Los Angeles’ta Hollywood’un merkezindeki Show Gallery, 17 yıldır ABD’de yaşayan ressam ve animasyon yönetmeni Tuna Bora’nın Batı kültürünün vaat ettiği ‘üstün medeniyet ve küresel itibar’ masalını ele aldığı kişisel sergisi ‘The Capital O’ya ev sahipliği yapıyor.
#Tuna BoraWashington DC'deki Kongre Binası’na Trump taraftarlarının yaptığı baskının ardından ABD Başkanı Donald Trump'a Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya platformlarında gönderi yasağı geldi. Pek çok defa toplu eylemlerde kullanılan sosyal medya kanalları bu defa işi sıkı tutuyor.
#Serap TorunBu yıl 2 milyondan fazla öğrenci, hedeflediği üniversiteye yerleşmenin hayaliyle sınav heyecanı yaşadı. Şimdiyse önümüzde zorlu bir tercih süreci var. Hiç şüphe yok ki, tercih döneminin en gözde bölümlerinden biri de üniversitelerin iletişim fakültelerinde yer alan ‘’Yeni Medya’’ bölümü.
#Şinasi Furkan AVCISeray Şahiner, yeni öykü kitabında ‘fesleğen görünce gayri ihtiyari okşayıp elini koklayan, sokak çalgıcılarına para veren, en az bir filmin repliklerini ezbere bilenlerin’ hikâyesini anlatıyor. Yarattığı karakterlerle kadın hakları mücadelesine de destek veren yazarla ‘Hepyek’ için buluştuk.
#Seray ŞahinerReklamcılığın ve yaratıcılığın yaklaşımlarını değerlendiren Medina Turgul DDB Kreatif Direktörü Ertuğ Tuğalan; "Artık her yarışmada alınan ödüllerden görüyoruz ki reklamverenlerin de reklam ajansları kadar büyük bir katkısı var. Aynı formül sanırım yıllardır işlemeye devam ediyor: Marka ekibinizin cesareti kadar yaratıcı iş yaparsınız. Ödül almış tüm işlerin reklamverenlerine mesleğim adına buradan tekrar teşekkür ederim" ifadesinde bulundu.
#Kırmızı ÖdülleriFacebook’un doğuşuyla 1 milyar nüfuslu evrensel bir halk yaratıldığını söyleyen Doğan Online (DOL) Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Marshall McLuhan’ın ‘küresel köy’ kavramı, internet ile birlikte gerçeğe dönüştü. Yeni nesil, internet üzerinde oluşturduğu kendi sanal para birimini yönetiyor. Belki Facebook, geleceğin merkez bankası olabilir” dedi.
GDOL Digital TalkFest’te konuşan Ipsos Global’in İçerik ve Teknoloji Direktörü Gareth Deere, “İnsanlar internetten 15 dolarlık tişörte bakarken, 500 dolarlık kot pantolonu satın alabiliyor. Tüketici, ucuza erişmek isterken lüksü de elde etmek istiyor. 2015’te, gelişmiş ülkelerde orta sınıf tüketici yok olacak” dedi.
Türkiye-İsrail ilişkilerini veya Libya’da olan biteni bir süreliğine unutup, gündelik siyasi gelişmelerin dışında birşeyler yazmak istedim bugün... Fakat aynı zamanda, perde arkasında günümüz toplumunu şekillendireduran dinamiklere de dokunayım dedim. Bu yüzden tüm dünyada özgürlük ile güvenlik arasında çözümü zor bir paradoks yaratan “telekulak” gibi uygulamalardan, giderek yaygınlaşan Twitter gibi sosyal iletişim platformlarının toplumsal etkisine değin bir dizi ciddi konuya değinen bir düşünürü, kısa bir tercümeyle hatırlatıyorum.
Yaklaşık bir aylık gecikmeyle yayınlanan, yâni gündemi ıskalayan bir yazı bu... Amerikalı yazar J.D. Salinger’ın ölümünün, dünya için ne ifade ettiğine dair bir yazı... Küresel köyün münzevi kavalcısının, peşine taktığı çocuklarla terkettiği postmodern şehirde, arkasında bıraktığı “iPad” ile ilgili bir yazı...
Galiba 80’lerin başıydı. Bir akşam telefonum çaldı evde. Sarhoş sesli bir erkek “Özdemir İnce sen misin?” diye sordu. “Benim” dedim. “Yahu kardeşim, dedi, bütün mazarrat senden çıkıyormuş. Masayı kurduk, ağız tadıyla bir rakı içelim dedik, sen Komiser Colombo’nun önünde gıygıy yayınlıyorsun”. Kendisine zarar (mazarrat) verdiğimi söylüyor.
İletişim kuramcısı Marshall McLuhan'ın, 1962 yılında Kanada'nın en önemli edebiyat ödülü olan Governor General's'a değer görülen Gutenberg Galaksisi (Gutenberg Galaxy) adlı kitabı nihayet Türkçe'de. Üslubunun zorluğu nedeniyle daha önce çevrilemeyen kitap Yapı Kredi Yayınları arasından okuru sunuluyor.