Oyun. insanlık tarihi boyunca çocuğun en sevdiği bıkmak ve bilmediği uğraşı olmuştur. Tüm gün oyun oynayan ya da oynamak isteyen çocuklarınızın boş vakit geçirdiğini ya da sadece eğlendiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bir çocuğun sevgiden sonra gelen en önemli ihtiyacı olan oyun, çocukların gelişiminin de en büyük destekçisidir. Tarihin en eski dönemlerinden beri oyun ve oyuncaklar, çocuğun günlük yaşamının odak noktasında yer alır. Oyuncağın ve oyunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Aynı zamanda, oyun ve oyuncaklar, ortaya çıktıkları dönemlerin günlük yaşamına ayna tutan sessiz tanıklardır. Zamana ve kültüre coğrafyaya göre değişir ama yok olmazlar..
#DOÇ. DR. NALAN KURU KİMDİR?6 Eylül itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitim başlıyor. En dikkat çekici olansa öğrencilerle diyalog halinde olan aşı olmamış öğretmen ve diğer personele haftada en az iki defa PCR testi zorunluğunun getirilmesi… Peki bu durum aşı kararsızlığı yaşayan öğretmen ve personeli aşıya yöneltir mi? Çocuklar okulda koronavirüse karşı neler yapmalı? Uzaktan eğitim sonrası ebeveynler, çocukları yüz yüze eğitime nasıl hazırlamalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?Yarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilÜniversite tercihi yapacak adaylar “Nasıl tercih yapmalıyım?”, “Kimlerle konuşmalıyım?”, “Ailemin istediği bölümü mü yazmalıyım?” gibi sorularla bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Her yıl sınava giren milyonlarca adaydan barajı geçenler tercihlerini buna göre yapıyor. İşte biz de bu süreci önde tamamlayan geçmiş yılların sınav birincilerine sorduk. Şampiyonlar, tercihte nelere dikkat ettiklerini, kimleri dinlediklerini, nasıl bir araştırma yaptıklarını anlattı.
#ÜniversiteMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Hürriyet Gazetesi Eğitim Yazarı Nuran Çakmakçı'nın Instagram hesabında canlı yayın konuğu oldu. Bakan Selçuk, LGS tarihinin pazartesi yapılacak toplantı sonrasında açıklanacağını söyledi.
#Ziya SelçukAmerikan Kolej Basketbol Ligi ekiplerinden Utah Valley Wolverines'de forma giyen Türk basketbolcu Cavit Ege Havsa, koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen ABD'de yaşanan durumla ilgili olarak, "Şu an Utah'ta bir sokağa çıkma yasağı ya da maske veya eldiven kullanma zorunluluğu yok. Burada koronavirüs çok yayılmadı. Okullar ve iş yerleri diğer eyaletlere göre Utah'ta daha erken tatil oldu. Utah Valley Üniversitesi'nde okuyorum, hala spor salonumuz açık. Oyunculardan kimse Utah'ta kalmadı, bir tek ben varım. Türkiye'ye döndüğümde 14 günlük bir karantina sürecim olacak, en fazla 1 ay orada kalabileceğim. O yüzden dönmeye çok sıcak bakmıyorum" ifadelerini kullandı.
#Cavit Ege HavsaCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabataş Erkek Lisesi’nin yeni eğitim yılı açılışında, “Evlatlarımızın çoğu bedenen sınıftalar, ancak zihnen başka yerdeler. Zira çok ciddi bir uluslararası kuşatma altındayız” dedi. Tek yönlü eğitim yerine farklı projelerin önemine dikkat çeken Erdoğan özetle şunları söyledi:
#Cumhurbaşkanı Recep Tayip ErdoğanEğitimde dünya, 21’inci yüzyıl becerilerine odaklanmış durumda. Ancak çocukların yaratıcılıklarını destekleyecek, farklı bakış açıları kazandıracak sanat eğitiminin, tüm okul kademelerinde ihmal edildiği görülüyor. Bu nedenle aileler size sesleniyorum; siz ve çocuklarınız bilimden, teknolojiden ve sanattan uzak durmayın. Çocuğunuza yaratıcı, yenilikçi, eğlenceli ve sürprizlerle dolu bir ortam sağlayabilirsiniz.
#ÖĞRETMENSanat eğitimi alan ve sanat faaliyetleriyle uğraşan çocukların, gelecekte daha başarılı olduğu biliniyor. Ancak Prof. Dr. Ayşe İlhan Çakır’a göre, okullarda sanat eğitimi ikinci planda kalıyor. Prof. Dr. Çakır, okuyan, öğrenen, yaratıcı ve yapıcı bireyler yetiştirmek için sanat eğitiminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
#BilimÇocuğumu dijital dünyanın neden olabileceği psikolojik ve sosyal tehlikelerden nasıl koruyabilirim? Bu, günümüz yetişkinlerinin en çok sorduğu sorulardan biri olarak öne çıksa da aslında artık Z Kuşağı’na dair korumaya değil, önlemeye davranışsal çözümler bulma vakti geldi de geçiyor. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla siber zorbalıklar sonucu olarak ortaya çıkan olumsuz yaşantıların önüne geçmeyi sağlayacak tek kavram ‘siber empati’ gibi görünüyor. Peki bu nasıl yaygınlaştırılabilir?
#ÖĞRENCİYeni eğitim öğretim yılı, 18 Eylül’de başlayacak. Aileler ve öğrenciler için okula dönüş dönemi tam bir maraton. Eğitim kurumlarından yurtlara, okul araç gereçlerinden giyime varıncaya kadar geniş bir yelpazede araştırma ve hazırlıklar yapıldı. Bu dönemde kullanıcıların dijital platformlarda en çok nereleri aradıklarını ortaya koyan araştırmanın istatistikleriyse oldukça dikkat çekici.
#İnternetKurban Bayramı tatilinin ardından velileri, okul alışverişi telaşı saracak. 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi, 18 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Yeni dönemde, ders kitapları öğrencilere ücretsiz sunulurken, okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başlayan veliler, bütçelerini zorlamayan uygun fiyatlı ürün arayışına girdi.
#KırtasiyeHer anne baba, çocuklarının iyi yerlere gelmesini ister. Onların iyi birer mühendis, iyi birer doktor ya da avukat olmalarını arzu ederler. Bunların dışında kalan her şey pek çok ebeveyne ters gelir. Oyun dünyası da bunlardan biri. Hiçbir aile çocuklarının bilgisayar başında oyun oynayarak uzun süreler geçirmesini istemez. Oyunların onları kariyerden uzak, asosyal birer birey haline getirdiğine dair inanç ailelerin pek çoğunda yaygındır.
#EsportsHürriyet Ankara’nın kentte büyük ses getiren “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin dördüncü adresi, 60 yılı geride bırakan ve Ankara’yla özdeşleşen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte ODTÜ’de kenti ve üniversiteyi konuştu.
#ODTÜTemel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı TEOG’un ilk aşaması 23-24 Kasım tarihlerinde yapılacak. Sınava yaklaşık 1.2 milyon öğrenci girecek. Yani 1.2 milyon hane, aylardır hazırlandıkları sınavın gelmesini bekliyor. TEOG, 6. sınıftan itibaren çocuğun hayatını etkilemeye başlıyor ancak 8. sınıfta hayat tamamen sınav etrafında dönüyor. Çocuklar spor yapmayı, arkadaşlarıyla boş boş takılmayı, sinemaya gitmeyi, pazar sabahı uzun uzun uyumayı, ders kitabı olmayan kitapları okumayı bırakıyor. Onlarla birlikte anne-babalar, kardeşler, büyükanne ve dedeler bile kampa giriyor. Ama hayatı en çok değişen anneler oluyor. TEOG anneleriyle konuştuk, isyanlarını dinledik.
#TEOG