hayvan kemiklerinin, kilosu 20 kuruşa toplanarak, öğütüldükten sonra hazır kıymaya katıldığını ileri sürdü.Avrupa’da bu kemiklerin başta kedi maması olmak üzere , evcil hayvan yemi üretiminde kullanıldığına dikkat çeken Şahin, maalesef ülkemizde mekanik kıyma olarak vatandaşa yediriliyor dedi.Vatandaşları hazır kıyma tüketmemeleri konusunda uyaran Bilgin Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın işlenmiş et ürünleriyle ilgili Gıda Kodeksinde yapacağı değişikliğin bu tarz hilelerin önüne geçebileceğini savundu.
#GıdaTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkMevcut elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek otomobillerin, çeşitli güç kaynaklarının ve aydınlatma sistemlerinin çalışmasını sağlayan güç kaynaklarına akü denir. Araçlardaki aküler ise hem motoru korur hem de aracın hareket etmesini sağlar. Türkçeye, Fransızcadan geçen bu kelime orijinal dilinde ''accu'' şeklinde yazılır. Akü ile başlayan kelimeler listesini sizler için derledik.
#EğitimDönerin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 25, kanatlı eti dönerinin içerdiği yağ oranı ise kütlece en çok yüzde 20 olacak. Perakende işletmelerde köfte üretiminde günlük 10 kilogram olarak belirlenen miktar kısıtlaması kaldırıldı. Mekanik yöntemlerle kanatlı hayvanların karkaslarından ayrılan etler, belirlenen kalsiyum limitlerinde olmaları ve etiketinde belirtilmeleri halinde, sadece ısıl işlem görmüş kanatlı eti ürünlerinde kullanılabilecek.
#KöfteİLK olarak 2012’de kırmızı ve beyaz etin karıştırılarak satılmasına yasak getiren Tarım ve Orman Bakanlığı, önceden hazırlanmış kasap köftenin satılmasına da yasak getirmişti. Sonrasında yasak yumuşatılarak 10 kilograma kadar kasap köftenin yapılıp, satılmasına müsaade edilmişti.
#Tarım Ve Orman BakanlığıKilo vermek için tek çarenizin mide ameliyatı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Mide kelepçesi, mide balonu, tüp mide, gastrik bypass gibi mide ameliyatları ile oldukça başarılı sonuçlar alınıyor elbette ama bu ameliyatlar yerine daha yavaş ve az yiyerek de kilolarınızdan kurtulmanız mümkün!
#Hızlı Yeme