OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 22, 2005 00:00
Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı’nın hazırladığı yeni Gıda Kodeksi’ne göre, at ‘kasaplık’ hayvan sınıfında. Kodeks, devekuÅŸunu ise ‘kırmızı et’ kapsamına almıyor. Kodeks ile, kasaplarda at etinin satışı da serbest hale geliyor. TARIM ve KöyiÅŸleri Bakanlığı’nın hazırladığı yeni Gıda Kodeksi’nde devekuÅŸu ve av hayvanı etleri, kırmızı et kapsamı dışında tutulurken, kırmızı etin ‘sığır, manda, deve, koyun, keçi, domuz, at ve tavÅŸan’ olarak sayılan kasaplık hayvanlardan elde edileceÄŸi belirtildi. Bakanlık tarafından Türk Gıda Kodeksi kapsamında 2000 yılında uygulamaya konulan Taze Et, Hazırlanmış Et ve Hazırlanmış Et Karışımları TebliÄŸi, Türk gıda mevzuatındaki deÄŸiÅŸiklikler ve AB’ye uyum amacıyla yenileniyor. Yeni düzenlemeyle kırmızı et ve kanatlı hayvan etleri için iki ayrı düzenleme yapılırken, tebliÄŸ taslakları, sektörün görüşüne açıldı. Önceden, kırmızı ve kanatlı eti aynı tebliÄŸ ile düzenleniyordu. Görüşe açılan, ‘Taze Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları TebliÄŸi’ ile ‘Taze Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları TebliÄŸi’, söz konusu etlerin, tekniÄŸine uygun ve hijyenik ÅŸekilde üretilmesi, hazırlanması ve iÅŸlenmesi ile ambalajlanma, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını saÄŸlamak üzere özelliklerini belirliyor. Ä°lgili kurum ve örgütler, görüşlerini 31 Eylül’e kadar bakanlığa iletebilecek. DEVEKUÅžU YOK: ‘Taze Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları TebliÄŸi’ taslağına göre, tebliÄŸ, taze kırmızı et ve hazırlanmış kırmızı et karışımları ile et ürünleri üretiminde kullanılacak olan kırmızı et ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarını kapsıyor. Mekanik olarak sıyrılmış etleri, devekuÅŸu ve av hayvanı etlerini kapsamıyor. TebliÄŸin tanımlar bölümünde, kasaplık hayvan, ‘büyükbaÅŸ, küçükbaÅŸ hayvanlar ve diÄŸer kasaplık hayvanlar’ olarak tanımlanırken, sığır, manda ve deve ‘Büyükbaş’, koyun ve keçi ‘Küçükbaş’, domuz, at ve tavÅŸan ‘DiÄŸer kasaplık hayvanlar’ olarak sıralandı.TebliÄŸe göre, karkas elde etmek için, kasaplık hayvanın kanı akıtılıp yüzüldükten sonra, böbrek dahil tüm iç organlar ve üreme organları, böbrek yağı, çanak yağı, kavram yağı, kuyruk yağı, diÅŸi hayvanlarda meme ve meme yaÄŸları çıkartılıp, kuyruÄŸu kesilip, hayvan, baÅŸ ve ayaklarından ayrılacak. Domuzda ise hayvan kesildikten, kanı akıtıldıktan, tüyleri yolunup ütüldükten, tırnakları alındıktan ve iç organları çıkartıldıktan sonra kalan bölüm karkas sayılacak. Karkas, merkez sıcaklığı +4 dereceye soÄŸutulmadan muhafaza edilemeyecek, taşınamayacak ve satışa sunulamayacak. HAZIRLANMIÅž ET: Taze kırmızı ete taklit ve taÄŸÅŸiÅŸ amaçlı olmaması ÅŸartı ile diÄŸer gıda maddeleri, lezzet vericiler ve-veya gıda katkı maddeleri ilave edilerek veya hücre içi yapısını deÄŸiÅŸtirmeyen ancak taze etin karakteristik özelliklerinin görülmemesine neden olan mekanik veya manuel olarak iÅŸleme tabi tutularak, ‘hazırlanmış et’ hazırlanabilecek. Ãœrünler kendine has tat, koku, görünüş ve yapıda olacak, kokuÅŸmuÅŸ olmayacak veya kokuÅŸma belirtileri göstermeyecek. KokuÅŸmayı baskılayacak herhangi bir iÅŸlem veya madde uygulanmayacak. SoÄŸutma iÅŸlemini takiben taze kırmızı etler ve hazırlanmış kırmızı et karışımları +4, sakatatlar +3, kıymalar ise +2 derecenin üzerinde muhafaza edilemeyecek, taşınamayacak, depolanamayacak, ve satışa sunulamayacak. Kıymaya neler katılmayacak?KIYMA hazırlanmasında sadece baÄŸ doku dahil iskelet kaslarından elde edilen taze kırmızı et kullanılacak. Gıda deÄŸeri taşımayan sinir, tendon gibi kısımlardan, mekanik olarak ayrılmış etlerden, kemik parçası veya deri içeren etlerden, baÅŸ etlerinden, linea albanın kas olmayan parçalarından, karpal ve tarsal bölgelerden elde edilen etlerden, kemik sıyrıntılarından ve diyafram kasından kıyma hazırlanamayacak. Kıyma ÅŸayet soÄŸutulmuÅŸ kırmızı etlerden hazırlanıyorsa; kırmızı etler hayvanın kesiminden itibaren en fazla 6 gün içerisinde veya vakum ambalajlı ise hayvanın kesiminden itibaren en fazla 15 gün içerisinde kıymaya iÅŸlenecek. DoÄŸrudan tüketime sunulacak olan taze kırmızı etler, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve kıymalar üretimlerini takiben hijyenik olarak ambalajlanacak. Kıyma ve kıymadan hazırlanmış kırmızı et karışımlarının etiketinde, içeriÄŸindeki en yüksek yaÄŸ ve kolajen/et proteini oranı yazılacak. Lezzet vericilerin ilave edildiÄŸi ürünlerde, bu özellikleri etikette belirtilecek. Satışa sunulan kıyma, yaÄŸ oranlarına yaÄŸsız, orta yaÄŸlı, yaÄŸlı ve çok yaÄŸlı kıyma olarak etiketlenecek. YaÄŸ oranı, yaÄŸsız kıymada yüzde 10, orta yaÄŸlı kıyma da yüzde 20, yaÄŸlı kıymada yüzde 25, çok yaÄŸlı kıymada ise yüzde 35’ten az olacak. Domuz at ve tavÅŸan diÄŸerlerine karışmayacakKOYUN, keçi, sığır, manda etinden hazırlanmış kırmızı et karışımları hariç olmak üzere bu tebliÄŸ kapsamındaki hazırlanmış et karışımları, farklı türlere ait etler kullanılarak hazırlanamayacak. Yani, domuz, tavÅŸan, at, deve etleri, diÄŸer etlere karıştırılmayacak. Ãœrünlere, mekanik olarak ayrılmış etler ve taze kırmızı etten hazırlanan hazırlanmış kırmızı et karışımlarına, sakatat katılamayacak. Â
button