Şef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarOnu şehirden çok doğada, özellikle de ormanların içinde bulmak mümkün… Biz söyleşi için kısa süreliğine uğradığı İstanbul’da yakalıyoruz. Kendi hikâyesini hızlı geçiyor. Konu ‘mantarlar’a gelince ise gözleri parlıyor. Kökenleri 600 milyon yıl öncesine giden beşinci canlı türü mantarları adeta ailesi gibi anlatıyor! Türkiye’nin en ünlü mikologlarından (mantar uzmanı) Jilber Barutçiyan’la albümleri karıştırdık.
#Jilber BarutçiyanMERSİN ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDE, ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MÜFETTİŞİ ÖMER KAYA TARAFINDAN VERİLEN 'MAKRO MANTARLAR VE TIBBİ AROMATİK BİTKİLER' KONULARINI İÇEREN ODÜH SEMİNERLERİNİN ARDINDAN, ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİNDE VE YERLEŞİM YERLERİNDE UYGULAMALI EĞİTİMLER VERİLEREK, MANTAR ÜRETİMİ YAPILDI.
- Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, çiftçilere yeni gelir kaynağı oluşturmak amacıyla "Makro Mantarlar ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği" konulu uygulamalı eğitim verdi - Ekimi yapılan kayın mantarlarının bir ay içinde olgunlaşacağı bildirildi
Doğal ortamda yetişen mantar uzmanı Mikolog Jilber Barutçiyan, dünyanın en lezzetli ve pahalı mantarının bile bozulduğu andan itibaren insan için tehlike oluşturduğunu belirterek, o nedenle balıklarda olduğu gibi mantarın da alınan gün pişirilmesinin adet haline getirilmesi gerektiğini söyledi.
Bahar geldi. Sadık yar ile cilveleşme zamanı. Cemreler düştü, gün geceden uzun artık. Bu ay belli başlı yeşillikleri bahçemize ve saksılara ekme vaktidir. Mart ayı çıkmadan maydanozu ekmemekte fayda var. Diğerlerini de en geç Nisan 15’e kadar... Fide alma alışkanlığınız varsa yavaş yavaş hazırlıklara başlamalı
Fotoğrafçı, eğitimci, yazar Faruk Akbaş (50), 1980’den bu yana dünyayı geziyor. Asya, Avrupa, Afrika’da bugüne kadar 40’ın üzerinde ülke gezdi, bazılarını defalarca gördü, kitaplar yazdı, sergiler açtı. 2002’den bu yana, yılda en az iki kez Borçka İlçesi’nin Gürcistan sınırında, UNESCO’nun “Dünya Biyosfer Rezervi” ilan ettiği Maçahel’e gidiyor, fotoğraf çekiyor. 11’inci kitabı “Maçahel” önümüzdeki günlerde yayımlanacak. “Türkiye’de doğası, kültürü bu kadar iyi korunmuş bölge yok denecek kadar az” diyor.
İkbaharın en güzel döneminde yağmurlu günlerin ardı ardına gelmesi asabınızı bozmuş olabilir. Ama yağmura çılgınca sevinenler de var aramızda. Mesela İstanbullu mikolog, yani diplomalı mantar uzmanı Jilber Barutçiyan. Çünkü yağmur, ormanda mantar demek. İsviçre’de yaşarken yabani