Güncelleme Tarihi:
2013 mart ayında yürürlüğe giren ‘et tebliğ’ ile mekanik ayrıştırılmış etin kullanımının yasaklanmasıyla yaklaşık 140 bin tonluk söz konusu üretimin yarısını çöpe atan beyaz et üreticilerinin imdadına Rusların ambargo kararı yetişti. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, “Bu ürün ciddi anlamda çöpe gidiyordu. Bir dönem bu ürünü Suriye sosis ve salam gibi ürünleri yapımında kullanmak için alıyordu. Bu pazar kapandı. Yaklaşık 140 bin tonluk üretimin yarısı ihraç ediliyordu. Yarısı ise elde kalıyordu. Şimdi 50-60 bin tonluk alım yapan Rusya bu ürünü bizden almaya başladı. Ürünün ton başına ortalama fiyatı 750 dolar. 40 milyon dolarlık ek gelir yaratabilir” dedi.
Rusya’nın piliç eti ithalatının 1.1 milyar dolar olduğunu kaydeden Keskinoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Keskin Keskinoğlu, “Rusya bu ürünlerini ABD, Brezilya ve Avrupa’dan alıyor. Ambargodan dolayı Türkiye pazarına yöneldik. Temmuzda Rusya’ya yapılan ihracatın yüzde 63’ünü biz yaptık. Rusya Türkiye’den gelen beyaz et ürünlerine yüzde 85’lik gümrük vergisi uyguluyor. Polonya sınırında serbest bölge var. Buradan gönderiyoruz. Ayrıştırılmış et dışında kanat ve göğüs eti de gönderiyoruz. Eğer Rusya 150 bin tonluk kota tanımlarsa 300 milyon dolar piliç eti satabiliriz. Mekanik ayrıştırılmış et için gelir beklentimiz 20 milyon doların üzerinde” dedi. Bürokratik engellerin aşılması için görüşmelerin sürdüğünü belirten Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer de “Rusya stoktaki ürünleri almak için talepte bulundu” dedi.
Mekanik ayrıştırılmış et nedir
MEKANİK ayrılmış et, büyük parça etlerin elle ayrılmasından sonra karkastan mekanik yollarla ayrılan et olarak tanımlanıyor. Bu üretimden ortaya çıkan çok ince kıyma genellikle sosis ve salam üretimi yapılıyor.