TÜİK enflasyon rakamları mayıs ayı 2024 ekonominin bu haftaki en önemli gündem maddesi oldu. Merkez Bankası'nın açıkladığı faiz kararıyla beraber enflasyon verileri piyasalarda beklenmeye başladı. Nisan ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tüketici enflasyonunun aylık yüzde 3,18, yıllık yüzde 69,80 olduğunu bildirmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs ayı piyasa katılımcıları anketine göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,16 iken, bu anket döneminde yüzde 43,64 oldu. Gözler şimdi mayıs ayı enflasyon oranlarında. Peki, TÜİK enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak, enflasyon beklentisi ne yönde? İşte, enflasyon beklentisi ve konu hakkında bilgiler.
#Enflasyon BeklentisiKüresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından "yumuşak iniş" ihtimaline yönelik beklentilerin yeniden güçlenmesiyle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler ABD'de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.
#BorsaEmekli maaşı Temmuz zammı için gözler 3 Temmuz günü açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. Yılın ikinci yarısında milyonlarca SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklileri temmuz emekli maaşı ne kadar olacak, sorusuna yanıt aramaya başladı. 6 aylık enflasyon farkı ile SGK emekli maaşı zam oranları da belli olacak. TÜİK, her ayın başında enflasyon rakamlarını kamuoyu ile paylaşıyor. Haziran ayı enflasyon verisi ile net zam oranı da kesinleşecek. SSK, BağKur, Emekli Sandığı temmuz zammı hesaplamaları, ay sonu yaklaşırken yoğunluk kazandı. Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3.37 olarak gerçekleşti. Buna göre emekliler yüzde 22.7 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. 2024 Haziran ayı enflasyon farkının da açıklanmasıyla Temmuz emekli maaş zammı için tablo netleşecek. SGK 4A, 4B, 4C emekli aylıkları yılda 2 defa artarak güncelleniyor. Şimdi gözler 6 aylık enflasyon farkına çevrildi. Peki SKK, Bağkur emekli aylığı Temmuz ayında ne kadar olacak? 4A, 4B, 4C maaşları yüzde kaç artacak? İşte, SSK, Bağkur emekli maaşı temmuz zammı tahmini hesaplama bilgisi...
#Emekli Maaş Zammı 2024Enflasyon rakamları son dakika açıklama ile belli oldu. 2024 Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu ayın enflasyon verilerini paylaştı. Açıklanan verilere göre Mayıs ayında enflasyon yüzde 3,37 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası'nın (TCMB), Mayıs ayı piyasa katılımcıları anketine göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,16 iken, bu anket döneminde yüzde 43,64 oldu. Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentileri belli olurken gözler de pazartesi gününe çevrildi. Emekli ve memur maaş zammında etkili olan yılın beşinci enflasyon verileri kira artış oranında da belirleyici olacak. Tüketici Fiyat Endeksi, ocakta yüzde 6,70, şubat ayında yüzde 4,53, mart ayında yüzde 3,16, nisan ayında 3,18 artış göstermişti. Peki, TÜİK enflasyon rakamları ne kadar, yüzde kaç oldu? İşte, enflasyon tahmini ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Enflasyon Rakamları 2024Piyasaların beklenti ihtiyacı sürüyor. Borsada kâr satışları derinlik kazanırken çıkışın devamı için olumlu fiyatlamaya konu olabilecek yeni bir gündem ve beklenti gerekecek. Dış piyasalarda ise Avrupa Merkez Bankası faiz kararına odaklanacak. Faiz indirim sürecinin bu toplantıda başlaması bekleniyor. ABD Merkez Bankası için bu aşamada faiz indiriminin başlaması takvim olarak uzak görünüyor. Yarın TÜİK tarafından açıklanacak mayıs ayı enflasyon verisinde ise önemli bir viraja yaklaşıldı. Ekonomi yönetimi mali programda enflasyonda mayıs ayına kadar zirve, haziran sonrası düşüş öngörmüştü.
#Borsa İstanbulMerkez Bankası enflasyon beklentisi piyasa katılımcıları anketi ile belli oldu. Emekli ve memur maaş zammı için gözler temmuz ayına çevrilirken, mayıs ve haziran ayı enflasyon farkı zam oranlarında belirleyici olacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri ile mayıs ayı enflasyonu haziranın ilk haftasında açıklanacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs ayı piyasa katılımcıları anketine göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,16 iken, bu anket döneminde yüzde 43,64 oldu. Peki, enflasyon oranları ne zaman açıklanacak? Enflasyon tahmini ne yönde? İşte, ayrıntılar.
#Merkez BankasıEmekli ve memur maaşlarına Temmuz ayında 6 aylık enflasyon farkı doğrultusunda zam yapılacak. Ancak son açıklanan enflasyon verileri doğrultusunda Temmuz zammı tahminleri şekillenmeye başladı. Son 4 aylık zam farkı bugün açıklandı. Mayıs ve Haziran zam farkının belli olmasıyla birlikte Nisan ayı emekli ve memur maaş zammı oranı da netleşmiş olacak. Peki, Nisan ayı enflasyon oranları doğrultusunda tahmini emekli ve memur maaş zammı ne kadar olacak? İşte son tahminler...
#MemurEnflasyon farkı Nisan 2024 verileri açıklandı. Bilindiği üzere açıklanan veriler ışığında emekli ve memur maaşı tahmini hesaplamaları ile iş yeri Mayıs ayı kira artış oranı netleşiyor . Bu nedenle Nisan ayı enflasyon farkı heyecanla araştırılıyor.. Peki, enflasyon farkı Nisan 2024 oranları oldu? Merak edenler için detayları haberimizde derledik. İşte 2024 Nisan ayı enflasyon farkı artış oranları...
#EnflasyonBorsa İstanbul’da yeni yılın ilk günlerinden itibaren başlayan ralli devam ediyor. Yabancı yatırımcıların devam eden alımlarına yerli yatırımcıların da katılımıyla BIST100 Endeksi 9.000 puan seviyesine ulaştı. Yılbaşından bu yana yüzde 25 prim oluştu. Konut, döviz, faiz, altın gibi yatırım araçlarıyla karşılaştırıl-dığında BIST100 Endeksi’nin getirisi açık ara önde. Elbette henüz ‘zirve oluştu’ demek için erken ama Borsa İstanbul’da iyimserlik sürebilir.
#TCMBTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenliyor. Karahan "Enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız" dedi. Enflasyon tahminlerinde değişiklik olmadı ve 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak kaldı.
#Fatih KarahanTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi. Karahan "Enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız" dedi. Enflasyon tahminlerinde değişiklik olmadı ve 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak kaldı.
#Fatih KarahanPiyasalar yıla kararsız görünümle başladı. Dışarda risk iştahı zayıfladı, iç piyasalar ise kendi gündemine göre hareket ediyor. 12 Ocak’ta Moody’s’ten bir değerlendirme gelirse bunun not artışı değil daha çok görünümün yükseltilmesi şeklinde olacağı görüşleri mevcut. Bu gerçeklik kazandığı takdirde 2024 yılında kredi not artırım beklentilerini canlandıracağı için piyasalarda olumlu algıya neden olabilir.
#Borsa İstanbulCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuşuyor. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazYılın son enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan enflasyon tahminlerini güncelledi. Buna göre enflasyon oranı OVP ile paralel şekilde yıl sonunda yüzde 65, 2024 sonunda ise yüzde 36 olarak hedeflendi. Erkan, “Görevimiz enflasyonun tek haneye inmesi. Konut fiyatlarındaki düşüş ve kira artışlarında öngörülen yavaşlamanın enflasyona yansıması zaman alacak. Bunun temelinde, hizmet enflasyonundaki atalet bulunuyor” dedi.
#Merkez BankasıMerkezi Kayıt Sistemi’nin Borsa İstanbul verileri yatırımcının borsaya ilgisini ortaya koyuyor. 31 Aralık’ta 3 milyon 794 bin 409 olan yatırımcı sayısı, 31 Ağustos itibarıyla 2 milyon 462 bin 6 kişi artarak 6 milyon 257 bin 415 oldu. Hisse senedi son dönemin popüler yatırım aracı. Bununla birlikte KKM’yi sonlandırma hazırlıkları da başladı. ‘KKM’den çıkacak para nereye yönelecek?’ sorusuna karşılık döviz, mevduat, borsa, konut seçenekleri tartışılmaya devam ediliyor.
#BORSA İstanbulİlk altı ayı ‘0’ stokla kapatan bayilerin elinde temmuzda ilk kez araç kaldı. Temmuz ayında talebin hız kesmediğini belirten bayiler, bu durumu tatil dönemine ve normalin üzerinde sıfır araç gelmesine bağladı. Uzmanlar da sıfırda asıl durağanlığın eylül ayında başlayacağını söyledi. İkinci elde ise alınan önlemler satışları yavaşlattı. Yatırım amaçlı satın alınan otomobiller, ikinci el piyasası iyice yavaşlamadan garajlardan çıkmaya ve hızla ilan sitelerine yüklenmeye başladı.
#Otomotiv PiyasasıABD Merkez Bankası (Fed) ile başlayan parasal sıkılaşma ve faiz artırım süreci genele yayılmış durumda. Merkez bankaları ağırlıklı gündemin etkisindeki piyasalarda dalgalı seyirle birlikte yön arayışı devam ediyor. Dış borsalarda tepki yükselişleri görülse de güç kazanamadı.
#TCMBABD Merkez Bankası Fed faizi 75 baz puan artırarak yüzde 1.75’e yükseltti. Fed'in yaptığı 75 baz puanlık faiz artırımı 1994'ten bu yana yapılan en büyük artırım oldu. Yüksek faiz artırımına sadece Esther George itiraz etti ve 50 baz puan artırılması için oy verdi. Ekonomik büyüme için aşağı yönlü tahminler ortaya çıkarken işsizlik ve faiz artışı için de tahminler yukarı yönlü olarak revize edildi. Fed Başkanı Jerome Powell "Yakın zamanda enflasyon konusunda ilerleme göreceğiz, ileri dönük yönlendirmemizin hala güvenilir olduğunu düşünüyorum. Resesyona neden olmaya çalışmıyoruz" dedi.
#FedBir süredir satış baskısı altında kalan borsalar geçen hafta nefes aldı. Bu gelişmede Fed tutanaklarının güvercin tonda bulunması önemli rol oynadı. Ancak henüz güçlü beklentiler oluşmadığı için borsalardaki yükselişi bu aşamada tepki olarak değerlendirmekte yarar var. Gelecek hafta içeride enflasyon, dışarıda ise ABD tarım dışı istihdam verileri takip edilecek
#PiyasaMerkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23.2’den yüzde 42.8’e yükseltti. Başkan Kavcıoğlu, “Vatandaşımızın, dar gelirli kesimin bundan olumsuz etkilendiğinin farkındayız. Bunun için de ciddi ve kararlı tedbirler alarak bu işi en kısa sürede çözecek noktaya geleceğimizi düşünüyoruz. Bu noktada da halkımız bize güvensin” dedi.
#Şahap KavcıoğluFED faiz toplantısı için araştırmalar başladı. ABD Merkez Bankası faiz toplantılarını belirli tarihlerde gerçekleştiriyor. Bu toplantıların ardından alınan karar kamuoyuna duyuruluyor. Son toplantı mart ayında yapıldı. Peki, yeni FED faiz kararı ne zaman açıklanacak?
#FEDEkonomistler, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekteki yıllık yüzde 21,7'lik büyümenin detaylarına bakıldığında tüketim, yatırım ve ihracat kalemlerinden gelen sinyallerin gelecek dönem açısından umut verdiğini belirtiyor. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova imalat sanayi başta olmak üzere birçok sektörde güçlü bir ilerleme kaydedildiğini, talep ve ihracatın da kuvvetli olduğunu ifade etti.
#Büyüme