Mars'ta yer çekimi var mı sorusu, NASA'nın son uzay yolculuğu sonrasında daha da çok araştırılmaya başlandı. Mars yüzeyinde veri toplamaya devam eden Perseverance aracının yüzeydeki hareketini sürdürmesi dolayısıyla yer çekiminin olup olmadığı daha da fazla merak edilmeye başlandı. Peki, Mars'ta yer çekimi var mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#MarsGüneş, Dünya'dan ne kadar uzaktadır? Bu sorunun cevabını bugün biliyoruz ancak 1600'lü yıllarda bilim insanları yanıtı ilk bulacak kişi olmak için adeta birbirleriyle yarışıyordu. O bilim insanlarından ikisi bu arayışta ölümü bile göze alarak bir yolculuğa çıktı. Üstelik 7.000 kilometrenin ve pek çok problemin ardından elde ettikleri veriler, bir değil birçok anlamda çığır açtı. Peki kimdi bu bilim insanları?
#Giovanni CassiniYaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday’dan oluşan ekibin tasarladığı ‘Extremophyte’ isimli deney, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda yer alacak 13 deneyden biri olarak seçildi.
#AlmanyaTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve ve 3 takım arkadaşını taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, deney çalışmalarına başladı. Tuz Gölü bitkisi uzayda test ediliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışmalarına başlanılan ilk deney EXTREMOPHYTE oldu. İşte deneyin detayları...
#Alper GezeravcıYaptığım en keyifli, en uzun ve bitmesini istemediğim sohbetlerden oldu. Televizyoncu, müzisyen, denizci, gurme ve hayatında en önem verdiği ‘merak’ı ile yaşam gustosu olan bir Ayhan Sicimoğlu. Hayat deneyimi ve algısı ile kendisine değil bir sayfa, kitaplar çıksa yetmez. Dolu dolu geçen röportajımızı Çeşme’nin güzel havasında gerçekleştirdik. Kışın kapımıza dayandığı bu soğuk günlerde görsellerle, sohbetimizle umarım içinizi ısıtırız. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta yaşamı, entelektüelliği, içi dolu tarzı ile çok renkli bir isim olan Ayhan Sicimoğlu’nu ağırladık. Sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Yaptığım en keyifli, en uzun ve bitmesini istemediğim sohbetlerden oldu. Televizyoncu, müzisyen, denizci, gurme ve hayatında en önem verdiği ‘merak’ı ile yaşam gustosu olan bir Ayhan Sicimoğlu. Hayat deneyimi ve algısı ile kendisine değil bir sayfa, kitaplar çıksa yetmez. Dolu dolu geçen röportajımızı Çeşme’nin güzel havasında gerçekleştirdik. Kışın kapımıza dayandığı bu soğuk günlerde görsellerle, sohbetimizle umarım içinizi ısıtırız. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta yaşamı, entelektüelliği, içi dolu tarzı ile çok renkli bir isim olan Ayhan Sicimoğlu’nu ağırladık. Sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Nostradamus 1500'lü yılların ortasında Fransa'da yaşamış bir astrolog. Ölümünün üzerinden dört buçuk asır geçti, bu süreçte öngörüleri defalarca yanlışlandı ancak dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan halen Nostradamus'un kehanetlerinin geleceğe dair ipuçları taşıdığına inanıyor. Peki bu her yöne çekilebilecek metinler, içinde bulunduğumuz bilim çağında neden halen bu kadar ilgi çekiyor?
#NostradamusRidley Scott tarafından yönetilen 2015 yapımı bilimkurgu türündeki Marslı filmi ekranlara geliyor. Drew Goddard tarafından yazılan senaryo, Andy Weir tarafından 2011'de yazılan aynı adlı romandan uyarlandı. Peki, Marslı filmi konusu nedir, nerede çekildi? İşte, Marslı filmi oyuncuları...
#Marslı FilmiNFT (non-fungible token) ya da Türkçe ismi ile “nitelikli fikri tapu", metaverse’ün gelişimi ile birlikte popülaritesi gitgide artan bir trend haline geldi. Her ne kadar bazı uygulamalar bu kavramın da içinin boşaltılmasına neden olsa da önümüzdeki dönemlerde NFT’nin stratejik önemi daha da belirginleşecek. Önde gelen Dapp (decentralized application - merkeziyetsiz uygulama) platfor-mu DappRadar verilerine göre, 2020’de sadece $95 milyon olan NFT’lerin ti-caret hacmi; 2021'de $24,9 milyara yükseldi. NBA şu ana kadar, NFT video özetlerinden $230 milyondan fazla hasılat elde etti.
#NftTüm haftanın yorgunluğunu atmak ve hafta sonunda rahat bir nefes almak herkesin ihtiyacı… Hazır sonbaharla birlikte doğa rengarenk bir çehreye bürünmüşken, biz de uzmanlarımıza en güzel tabiat parklarını sorduk. 13 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 17 tabiat parkını önerdiler.
#SeyahatDünyamız Güneş sistemi içerisinde yer alır ve dünyamızdan başka birçok farklı gezegen bulunur. Bu gezegenler Güneş'in etrafında döner ve güneşe farklı uzaklıklara sahiptirler. Şimdi güneş sistemi hakkında bilgi alalım ve öğrenmeye çalışalım. İşte 6. sınıf fen bilgisi güneş sistemi konu anlatımı.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Güneş Sistemi Konu AnlatımıAstrobiyoloji yaşamın temellerini inceleyip araştıran, astrofizik, biyokimya, paleontoloji, jeoloji gibi bilim dalları ile etkileşim içinde olmasından ötürü multidisipliner bir bilim dalı. Diğer bilinen adı ile Egzobiyoloji bir hayli merak uyandırıyor. Astrobiyoloji hakkında Astrobiyoloji nedir ve neyi inceler? Astrobiyoloji (egzobiyoloji) bilimi hakkında kısaca bilgiler derledik.
#Astrobiyoloji NedirOscar ödüllü yönetmen Zbigniew Zmudzki, "Burası dünyanın muhtemelen en güzel bölgelerinde biri. Bir tarih ve doğa harikası olduğunu düşünüyorum. Bu harika yer sanki dünyadan bir manzara değil, Mars veya Venüs gezegeninde ayrı bir yer gibi" dedi.
#KapadokyaOscar ödüllü yönetmen Zbigniew Zmudzki, "Burası dünyanın muhtemelen en güzel bölgelerinde biri. Bir tarih ve doğa harikası olduğunu düşünüyorum. Bu harika yer sanki dünyadan bir manzara değil, Mars veya Venüs gezegeninde ayrı bir yer gibi" dedi.
#KapadokyaMarslı filmi vizyona girdiği tarihte en çok konuşulan filmlerden biriydi. 11 Eylül 2015 tarihinde 2015 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde galası yapılan Marslı, beyaz perde ardından televizyon ekranlarında izleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Peki, Marslı filmi nerede çekildi? Marslı filminin oyuncuları kimler, konusu?
#Marslı Filmi Nerede ÇekildiYılın en görkemli meteor yağmuru olan ‘Perseid’ geçen salı günü başladı ve 20 Ağustos’a kadar da sürecek... Şehirlerin ışık kirliliğinden uzak, gökyüzünün bulutsuz ve berrak olduğu yerleri tercih ederek bu görsel şöleni izleyebilirsiniz. Alanlarında uzman isimlere gökyüzü olaylarını izleyebileceğimiz en güzel noktaları sorduk.
#SeyahatUzmanlar, uzay yolculuğu sırasında mikro yer çekiminin kalp kası hücrelerinde 2 bin 635 genin ifadesinde değişikliğe neden olduğunu, Dünya'ya geri geldikten sonra geçen 10 günlük sürede gen ifadelerinin yeniden normale döndüğünü gözlemledi.
#Uzay YolculuğuYeryüzünü saran hava tabakasına atmosfer denir. Peki ya atmosferin kalınlığının yerden itibaren 560 km’ye kadar uzandığını biliyor muydunuz? Atmosferin katmanlarını belirleyen en önemli etken sıcaklıktır. Yerçekimi dolayısıyla havanın yeryüzüne yaptığı ağırlık “hava basıncı” olarak tanımlanır. Atmosferi oluşturan hava kütlesinin %99'u 32 km’nin altındadır.
#Atmosfer Nedir