MEB 2020’de yalnızca ‘otizmli’ kaynaştırma öğrencileri için başlatılan ve halk arasında ‘gölge öğretmen’ olarak bilinen ‘kolaylaştırıcı kişi’ uygulamasının kapsamını genişletti. Kaynaştırma öğrencilerinin okuldaki ihtiyaçlarına yardımcı olmaları için ebeveynler tarafından maaşı ödenerek okul dışından tutulan ‘kolaylaştırıcı kişi’ ile ilgili karar tüm özel gereksinimli öğrencilerin faydalanabileceği şekilde düzenlendi. Ancak 2020’deki resmi yazıda kolaylaştırıcı kişinin sınıf içi ve sınıf dışında görevlendirilebileceği ifadesi kullanılırken, yeni kararda sadece sınıf dışında hizmet verebileceği belirtildi. Yeni kararın detaylarını Hürriyet’e anlatan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, “Kaynaştırma öğrencisi sayımız 405 bin. Bu rakamsal büyüklük ‘sınıf dışı’ kararı almamızda etkili oldu. Ancak bu kural, okul yönetiminin kararı ve çocuğumuzun özel ihtiyacına göre belirli oranda esnetilecektir” dedi.
#MEB Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel MüdürüBİLSEM’ler, özel yetenekli öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla açılmış proje tabanlı bağımsız destek eğitim kurumları olarak tanımlanıyor. Aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde 110 bin 730 özel yetenekli öğrencinin, ilgi alanları doğrultusunda eğitim aldığı bu kurumlar bazı veliler tarafından bir ‘statü’ merkezi olarak değerlendiriliyor. Çocuklar bu merkezlerde eğitim almaları için zorlanabiliyor. Bu amaçla bazı veliler çocuklarının elinden tutup hazırlık kurslarının yolunu tutuyor. Oysa BİLSEM’ler öğrenci seçerken hazırlıktan çok yeteneği önemsiyor. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, öğrencilerin BİLSEM’de eğitim alabilmek için bir sınavdan değil 3 aşamalı değerlendirme sürecinden geçtiğini belirtti. Doç. Dr. Otrar, son zamanlarda çocuğunu BİLSEM’e göndermenin ebeveynler arasında bir trende dönüştüğüne dikkat çekerek, özel yetenekli olmayan bir çocuğun BİLSEM aşamalarını geçmesi ve merkezde eğitime başlaması mümkün olsa da bu durumun sonradan uyum sorunlarına neden olabildiğini dile getirdi. Ayrıca kurs görünümlü oluşumların insanların umutlarını sömürdüğünü söyleyen Otrar, birçoğu için hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.
#BİLSEMTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında Araştırma, Geliştirme, Eğitim ve Uygulama Merkezi'nde (ARGEM) bilimsel danışmanlık hizmeti verilmesine ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı, özel yetenekli çocuğu bulunan aileler için ‘Özel Yetenekli Çocuğum Var’ kitabının ardından bu alanda çalışan öğretmenlere yol gösterici olması amacıyla ‘Özel Yetenekli Öğrencim Var’ kitabını hazırladı. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, “Kitap, gerek bilim ve sanat merkezlerimizde gerek destek sınıflarımızdaki öğretmenlerimize bu konuda bir alan bilgisi kazandırmaya yönelik” dedi.
#MEBÖzel yetenekli olduğu belirlenen öğrencilere eğitim veren BİLSEM için sınav sonuçları erişime açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan veriye göre yaklaşık 800 bin öğrencinin değerlendirmeye tabi tutulduğu BİLSEM sınav sonuçları kurumun resmi internet sitesinden sorgulanabilecek. İşte, BİLSEM sınav sonuçları sonrası öğrenci velilerinin merak ettiği taban puanlar
#BilsemMEB ile Ziraat Katılım Bankası iş birliğinde, ARGEM’de kurulan Yapay Zeka Atölyesi'nin açılışı gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, "Her evlat ailesi, anne, babası için çok değerli ama sizler ülkemiz için de çok değerlisiniz. İnşallah gelecekte çok güzel işler ortaya koyacaksınız" dedi.
#ARGEMÖzel yetenekli öğrencilerin eğitim alacağı BİLSEM sınavlarının ilk aşaması olan grup tarama sürecine yaklaşık 800 bin öğrenci katıldı. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, "Türkiye ortalaması üzerinden belli bir barajı aşan öğrencilerimizi 19 Nisan’da ilan edeceğiz. 139 BİLSEM'de 43 bin öğrencimiz var. Bu sayı gelecek yıl daha da artmış olacak. Çünkü bu sene tanılama sürecine dahil olan öğrenci sayımız dört kat arttı" dedi.
#MEBMEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, "Materyal eksiğimizin tamamını giderdik. Geçen hafta tüm Türkiye'ye 50 TIR materyal gönderdik. Bunların tasarımından üretimine kadar hepsi yerli ve milli, Genel Müdürlüğümüzce yaptırıldı" dedi.
#Ahmet Emre BilgiliMEB tarafından düzenlenen ‘Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Materyal ve Etkinlik Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu. Özel eğitim alanı etkinlik kategorisinde ‘Down Efe’ adlı etkinlikle Ali Erbay; özel eğitim alanı materyal kategorisinde ‘Matematik Dünyası’ adlı materyalle Funda Polat; rehberlik hizmetleri alanı etkinlik kategorisinde ise ‘Öfkem Beni Yönetemez, Ben Öfkemi Yönetirim’ adlı etkinlikle Büşra Batımor birinci oldu.
#Milli Eğitim BakanlığıZihinsel engeli ve otizmi öğrenciler, MEB tarafından, Türkiye genelindeki özel eğitim uygulama merkezlerine yaptırılan 1+1 model ‘ev’lerde, günlük yaşam becerileri eğitimi almaya başladı. Öğrenciler salon, yatak odası, mutfak ve banyodan oluşan uygulama evlerinde mutfak cihazlarını çalıştırma, banyoyu kendileri için hazırlama, yatak toplama, ütü yapma, kapıları kilitleme, elektrik süpürgesi kullanma, öz bakımlarını yapma gibi işleri kendi başlarına yapmayı öğreniyor.
#Milli Eğitim BakanlığıYazılı belgeleri Braillle alfabesine çevirerek görme engellilerin okuma yazma problemini ortadan kaldıran cihazların dağıtımına İzmir'den başlandı. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, "İzmir'den başladık ama Türkiye'deki bütün görme engelli öğrencilerimize bu cihazımızı dağıtacağız. 2 bin 150 tane belirlenmiş öğrencimiz var, bir yıl içinde cihazlandıracağız" dedi.
#MEBErken çocukluk ve okul öncesi dönemi için 2, orta ve ağır zihinsel engeli ve otistik öğrencilere yönelik 29, görme engelli çocuklara özel 3 olmak üzere 34 öğretim programı hazırlandı. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, "Bundan sonra programların uygulanma aşamasını takip etmemiz, öğretmenlerimizin bu konudaki eğitimi ve duyarlılıklarını geliştirmemiz gerekiyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıSömestr tatili için 24 saatten az bir süre kaldı, E okul VBS (Veli Bilgilendirme Sistemi) giriş sayfasına ziyaretler yoğunluk kazandı. Karne notlarına yönelik son güncellemeleri yakından takip eden öğrenciler ve ebeveynler sık sık E okul VBS sistemine erişim sağlamaya çalışıyor. Peki E okul VBS giriş sayfası aktif mi? E okul üzerinden karne görüntüleme nasıl yapılıyor?
#E Okul