İftar saatinin sabırsızlıkla beklendiği bugünlerde özellikle oruç tutanları en az pide kadar heyecanlandıran bir diğer lezzet de güllaç... Geçmişi Osmanlı’ya dayanıyor; bol sütü ve hafif lezzetiyle fıstıklısı da çok seviliyor, cevizlisi de... Jürimize güllacı en iyi yapan adresleri sorduk.
#Ramazanİthalini tükettiğimiz bir ürünün Türkiye’de, hele de Diyarbakır’da üretimine başlanması çok sevindirici. ‘Kırsalda kadınlar mozzarella peyniri üretiyor’ projesi kapsamında pek çok kadın çiftçi kurs alarak elindeki manda sütünü mozzarella peynirine dönüştürmeye ve Mandarella adıyla satışını yapmaya başladı bile...
#MandarellaTezgâhlardaki rengârenk görüntüsü ve yaz günlerine ilaç gibi gelen ferahlığıyla kalbimizi çalan dondurma 7’den 70’e herkesin sevgilisi... Keçi sütüyle yapılanı, içine salep katılanı, İtalyanı, taze meyveden sorbesi derken çeşitleri saymakla bitmiyor. Biz de en kaliteli malzemeden, en lezzetli dondurmanın peşine düştük; jürimize beğendiği adresleri sorduk.
#DondurmaBalıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı kırsal Yakupiye Mahallesi sakinleri, son yıllarda geçimlerin manda üretimiyle sağlamaya başladı. Mahallede sadece birkaç ailenin uğraştığı manda yetiştiriciliği, manda sütü ve kaymağına olan talebin artmasıyla bütün köye yayıldı. Manda sütünün kilosu perakende olarak 10-12 liradan, yörenin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan manda kaymağının kilosu ise, 100-120 liradan alıcı buluyor.
#Balıkesirİşadamı Ömer Aral ve Niyazi Yelkencioğlu Türkiye’de iyi mozarella yiyemekten şikayetçi olunca kendi üretimlerini yapmaya karar verdi. Emeklilik hayali olarak başlayan iş 10 milyon liralık bir yatırıma dönüştü. Türkiye’nin yüzde yüz manda sütünden üretilen ilk mozarellasının yapıldığı Kandıra’daki çiftliğin mandaları, genel müdürü, veterineri ve peynir ustası ise İtalyan.
#İşadamı Ömer Aral Ve Niyazi Yelkencioğluİstanbul'un mandaları göç ediyor. 3. Havalimanı inşaatından dolayı kamulaştırılacak arazilerde manda yetiştiren kişilerin bir kısmı yerlerini terk edecek. Kamulaştırma kararından dolayı yeşil alanların yok olacağını belirten manda yetiştiricileri şu an İstanbul'un kuzeyindeki Yeniköy, Akpınar ve Ağaçlı köylerinde bulunuyor. Manda yetiştiricilerinin yeni adresi ise Şile olabilir. Kilosu 40 lira civarında olan manda kaymağına da zam gelmesi bekleniyor.
ÜÇÜNCÜ havalimanı ve köprü projelerinin son dönemde gündeme taşıdığı konulardan biri manda çiftlikleri oldu. Bölgeyi ziyaret ettik; üreticiler “Altın çağımızı yaşıyoruz” diyorlar ama endişeliler. Proje sonunda sadece imkanı olan büyük üreticiler kapalı çiftliklerde mandacılığa devam edebilecek. Mandaların özgürce meralarda dolaştığı günler ise son bulucak.
Ramazan ayının sıcak ve uzun günlere denk gelmesi iftar sofralarının da kimyasını değiştirdi. Ramazanla özdeşleşmiş hurma ve güllaç gibi alışıldık lezzetler sofralarda alışılmadık şekillerde yer almaya başladı. Hurmanın ve güllacın serinlemiş, hatta buz tutmuş halleri bu ramazanın yıldızı. İftar saatlerinde sıcakta çabuk bozulan hurma yerine buzlu hurma ve klasik güllaç yerine dondurmalı güllaçla serinlemek de mümkün.
Ramazan demek, tüm ailenin etrafında toplandığı, sık sık misafirlerin ağırlandığı zengin iftar sofraları demek. İftardan bahsedince de akla ilk gelen şey iftariyelikler oluyor. Bu yıl yeniden iftariyelik alışverişi için en iyi adresleri seçtik. Listemiz önceki yıllara göre biraz değişti, ama yerini ısrarla koruyan yerler de var.