Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkDönerin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 25, kanatlı eti dönerinin içerdiği yağ oranı ise kütlece en çok yüzde 20 olacak. Perakende işletmelerde köfte üretiminde günlük 10 kilogram olarak belirlenen miktar kısıtlaması kaldırıldı. Mekanik yöntemlerle kanatlı hayvanların karkaslarından ayrılan etler, belirlenen kalsiyum limitlerinde olmaları ve etiketinde belirtilmeleri halinde, sadece ısıl işlem görmüş kanatlı eti ürünlerinde kullanılabilecek.
#KöfteTarım ve Orman Bakanlığı, Bursa’da üretilen 65 ürünün de yer aldığı hileli bin 211 ürünün bilgisini internet sitesinden yayınladı. Listeyi değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Tayar, yaptırımların yetersiz olduğunu belirterek, “A şirketi ya da markasıyla yaptığı hile ve sahtekârlık sonucu yakalananlar, yoluna B şirketi olarak devam ediyor. Eğer yine yakalanırsa C adında bir firma ile sahtekârlığa devam ediyor” dedi.
#Bursa- Rusya'nın Avrupa Birliği ve ABD'ye koyduğu ithalat yasağı, beyaz et sektörüne yaradı. Kanatlı sektörü son 3 ayda 13 milyon dolarlık ihracat yaptı - Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Başkanı Koca: "Batıya ambargo uygulayan Rusya, bizden beyaz eti altın gibi alıyor. İhracat her geçen ay artıyor. Ağırlık mekanik ettir ama geçtiğimiz ay itibariyle bütün ve parça piliç de gitmeye başladı"
Sucuk, salam, sosiste “kırmızı ve beyaz et karışımı” tarihe karıştı. Et ve et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği”ne uyum süresi dün sona erdi. Bundan sonra kanatlı etle kırmızı et karıştırılamayacak ancak kırmızı etlerle kanatlı etleri kendi içlerinde karıştırılabilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın et ve et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırladığı “Türk Gıda KodeksiEt ve Et Ürünleri Tebliği” Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ 1 Mart 2013'te yürürlüğe giriyor. Buna göre sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde kırmızı ve beyaz et karışımı artık kullanılamayacak.
Kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün üretilemeyecek, ancak kırmızı etler ve kanatlı etleri kendi içinde karıştırılarak ürünler üretilebilecek. Sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Uymayana idari yaptırım var.
AB mevzuatına uydurulmuş Türk Gıda Kodeksi yayınlandı. Gıda Kodeksi’yle ilgili dün yayınlanan tebliğlere göre, AB’ye uyum çerçevesinde, at da kasaplık hayvanlar listesine girdi. Tebliğ, ambalajsız kıyma satışını yasaklıyor, yağ oranını da en fazla yüzde 20-25’le sınırlıyor.