TEKNOFEST’i birkaç yüz yıldır teknolojide akamete uğramış toplumun yeniden doğuş hikâyesinin yazıldığı bir devrim olarak niteleyen Selçuk Bayraktar, “TEKNOFEST bizim yaptığımız SİHA’lardan İHA’lardan çok daha büyük bir iş. Selçuk Bayraktar, Aziz Sancar, Uğur Şahin hikâyesi nasıl büyük bir etki yapıyor değil mi? TEKNOFEST’ten bunun gibi, böyle yüzlerce ama yüzlerce hikâye çıkacak” dedi.
#Selçuk BayraktarGebelerin aşılanmasının temel olarak iki hedefi vardır. Birincisi anne ve fetüsün enfeksiyonların komplikasyonlarından korunmasını sağlamaktır. İkincisi yeni doğanın aşı ile önlenebilir enfeksiyonlara karşı pasif olarak korunmasını sağlamaktır. Aslında ideal olan kadınların gebe kalmadan önce erişkin aşılama programına uygun olarak aşılanmasıdır. Ancak bazı durumlar için gebelik sırasında da aşılama gereklidir.
#GebelikKanser, dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Bu yüksek oran bir de koronavirüs salgını ile birleşince kanser hastalarının dikkat etmesi gereken çok daha fazla nokta ortaya çıkıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında kanser hastalarının Covid-19 ile ilgili merak ettiklerini Tıbbı Onkoloji, İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Karagöl’e sorduk.
#KANSERCovid-19 salgını tüm dünyada etkisini sürdürürken aşı çalışmalarındaki gelişmelerle birlikte aşıların kısa ve uzun dönem etki ve yan etkileri de tartışılmaya başlandı. ABD' de dolgu yaptıran 3 hastada 'Moderna' adlı m-RNA yan etkisi ortaya çıkınca, kozmetik işlemler yaptıran hastalarda da aşı olup olmama konusunda kararsızlık yaşanmaya başladı. Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Erdoğan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#BotoksGeride bırakılan yıla damga vuran buluşlar arasında, iki Türk bilim insanı tarafından geliştirilen ilk m-RNA tabanlı aşı başı çekerken yapay zeka yardımıyla kanser tanısının konulması, nanoteknoloji ile uzaktan kontrollü hormon salgılanması, hastaların çok daha az X-ışını alacakları yeni röntgen teknolojileri sağlık alanında yepyeni teknolojilerin kapılarını araladı.
#Bilim2020'nin getirdiği salgın karmaşası 2021 yılında devam edecek dahi olsa bilim, Covid-19'u sonlandırmak adına tüm hızıyla çalışmalarına devam ediyor. Bilimsel çalışmalar 2021 yılında da hem salgın üzerine hem daha pek çok alanda devam edecek.
#BilimCovıd-19 aşılarının bir kısmı ruhsatlanma aşamasına geldi ve Aralık veya Ocak ayı gibi dünyada kullanıma girecek. Aşının koruyuculuk süresinin henüz bilinmediğini ve bunun zamanla görüleceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko önemli açıklamalarda bulundu.
#Koronavirüs AşısıKoronavirüs salgını, vaka sayılarındaki artışlarla devam ediyor. Dünyada vaka sayısı 66 milyonu ve ölüm sayısı 1,5 milyonu aştı. Tüm dünya nefesini tuttu ve geliştirilen aşıları bekliyor Rekor sürede geliştirilen aşılarla ilgili peş peşe umut vadeden gelişmeler yaşanıyor. Aşılar pandeminin sonunu getirecek mi? Sıradaki zorluklar nelerdir?
#KoronavirüsTürkiye'de ilk defa genetik teknolojiyi kullanarak, m RNA temelli koronavirüs aşısı geliştiren merkezlerden biri olan Selçuk Üniversitesi Tıbbi Genetik Bölümü’nde Haziran ayında başlanılan aşı çalışmaları, hayvan deneyleri aşamasına geldi.
#M RNAmRNA aşılarda yani Biontech aşısında, hatırlatma dozu ile ilgili Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika açıklama geldi. Bakan Koca basın toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, " Hatırlatma dozunu vatandaşlarımızın biran önce yapmaları gerektiğini önemsiyoruz." dedi. Değerlendirmelerin ardından hatırlatma dozunun mRNA Biontech aşısında uygulanıp uygulanmayacağına gözler çevrildi. Peki, mRNA (Biontech) aşılarında 3. doz hatırlatma aşısına gerek var mı? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar.
#Mrna AşımRNA aşısı nedir, sorusu koronavirüs salgın sürecinde öne çıkan konulardan oldu. Bilim insanları tarafından geliştirilen mRNA aşısı dünya çapında kullanılıyor. Son olarak Çin merkezli Sinopharm yeni koronavirüs varyantlarına karşı mRNA tabanlı aşı geliştirdiklerini duyurdu. Çin Ulusal Biotec Grubundan bir yetkili, Çin Merkez Televizyonu'na verdiği bir röportajda, Sinopharm'ın halihazırda iki inaktive, bir mRNA aşısı ve bir rekombinant olmak üzere dört aşı geliştirdiğini söyledi. Peki, mRNA aşısı nedir ne demek? mRNA aşısının yan etkileri var mı? İşte mRNA aşısı ile ilgili bilinenler...
#Mrnaİnaktif aşının anlamı son günlerde gündemde yer alan tartışmalar dolayısıyla araştırılan konu oldu. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. Gündemde yer alan mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. İşte, mRNA ve inaktif aşı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Biontechİnaktif aşının anlamı Sağlık Bakanı Koca'nın Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı son açıklama ile beraber gündeme geldi. Koronavirüs pandemisinde Çin'den gelen aşılarla ilgili bilgi veren Koca, inaktif aşının klinik çalışmasının devam ettiğini ve Acil Kullanım Onayının bulunduğunu bildirdi. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. Gündemde yer alan mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. İşte, mRNA ve inaktif aşı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#İnaktif Aşı NedirCambridge Sözlüğü her yıl olduğu gibi, yılın kelimesini açıkladı: Karantina! 2020’ye damgasını vuran koronavirüs salgını tüm dünya dillerinde sıklıkla kullanılan kelimelerin değişimine de sebep oldu. Bu kelimelerin bazıları ‘aşı, maske, hijyen’ gibi bildiğimiz fakat sık kullanmadığımız sözcüklerken bazıları bugüne kadar adını dahi duymadığımız yeni terimler olarak dillere pelesenk oldu: Entübe, filyasyon, stokin fırtınası… İşte COVID-19 sebebiyle bu yıl dilimizden düşmeyen kelimelerin A’dan Z’ye listesi…
#GazetehaberleriAntalya Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Çocuk Kan ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, birçok kanser türünün mikro RNA’sını incelediğini hatırlatarak, koronavirüsün de mikro RNA’sını inceleyeceklerini söyledi. Bu sayede erken tanı teşhisi yapabileceklerini anlatan Prof. Dr. Canatan, Anti mikro RNA’lar üretip kişilerin tedavisinde kullanılabilecek" dedi.
#Rna