Jyoti Smith, henüz 25 yaşındayken tedavisi olmayan bir hastalık teşhisi aldı. “Üç ila beş yıl arasında yaşayacağımı düşünüyordum, neredeyse 10 yıl oldu hala hayattayım” diyen genç kadın, ölümü beklediğini ama artık korkmadığını söyledi, yaşadıklarını anlattı
#Jyoti SmithLupus hastalığı belirtileri ve nedenleri sosyal medya fenomeni Dilan Polat'ın paylaşımının ardından gündeme geldi. Polat, instagram hesabından yaptığı paylaşımla Pozitif lupus hastalığı'na yakalandığını açıkladı. Kelebek hastalığı olarak da bilinen lupus, romatizmal ve otoimmün bir rahatsızlık. En belirgin belirtisi ise yüzde meydana gelen ve ilk bakıldığında kelebeği anımsatan kırmızı kabarcıklardır. Cildin yanı sıra vücuttaki organları da tkileyebilen kelebek hastalığının teşhisi hayati öneme sahip. Peki Lupus nedir, tedavisi var mı? Dilan Polat'ın hastalığı ne? İşte kelebek hastalığı belirtileri ve ayrıntılı bilgiler...
#Lupus HastalığıKelebek hastalığı, ciltte kendini göstermekle birlikte böbrek, kalp zarı, akciğer zarı gibi birçok dokuyu ve organı da etkileyebiliyor. Hastalık belirtileri , hastalığın olduğu organa ve hastaya göre de değişebiliyor. Peki kelebek hastalığı (Lupus) nedir, belirtileri nelerdir? İşte kelebek hastalığı nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler
#LupusLupus hastalığı olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), bağışıklık sisteminin bozuk çalışması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Belirtileri birden fazla olan Lupus hastalığı, genel itibariyle eklem şişmesi ve yorgunluk gibi çok az yakınmalar mevcut olmaktadır. Hastalığın şiddeti arttıkça belirtileri de artacaktır. Peki, Lupus nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#LupusAnti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri
#SağlıkKemik iliğinde oluşan MON (Monosit) bağışıklık sisteminin temel yapı taşlarıdır. Kanser, mantar ve iltihapla mücadele eden Monosit, sağlık açısından değerlidir. MON (Monosit) nedir, MON değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ile belirtileri neler sizler için derledik.
#Mon (Monosit) NedirGranülosit, insan vücudu için önemli bir savunma sistemidir. Vücudu mikroplara, bakterilere ve yabancı cisimleri karşı koruyarak ilk mücadeleyi başlatırlar. Sağlıkçıların sıklıkla kullandığı bu tıbbi terimin ne olduğunu öğrenip, buna göre terbinizi alabilirsiniz. Granülosit ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
#Granülosit NedirKan testleri kişilerde pek çok hastalığın belirlenmesi için yapılmaktadır. Yapılan bu testlerden birisi de NEU yani nötrofil testleridir. Nötrofil testlerinin yüksekliği ve düşüklüğü pek çok hastalığının belirtisi olabilir. Bu sebeple çok önemli bir testtir. Peki NEU (Nötrofil) nedir? NEU değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere nötrofil testi hakkında merak edilen soruları detaylıca açıkladık.
#Neu (Nötrofil) NedirŞarkıcı Işın Karaca geçen hafta sosyal medya hesabından saçkıran olduğunu açıkladı. ‘Saçkıran’ (alopesi areata) saçın ya da yüz ve vücuttaki kılların döküldüğü, bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı bir hastalık. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıkla ilgili sorularımızı uzmanlar yanıtladı.
#Saç KıranABD'nin Pensilvanya eyaletinde girdiği havuzda çok nadir görülen bir virüse yakalanan 3 yaşındaki Jonny, 12 gün boyunca hastanede yattı. Doktorların bir antikor tedavisi ile kurtardığı çocuk şimdi uzun sürecek bir rehabilitasyon süreci ile karşı karşıya...
#Powassan VirüsüNadir hastalıklar alanında 30 yıldan bu yana hastaları önceliğine alan global biyoteknoloji şirketi Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Genel Müdürü Derya Köker ve Medikal Direktörü Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, Miyastenia Gravis (MG) Farkındalık Ayı vesilesiyle önemli bilgiler paylaştılar.
#Sponsorlu İçerikKelimeleri unutmak, saçma sapan düşünmek ve zayıf dikkat süresi, dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. Uzmanlar bunu ‘beyin sisi’ olarak tanımlıyor. Peki pandemiyle birlikte hayatımıza yerleşen bu zor durumdan nasıl kurtulacağız?
#Beyin SisiBiyoloji ve tıp alanlarında kullanılan pek çok terim bulunuyor. Bu gerek vücudumuzu oluşturan yapı taşı atomların, gerek olmazsa olmazımız olan kanların, gerekse de vücudumuzdaki diğer tüm sistemlerin kullanıldığı anlamdır. Aglütinasyon nedir, tıpta ne anlama gelir sizler için derledik.
Kronik enflamasyon salgını gün geçtikçe artıyor. Sedef, egzama ve romatizmal hastalıklarla karşımıza çıkan enflamasyondan kurtulmanın anahtarı sağlıklı beslenmede. Glisemik yükü yüksek beyaz un, rafine şeker, nişasta, mısır ve ayçiçeği yağlarından uzak durmak şart.
#BeslenmeCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiGlutatyon, vücudun tarafından kendiliğinden üretilen bir antioksidandır. Vücuttaki glutatyon seviyeleri, yetersiz beslenme, çevresel toksinler ve stres gibi bir dizi faktör tarafından azaltılabilir. Seviyeleri de yaşla birlikte düşer. Peki, glutatyon eksikliği belirtileri nelerdir, hangi besinlerde bulunur? İşte glutatyonun faydaları...
#GlutatyonDalak büyümesi pek çok kişinin yaşamış olduğu bir problem olarak bilinmektedir. Splenomegali kısaca dalak büyümesi olarak bilinmektedir. Dalak büyümesinin nasıl oluştuğu ve nelere yol açtığı da merak edilen detaylardan bir tanesidir. Splenomegalinin birçok tanısı ve tedavi yöntemi bulunmaktadır. Son günlerde Splenomegali ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki Splenomegali nedir? Splenomegali nasıl oluşur? Splenomegali nelere yol açar? Splenomegali tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte Splenomegali ile ilgili tüm bilinmeyen detayları derledik.
Protein kaçağı, idrarda yüksek miktarda protein olması anlamına gelir. Protein kaçağı, daha çok idrarda yüksek miktarda protein olması sonucunda ortaya çıkar. Protein kaçağı sorunu olan kişinin böreklerinden idrar yolu ile çok miktarda protein atılması ile sonuçlanır. Bu durumda protein kaçağı, idrar testi ile kolaylıkla tespit edilir. Proteinüri nedir? İdrarda protein değeri kaç olmalı sizler için derledik.
Oksalik asit, etilen glikol (“antifriz”), glioksilik asit veya askorbik asit (C vitamini) metabolizması ile üretilebilir. Toz oksalat arıcılıkta arı akarı ile mücadelede pestisit olarak kullanılır. Peki, oksalat nedir, böbrek taşı için faydalı mıdır detayları ile derledik.
#OksalatGlomerüller, böbreklerdeki kılcal damarlardan (küçük kan damarları) oluşan filtreleme birimleridir. Kanı süzerler, kandaki atıkları ve fazla sıvıyı temizlerler. Glomerülonefrit aniden başladığında buna akut glomerülonefrit denir. Peki, Glomerülonefrit nedir tüm detayları ile derledik.
#GlomerülonefritSızdıran bağırsak sendromu, bağırsakların astarını etkileyen bir sindirim durumudur. Sızdıran bağırsak sendromunda, bağırsak duvarlarındaki boşluklar, bakterilerin ve diğer toksinlerin kan dolaşımına geçmesine izin verir. Bu nedenle sızdıran yani geçirgen bağırsak sendromu günlük yaşantıyı derinden etkiler. Peki, Sızdıran (geçirgen) bağırsak sendromu nedir, nasıl anlaşılır? Sızdıran (geçirgen) bağırsak sendromu belirtileri ve tedavisi...
#Sızdıran Bağırsak SendromuHalk dilinde kurdeşen olarak bilinen ürtiker, ilaçlara, yiyeceklere, enfeksiyonlara ve daha pek çok uyarana bağlı olarak gelişebilen ve sık karşılaşılan bir hastalıktır. Ürtiker, hassasiyet sonucu ortaya çıkan Alerjik reaksiyonlar ile deride döküntüler ve kaşıntı ile kendini gösteren duruma tıpta verilen addır. Ürtiker kısa süreli olabilmesinin yanında çok uzun süre de kronik bir şekilde devam edebilir. Peki, ürtiker (Kurdeşen) nedir, neden olur? İşte, ürtiker belirtileri ve tedavi yöntemleri…
#ÜrtikerB lenfosit (B hücresi), antikor üreterek adaptif bağışıklık tepkisinden sorumlu olan bağışıklık sisteminin beyaz kan hücreleridir. B Hücreleri olmadan vücudumuz istilacı patojenlere karşı savaşamaz ve bu da bağışıklık yetmezliği bozukluklarına neden olur. Beyaz Kan Hücreleri hakkında tüm detayları ile derledik.
#Beyaz Kan HücresiKurtlar hem seri ve çevik yapılı olan hayvanlardır. Geceleri ulumaktadırlar ve çevrede bir kurt olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından bir tanesi budur. Türkiye’de rastlanan kurt türleri arasından olan bozkurtlar ortalama 80 santimetre, kuyruk uzunluğu 30 santimetre, ağırlıklarıysa 20 ile 30 kilogram aralığında olmaktadır. Genellikle sürü şeklinde avlanmaktadırlar. Sizin için kurtların ne demek olduğunu, türlerinin neler olduğunu, özelliklerini ve Türkiye’de bulunan kurt türlerini sizin için derledik.
Romatizmal hastalıklardan kaynaklı iltihaplı hastalıklar ve kas sistemi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalı olan romatoloji, son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan romatizma ile birlikte araştırılmaya başlandı. Peki romatoloji nedir, ne demek? Romatoloji bölümü hangi hastalıklara, neye bakar? İşte detaylı bilgiler…
#RomatolojiGöz kapağı alerjisi, göz kapağı üzerinde ya da çevresinde cildin tahriş, kuru ve kaşıntılı olması durumudur. Göz kapağı alerjisi, göz kapaklarında lokalize olarak görülen ve egzamaya benzeyen bir çeşit enflamatuar cilt hastalığı olarak tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Göz kapağı alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Göz Kapağı Alerjisi