İlk tarih profesörlerinden, Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan, modern astronominin kurucusu Nüzhet Gökdoğan gibi Cumhuriyet’in ölümsüz 20 kadınının hikâyesi, ‘Cumhuriyetin Öncü Kadınları’ sergisinde buluşacak. Cumhuriyet’in 100’üncü yılı şerefine düzenlenecek sergiyi hazırlayan gazeteci Özlem Özdemir, “Bunları unutmuş olmamız beni çok üzdü” diyor...
#AtatürkSon yıllarda Cumhuriyet dönemi eserlerinden Marmara Köşkü, Çubuk Baraj Gazinosu, İller Bankası, Etibank Binası başta olmak üzere tarihi, kültürel, mimari ve manevi değere sahip birçok yapı yıkılmıştır. Bu vahim durum Atatürkçü Düşünce Derneği olarak bizi uzun süredir ziyarete kapalı olan Atatürk Müze Köşkü ve Ankara Palas’ın akıbeti konusunda kaygılandırmaktadır.
#Atatürkçü Düşünce DerneğiPek çok yerde köşk vardır ama renklileri her memlekete kısmet olmaz! Hele bakın şu Ankara’ya; renkli köşklerden payına, hem de pembesinden iki tane düşmüş. Öyle böyle köşkler de değil; biri yedi cihanın saygıyla andığı Atatürk’ün, diğeri onun ömür boyu can dostu olan İnönü’nün. İlki şimdilerde Başbakanlık tarafından, diğeriyse yine İnönü Ailesi tarafından kullanılıyor.
#Pembe KöşkAnkara’da milli mücadele ve cumhuriyetin izlerini taşıyan ve pek çoğu Ankaralılarca dahi tanınmayan yapıları ve müzeleri yıllardır öğrencilerine bıkmadan, usanmadan gezdiren İngilizce öğretmeni, araştırmacı Dr. Necati Yalçın, bu tarihi değerleri “Milli Mücadele ve Cumhuriyet’in Açık hava Müzesi” ismiyle kitaplaştırdı.
#AnkaraTürk basınının duayeni Cumhuriyet gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek (87) bir buçuk aydır tedavi gördüğü hastanede yaşam savaşını kaybetti. Yarın Maltepe Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verilecek olan Arcayürek’in vasiyeti üzerine dini tören dışında bir cenaze töreni düzenlenmeyecek. “Gazeteci kaldım, gazeteci öleceğim” diyen Arcayürek, arkasında yakın tarihin perde arkasını kaleme aldığı 40’a yakın kitap bıraktı.
#Cenaze2003’te Başbakan’ken Irak Devlet Başkan Yardımcısı Ramazan’a "ABD ile kazanamayacağınız savaşa girmeyin" diyen Abdullah Gül 5 yıl sonra İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı Irak örneğini vererek uyardı: "Komşumuzun başına bir şey gelmesini istemeyiz. Tahran’ın harab-ül Bağdat olmasını arzulamayız."