13. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu, iki yıl aradan sonra Milas’ta yapıldı. Dünyada sualtı arkeolojisinin kurucusu, Türkiye’de sualtı kazıları yapmış olan ve geçen yıl yaşamını yitiren ABD’li Prof. George Bass’ın ve onun yakın çalışma arkadaşı Dr. Cemal Pulak’ın onuruna yapılan sempozyumda Antik Çağ’ın ekonomisi ve ticaretiyle ilgili birbirinden ilginç 30 bildiri sunuldu. Sempozyuma Türkiye’nin yanı sıra İtalya, Almanya, İsviçre, Fransa, ABD, Mısır’dan arkeologlar katıldılar.
#Milas“Yükselen tepenin yamacında, bugüne dek gördüğüm veya duyduğum tiyatroların en zarifi ve en güzeli yer alır.” İngiliz arkeolog ve gezgin Charles Fellows, 1839’da yayımlanan ‘Küçük Asya’da bir Seyahatin Güncesi’ adlı eserinde Sagalassos Antik Kenti’nden böyle bahseder...
#HürriyetTertemiz havası, doğal dokusunu koruyan köyleri, sakinliği ve sessizliğiyle doğanın içinde izole tatil için ideal bir adres. Sadece bu kadar değil; turkuvaz renkli suları, Maldivler’i aratmayan Kalem Adası ile deniz, kum, güneş üçlüsünden vazgeçemeyenlerin de yeni gözdesi: Huzurlarımızda İzmir’in yükselen yıldızı Dikili!
#EgeAfyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Beyköy köyünde 1878 yılında bulunan ve Akdeniz arkeolojisinin en büyük gizemlerinden birine ışık tutması beklenen kireç taşına Luvi dilinde yazılan tabletin gömülü olduğu iddia edilen cami temeli ile ilgili başlatılan çalışma devam ediyor. Tablete ulaşılması halinde özellikle Bronz Çağı medeniyetlerinin çökmelerinin sebebini kesin olarak ortay koyacak.
#TabletAkkuyu, Nükleer Santral dolayısıyla son günlerde harita konumu ile merak ediliyor. Nükleer Enerji üretilecek olan tesis, Mersin'in Gülnar ilçesinde bulunan Akkuyu mevkisinde inşa edilmeye başlandı. Peki, Akkuyu nerenin ilçesidir? İşte, temel atma töreni sonrasında birçok vatandaşın merak ettiği Mersin Akkuyu hakkında detaylı bilgiler ve harita üzerindeki konumu
#AkkuyuAfyon yakınlarında 1878'de bulunan Luvi dilindeki bir antik yazıt ilk kez deşifre edildi. Hollandalı ve İsviçreli bir grup arkeloğun yaptığı araştırma Bronz Çağı'nın sonlanmasında payı olan ve antik Mısır belgelerinde 'gizemli deniz insanları' olarak geçen denizden gelen işgalcilerin Anadolu'nun yerli halkları olduğunu ortaya koydu.
#ArkeolojiTokat’ın Niksar ilçesi, Kuzey Anadolu’nun en güzel yaylalarına sahip Canik Dağları’nın eteklerinde, Kelkit Ovası’ndaki Çanakçı Deresi’nin kenarına kurulmuş. Roma döneminde Neocaesera’ymış ismi. Zamanla Niksar olmuş. Anadolu’nun en büyük beyliklerinden Danişmentliler’e başkentlik yapmış.
Anadolu’nun eski halkları, Bizans’tan kalan Rumlar, Sultan Alpaslan ile Anado-lu’nun kapısını açan Türkmenler, İspanya’dan kaçan Museviler, Balkan göçmenleri, Kafkas göçmenleri, Afrika’nın kara derili insanları, Romanlar ve binbir insan hoşgörünün okşayışı içinde İzmir’de kaynaştılar. Yıllarca huzur içinde yaşadılar.