Tüm dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı, Antalya Patara'da doğan ve bugünkü Demre'nin kurulu olduğu Myra'da ölen Aziz Nikolaos'un adını taşıyan kilise alanındaki 2 katlı yapı içinde lahit bulundu. Henüz kapak kısmı açığa çıkarılan ve Aziz Nikolaos'a ait olabileceği değerlendirilen lahit heyecan yarattı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, “Aziz Nikolaos'un bugüne kadar mezar yeriyle ilgili tartışmalar hala devam ederken, biz bu lahit sayesinde şunu önerebiliyoruz; Gerçekten Aziz, Myra Kenti'nin kutsal temenosuna, yani nekropol alanının yakınına bir yere gömülmüştür" dedi.
#Noel Baba'NOEL Baba' olarak bilinen Aziz Nikolaos'un Antalya Demre'deki kilisesinde 2022 yılındaki kazılarda ortaya çıkarılan ve dünya gündeminde yankı uyandırdığı belirtilen, Aziz Nikolaos'un yaşadığı kilisenin 3-4'üncü yüzyıldaki dönemine ait ayak bastığı mozaik zemin buluntuların Demre Müze Müdürlüğü tarafından kapatıldığı ortaya çıktı.
#Antalya'NOEL Baba' olarak bilinen Aziz Nikolaos'un Antalya Demre'deki kilisesinde 2022 yılındaki kazılarda ortaya çıkarılan ve dünya gündeminde yankı uyandırdığı belirtilen, Aziz Nikolaos'un yaşadığı kilisenin 3-4'üncü yüzyıldaki dönemine ait ayak bastığı mozaik zemin buluntuların Demre Müze Müdürlüğü tarafından kapatıldığı ortaya çıktı.
#Noel BabaGöbeklitepe’ye 69 bin TL karşılığı ‘ağlama turu’ düzenlendiğine ilişkin haberler, ömrünü arkeoloji bilimine adayan Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ı isyan ettirdi. Prof. Dr. Işık, “Şifa arıyorsanız o şifa Göbeklitepe taşlarında var olduğuna inandığınız enerjide falan değil, psikiyatristlerde” diye tepki gösterdi.
#GöbeklitepeYolculuk her mevsim güzel olsa da sonbahar çok farklı… Yeşilden sarıya ve turuncuya dönen ağaçların yarattığı renk cümbüşünü yürüyüş yaparak izlemek insana huzur veriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın doğa harikası yürüyüş rotaları hangileri?' diye sorduk. Likya’dan Frig’e, Tarihi Roma Yolu’ndan milli parklara kadar 10 rotayı önerdiler.
#RotaYorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizXanthos Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunur. Türkiye'de bulunan en eski tarihi kentlerden biridir. Sizler için Xanthos Antik Kenti nerede, Xanthos Antik Kenti hakkında bilgi ve tarihi konularını derledik.
#SeyahatTlos Antik Kenti, Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan etkileyici tarihi yerler arasında. Likya Bölgesi olarak bilinen coğrafyanın en eski yerleşim alanlarından Tlos'a dair Tlos Antik Kenti nerede? Tlos Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) detaylarıyla yazımızda.
#Tlos Antik KentiPatara Antik Kenti, tarihi ve arkeolojik önemi büyük ören yerlerinden biridir. Özellikle cumhurbaşkanının 2023 yılını Patara Yılı olarak ilan etmesiyle, ayrı bir ilgi görmeye başlamıştır. Döneminin en önemli liman ve başkentidir. Patara Antik Kenti hakkında detaylı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.
#PataraAntik çağların en önemli yerleşim alanlarından biri olan Kibyra, ticaret yollarının merkezi noktasında konumlanarak Likya, Karya, Psidya ve Frigya bölgelerinin kesiştiği alanlarda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Kibyra Antik Kenti nerede? Kibyra Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#KbyraAntalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, 'Noel Baba' olarak bilinen Aziz Nikolaos'un Demre'deki kilisesinde 1850'de Rusların onarımında yarım bıraktığı sanılan kubbedeki üst açıklığının, Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği ve göğe yükseldiğine inanılan Kutsal Kabir Kilisesi'ndeki mimariyle aynı olduğunu belirledi. Mezarının tam yeriyle ilgili şu ana kadar en önemli keşif ve bulgu olduğunu açıklayan Kurul Başkanı Prof. Dr. Osman Eravşar, kazılarda da Aziz Nikolaos'un ayak bastığı zemin döşemelerle mezarın olduğu belirlenen yerin üstünde Hz. İsa'nın freskinin ortaya çıkarıldığını söyledi.
#AntalyaDoğal güzellikleri, antik kentleri, sahilleri ve doğasıyla her yıl yerli-yabancı binlerce tatilciyi ağırlıyor. Gezip görülecek, yapılacak çok şey var. “Antalya’da nereye gitmeli, ne yapmalı” diyenler için jürimiz şehri adım adım anlattı. 10 ayrı turistik noktanın en iyilerini öneren jürimizin seçimlerinin başrolünde o muhteşem deniz ve tarih var.
#HürriyetMavi Bayraklı plaj sayısını bu yıl 229’a çıkaran Antalya, bu sayıyla aynı zamanda dünya birincisi. Kentin en güzel kıyılarından biriyse denizi, rengârenk çakıl taşları ve antik karakteriyle batı kıyılarındaki Olimpos… Avrupa’nın en temiz 30 kıyısından biri seçilen bu mütevazı ‘korsan yatağı’nın içine süzüldük...
#HürriyetTüm arkeoloji dünyasını karşısına almak pahasına, uygarlığı yaratanların Yunan değil Anadolu halkları olduğunu belgeleriyle ortaya koydu. Adeta bir Kuvayımilliye ruhuyla mücadele ederek antik kent Patara’yı talancılardan korudu. Hocaların hocası Fahri Işık’la Patara’da buluştuk, hem kendi kişisel tarihine hem de medeniyetlerimizin kökenine yolculuk yaptık.
#Prof. Fahri IşıkTurizm kenti Antalya, binlerce yıl önceye dayanan güzelliğini, doğa, sanat ve tarih tutkunlarının beğenisine sunuyor. Kentin dört köşesinde, geçmişten günümüze ayakta kalmayı başarmış antik kentler, onlarca yürüyüş güzergâhı, keşfedilmeyi bekleyen yerler, kaleler, camiler, kiliseler ve pek çok tarihi yapı göz kırpıyor. İşte, zamanın derinliklerinde yolculuk yapmak isteyenler için görülmeye değer alternatifler…
#ANTALYAKavurucu sıcaklar bitti, deniz tam kıvamında ve sahillerdeki kalabalık yerini sakinliğe bıraktı. Eğer sessiz, huzurlu bir tatile çıkmak istiyorsanız en doğru zaman. Türkiye’de eylül-ekim aylarında yaşanan ‘sarı yaz’da denize girebileceğimiz, doğanın tadını çıkarabileceğimiz adresleri jürimize sorduk, en güzel 10 seçeneği sıraladık.
#Seyahatİşin Peşinde köşesi için bu hafta Patara Antik Kenti’nde arkeologların arasına karıştık. Gece kazı evinde kaldık. Kazı evinde mesai saat 05.00’te başlıyor. Saat 06.00’da kazı alanına varılıyor. Kazı sırasında 2 bin 300 yıllık bir yerleşim alanında amfora buluyoruz. Hocalarım dişçi aletlerini verip amforayı temizlememi söylüyor. Gerçekten cerrah hassasiyetinde çalışılıyor. İş hata kaldırmıyor. Kazıda iki büklüm çalışmak zor. Acemiler el arabasıyla başlıyor kürek ve kazma ile devam ediyor. Güneş tepeye çıkınca mesai kazı evinde sürüyor. Kazı mesaisi ise oldukça heyecan verici. Tarihe tanıklık etmek paha biçilemez. Arkeologların en büyük problemi ise iş bulamamak.
#GazetehaberleriMuhteşem sahiller, koylar, güneş, önünüzde masmavi Akdeniz ve arkanızda yükselen Toroslar’ın tertemiz havası, çam ormanları, her şey dahil oteller… Antalya denince ilk akla bunlar gelse de şehir aslında bir tarih cenneti. Merkezdeki Kaleiçi’nden başlayıp etkileyici geçmişinde bir gezintiye çıkalım.
#YazarMavi Bayraklı plaj; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği kriterlerinde yüksek standartları yakalayan yüzülebilir alanları tanımlıyor. İspanya ve Yunanistan’dan sonra 519 taneyle dünyanın en çok bu unvana sahip plajı Türkiye’de. Jürimiz Türkiye’nin en güzel ve sosyal mesafeye uygun 10 Mavi Bayraklı plajını anlattı.
#GazetehaberleriBu hafta rotamı güney sahillerine çevirdim, yol beni Kalkan’a götürdü. Patara Plajı’nın tadını çıkarırken vakit ayırıp 2020’ye adını veren antik kenti de gezi listeme aldım. Mesleğim gereği hep ben anlatmaya alışkınım ancak bu sefer rehberim Patara kazı başkanı sevgili Prof. Havva İşkan Işık. Eminim siz de bu satırları okurken heyecanlanıp yolunuzu Patara’ya düşüreceksiniz.
#Patara“Keşfe giden yolda zekânın fazla rolü yok. İnsanın bilincinde bir sıçrama olur ki siz buna ister sezgi deyin, ister başka bir şey...” Einstein, bu sözlerle doğaçlama çıkılan gezileri de kastetmiş olabilir mi bilmiyorum ama bu kez sezgisel rotamız 2.400 yıllık sarp bir uygarlığa uzanıyor. Arykanda’dayız, Akdeniz’in ‘en yüksek kayalığının yanındaki yer’de...
#SeyahatAntalya'nın Kaş ilçesinde tarihi M.Ö. 6. binyıla uzanan Patara Antik Kenti'nde, Roma İmparatoru Nero'nun yaptırdığı ve tamamı 1481'deki tsunamide yıkıldığı belirtilen 26.5 metre yüksekliğindeki deniz fenerinin yeniden inşası için harekete geçildi. Kazılarda ortaya çıkarılan 2 bin 500 taşın, taş hastanesinde röntgenleri çekilip, yapay zeka teknolojileriyle orijinal yerleri tek tek belirlendi. 2 bin yıllık bir deniz fenerinin olasılıkla yüzde 80 oranında orijinal taşlarıyla yeniden inşası, dünyada ilk olarak gösteriliyor.
#Patara Deniz Feneri