Güncelleme Tarihi:
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının hazırladığı “Türk Gıda Kodeksi- Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği” ile ”Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği”, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Halen bu sektörde faaliyet gösteren, söz konusu ürünleri üreten ve satan işyerlerine, tebliğ hükümlerine uyum için 6 ay süre verildi. Kırmızı et tebliğinde, kasaplık büyükbaş hayvanlar “sığır, manda ve deve”, kasaplık küçükbaş hayvanlar “koyun ve keçi”, diğer kasaplık hayvanlar da “domuz, yaban domuzu, at ve tavşan” olarak sayıldı.
Tebliğe göre, ürünler kendine has tat, koku, görünüş ve yapıda olacak ve ürünlere bozulmayı baskılayacak herhangi bir işlem veya madde uygulanmayacak. Ürünlere, “Türk Gıda Kodeksi Hızlı Dondurulmuş Gıda Maddeleri Tebliği”ne uygun olarak hızlı dondurma işlemi yapılabilecek. Dondurulmuş ürünler, raf ömrü 12 ayı geçmeyecek şekilde tüketime sunulacak.
-DÖKME KIYMA SATIŞI YAPILMAYACAK
Kıymanın hazırlanmasında sadece bağ doku dahil iskelet kaslarından elde edilen çiğ kırmızı et kullanılacak. Gıda değeri taşımayan sinir, tendon gibi kısımlardan, mekanik olarak ayrılmış etlerden, kemik parçası veya deri içeren etlerden, baş etlerinden, linea albanın kas olmayan parçalarından, karpal ve tarsal bölgelerden elde edilen etlerden, kemik sıyrıntılarından ve diyafram kasından kıyma hazırlanamayacak.
Kıymadaki yağ oranı, dana kıymada yüzde 20'nin, yağsız kıymada yüzde 7'nin, diğer tür hayvan etlerinden elde edilen kıymada yüzde 25'in, domuz kıymada yüzde 30'un altında olacak.
Doğrudan tüketime sunulacak olan kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımları, üretimlerini takiben hijyenik olarak ambalajlanacak ve ambalaj bütünlüğü bozulmadan satışa sunulacak. Sadece çiğ kırmızı etler asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, gıda ile temas eden madde ve malzemeler içinde, olası sağlık riski yaratacak her türlü bulaşmayı önleyecek şekilde, ön ambalajlanmış olarak dökme olarak satışa sunulabilecek. Buna göre, ambalajsız, dökme kıyma satışı yapılmaması gerekiyor.
Koyun, keçi, sığır, manda etinden hazırlanmış kırmızı et karışımları hariç olmak üzere bu tebliğ kapsamındaki ürünler, farklı türlere ait etler kullanılarak hazırlanamayacak. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere, mekanik olarak ayrılmış etler, çiğ kırmızı etten hazırlanan hazırlanmış kırmızı et karışımlarına sakatat katılamayacak.
Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde kullanılan karkaslar, sağlık kontrolünden geçtiğini ve insan tüketimine uygun olduğunu belirten damgayı taşıyacak.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten veya satan veya hem üretip hem de satan işyerlerinde, farklı hayvan türlerine ait etler birbirinden ve diğer gıda maddelerinden ayrı olarak üretilecek ve ayrı olarak satışa sunulacak.
Çiğ kırmızı et ve kıymalarda katkı maddesi kullanılmayacak. Tebliğ kapsamındaki ürünlerde, ürünün ait olduğu kasaplık hayvan türü, ürün ismi ile birlikte etikette belirtilecek. Koyun, keçi, sığır, manda et karışımlarından hazırlanmış kırmızı et karışımlarında, karışım oranları, kıyma ve kıymadan hazırlanmış kırmızı et karışımlarının etiketinde yağ ve protein oranları etikette yer alacak.
-KANATLI ETİ TEBLİĞİ
Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği ise aves sınıfında bulunan ve eti gıda olarak tüketilen tavuk, hindi, kaz, ördek, bıldırcın, devekuşu ve benzeri evcil kanatlı hayvanlardan et üretimini düzenliyor.
-HİNDİ KIYMASI, SADECE DONDURULMUŞ OLARAK SATILACAK
Tebliğe göre, hindi kıyması üretilebilecek. Hindi kıyma üretiminde diğer kanatlı hayvanlara ait etler kullanılamayacak ve sadece dondurulmuş olarak satışa sunulacak. Hindi kıymada kalsiyum oranı en fazla, 100 gramında 14 mg düzeyinde olacak.
Doğrudan tüketime sunulacak olan çiğ kanatlı etleri ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları, üretimlerini takiben hijyenik olarak
ambalajlanacak ve ambalajlı olarak satışa sunulacak.
Hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında yağ miktarı en fazla yüzde 15 ve bağ doku miktarı en fazla yüzde 10 olacak.
Ürünlerin etiketinde, ürünün ait olduğu kanatlı hayvan türü ürünün ismi ile birlikte etikette belirtilecek. Ürünlerin etiketinde ”Pişirme sırasında merkezi sıcaklık en az 72 ?C'ye ulaşmalıdır” ifadesi yer alacak. Paketlenmiş ürünler, paketlenmemiş ürünlerle aynı yerde depolanmayacak.
"