Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Herkesin tatilden beklentisi farklı; ancak dünya artık çevreye duyarlı, yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlayan turizmi destekliyor. Yani ‘sürdürülebilir seyahat’i. İzmir’in doğa ve kültür zenginliğiyle şaşırtan ilçesi Tire, tam böyle bir destinasyon.
#Ferdi AKARSUYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilSerpme kahvaltı konseptini sevmiyor veya arada klasik tatların dışına çıkarak yeni lezzetler denemek istiyorsanız bu liste sizin için... İsli yoğurtlu çılbırdan eggs benedict’e, kruvasandan smoothie kâsesine kahvaltı için farklı alternatifler sunan en iyi adresleri jürimize sorduk.
#Kahvaltı14 yaşındayken bir otelde bulaşıkçı olarak işe başlamış, mutfağa hevesini gören ustaları onu tezgâhın başına almış. Azimle çalışırken şef Şemsa Denizsel’le yolları kesişmiş, ondan malzemeyi korkmadan kullanmayı, farklı lezzet katmanları oluşturmayı öğrenmiş. 24 yaşındaki Ulaş Durmaz bugün Yeniköy’deki The Red Balloon’un şefi... Burası, semtin en güçlü müdavim mekânlarından biri olacağa benziyor.
#The Red BalloonAlaçatı klasiği haline gelen, kaliteli müzik ve yemeği bir arada sunan Limon Köyiçi sezonu açtı. Ramazan Bayramı ve Alaçatı Ot Festivali kapsamında birbirinden değerli isimler ve Ot Festivali’ne özel menülerle Limon Köyiçi yine vazgeçilmez oldu.
#12022’ye veda etmemize bir hafta kaldı. Yeni yılı karşılama planları yapıldı mı, yapılabildi mi bilemiyorum. Ama herkes kafasına, cebine uygun bir yılbaşı kutlaması düşünmüştür, düşünüyordur. Bu arada TV kanalları da doyurucu, oyalayan, hoşça zaman geçirtecek programlar hazırlamıştır umarım. Çünkü çoğunluğumuz evlerde TV’lerin başında olacağız gibi.
#1Yaz tatilinde deniz mahsulleri ve sokak lezzetleri öne geçiyor belki ama zeytinyağlıların ve sulu ev yemeklerinin yeri hep ayrı. Hem doyurucuhem de hesaplı alternatifler sunan lokantalarımız gittiğimiz yörenin malzemelerini tanıyabilmemiz için de birer cevher üstelik... Jürimize tatil beldelerindeki en iyi esnaf lokantalarını sorduk.
#Eniz MahsulleriPeynir helvası, Hayrabolu, Kemalpaşa, höşmerim, lor tatlısı... Memleketin dört bir yanında peynirle yapılan o kadar çok tatlımız var ki.... Büyük şehirlere cheesecake ya da tiramisu satan dükkkânlar gibi geleneksel peynir tatlılarımızı satan mekânlar açılsa keşke, kuyruklar onların da önünde uzasa...
#PeynirZeytinyağı, peyniri, kuzusu… Balıkesir’i hep yüksek kaliteli malzemeleriyle biliriz. Bu bereketli ilin bize anlatmak istediği çok hikâye, tattırmak istediği çok fazla lezzet var. Geçen hafta piyasaya çıkan, şef Ömür Akkor’un hazırladığı ‘Balıkesir Gastronomi Atlası’ tüm bu zenginliği gözler önüne seriyor.
#HürriyetLor tatlısı, Ayvalık tatlısı olarak da biliniyor. Hafif tadı ve ağızda dağılan kıvamıyla sofranıza lezzet katacak bu nefis tatlının yapılışı da oldukça pratik. Çok beğeneceksiniz. Peki lor tatlısı nasıl yapılır? İşte lor tatlısı tarifi...
#Lor Tatlısı Nasıl YapılırÜnlü şef Mehmet Gürs “Şimdiden tanış, ileride adını çok duyacaksın” diyerek oturtmuştu bizi karşılıklı. Yıl 2013... Efendy adlı restoranıyla Avustralya’da tanınan ama Türkiye’de adı sanı duyulmamış biriydi Somer Sivrioğlu. 7 yılda ünlendi, ünlendi ama bu kadarını ben de tahmin etmezdim. Bunda MasterChef’e jüri seçilmesinin katkısı büyük tabii. Programın formatı gereği yarışmacıların üstüne gitmesi kolay. “Somer Efendy”, bu sefer de biz sizi sorguya alalım...
#Somer ŞefÜnlü şef Mehmet Gürs “Şimdiden tanış, ileride adını çok duyacaksın” diyerek oturtmuştu bizi karşılıklı. Yıl 2013... Efendy adlı restoranıyla Avustralya’da tanınan ama Türkiye’de adı sanı duyulmamış biriydi Somer Sivrioğlu. 7 yılda ünlendi, ünlendi ama bu kadarını ben de tahmin etmezdim. Bunda MasterChef’e jüri seçilmesinin katkısı büyük tabii. Programın formatı gereği yarışmacıların üstüne gitmesi kolay. “Somer Efendy”, bu sefer de biz sizi sorguya alalım...
#Somer SivrioğluUluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı-WorldFood İstanbul'a katılan ünlü şef Somer Sivrioğlu, "Anneannemden gelir, karnıyarık hastasıyım. Karnıyarık benim en sevdiğim yemektir. Sofranın toparlayıcılığını çok genç yaşta keşfettim, değişik politik görüşleri ve inançları olan bir aileydik. Ama sofraya geldiğimiz zaman anneannemin o yemekleri bizi birleştiriyordu. Yemek dünyadaki birçok sorunun en azından konuşulabileceği bir ortamdır" dedi.
#Somer SivrioğluŞef ve MasterChef Türkiye jüri üyesi Somer Sivrioğlu’nun 2015’te Avustralyalı gazeteci David Dale’le birlikte kaleme aldığı ‘Türk Mutfağında Bir Macera: Anadolu’nun Türkçesi nihayet raflarda. Kitapta 140 yemeğimizi ve yemek kültürümüzü anlatan Sivrioğlu: “Anadolu mutfağı demeyi tercih ettim, uygarlığın beşiği olan bir coğrafyada mutfağımızı sadece Türk mutfağı olarak nitelendirmek, Anadolu’nun diğer sahiplerine saygısızlık gibi geliyor.”
#Masterchef TürkiyeSahurda ve iftarda tüketilen besinlerin sağlıklı ve doyurucu olması, uzun saatler süren oruç ibadetini kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Bu nedenle ramazan ayında ‘Bugün ne pişirsem?’ sorusu her zamankinden daha fazla soruluyor. Çorbadan ana yemeğe, hamur işinden tatlıya kadar her gün farklı lezzetlerle iftar hazırlamak isteyenler için alternatifleri bir araya getireceğiz. İşte, tarifleriyle 8 Mayıs iftar menüsü...
#İftar MenüsüGelinim Mutfakta 1 Mart Cuma günü yayınlanan bölümüyle haftanın finalini yaptı. Gelinim Mutfakta haftanın finali bölümünde ve 250. Bölüm kutlamasında Deniz Seki, şarkılarıyla hem ekran karşısındakileri hem de stüdyodakileri eğlendirdi. Peki, Gelinim Mutfakta’dan kim elendi, haftanın birincisi hangi gelin oldu?
#Gelinim MutfaktaHafif bir o kadar da pratik bir tatlı arayanlar için Ege’nin en sevilen lezzetlerinden lor tatlısının cevizli tarifini derledik. Zamansız bir lezzet olan lor tatlısını yazın dondurmayla da tüketebilirsiniz. İşte, cevizli lor tatlısı tarifi ve püf noktaları
#Lor TatlısıGelinim Mutfakta yarışmasında bir hafta daha geride kaldı. Her biri birinden iddialı olan Gelinim Mutfakta’nın gelinleri, haftanın son gününde kakaolu lor tatlısı ile kayınvalidelerin karşısına çıktı. Gün sonunda bir gelin-kaynana ekibi yarışmaya veda etti. Peki, 26 Ekim tarihli bölümde Gelinim Mutfakta’dan kim elendi?
#Gelinim Mutfakta