Almanya’da Başbakan Olaf Scholz’un Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ile üçlü koalisyonunun çökmesi üzerine seçim takvimi konusunda azınlık hükümetindeki SPD ve Yeşiller ile ana muhalefetteki Hıristiyan Demokratlar CDU/CSU uzlaşmaya vardı. Taraflar 23 Şubat 2025’te sandığa gidilmesi konusunda anlaştı.
#AlmanyaAlmanya'da Başbakan Olaf Scholz'un Maliye Bakanı'nı görevden alması ve gelecek yıl başlarında güven oylamasına gideceğini söylemesinden sonra, koalisyon hükümeti krize girdi. "Trafik ışıkları" diye anılan koalisyon, 2021'den bu yana ülkeyi yönetiyor. Ancak koalisyon içindeki gerilimler bir süredir büyüyordu ve en sonunda açığa çıktı. Dünya medyası Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki kargaşaya geniş yer ayırdı.
#AlmanyaAvusturya’da yapılan genel seçimlerde aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) tarihi bir başarı elde etti. Resmi sonuçlara göre FPÖ, oyların yüzde 29.2’sini alarak ilk kez ülkenin en güçlü siyasi partisi oldu. Bu sonuç, 2019 seçimlerine göre yüzde 13’lük bir artış anlamına geliyor.
#AvusturyaSon dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına bakıyorum. Federal düzeyde Sosyal Demokrat parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetine güven diplerde. Tabii bu güvensizlik partilere desteğe, daha doğrusu verilmeyen desteğe de yansıyor. Özellikle de hükümetin küçük ortağı FDP’ye.
#AlmanyaGeçen pazar günü sonuçlanan ve özellikle popülist aşırı sağ siyasi grupların dikkat çeken kazanımlar elde ettikleri Avrupa Parlamentosu seçimleri, bütün kıtada 1989 yılı sonunda Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla başlayan dönemdeki en önemli kırılmalardan birini yaratmış bulunuyor.
#Avrupa BirliğiAvrupa Parlamentosu’nun 720 üyesini belirlemek için sandık başına giden Avrupa'da ilk sonuçlar belli oldu. Aşırı sağın zaferini ilan ettiği seçimler sonrası Macron, parlamentoyu feshetme ve erken genel seçime gitme kararı aldı. Almanya'da Scholz’un partisi rekor seviyede düşük oyla yüzde 14’te kalırken Batı medyası seçimlerin siyasi düzeni sarstığını yazdı.
#Avrupa ParlamentosuAvrupa Parlamentosu'nun yeni üyelerinin belirlenmesi için yapılan 4 günlük seçim maratonunun son gününde 21 ülke sandık başına gidiyor. 370 milyonun üzerinde seçmenin vereceği kararın kıtanın geleceğini şekillendirmesi ve parlamentoyu aşırı sağa kaydırması bekleniyor.
#Avrupa ParlamentosuBirleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle 143 ülkede yapılan değerlendirmeler sonucu belirlenen son Dünya Mutluluk Raporu’na bakıyorum. Finlandiya 7. kez birinci sırada yer alıyor. Danimarka ikinci, İzlanda üçüncü, İsveç dördüncü, İsrail beşinci sırada. Hollanda, Norveç, Lüksemburg, İsviçre ve Avusturya ilk 10’da. Almanya 24’üncü, Türkiye 98’inci sırada.
#Dünya Mutluluk RaporuDünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi Almanya da Kovid-19 belası yüzünden çeşitli alanlarda yaşanan krizi atlatmadan, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı ve hâlâ süren savaş nedeniyle karşı karşıya kaldığı enerji krizini atlatmak için mücadele verirken, şimdi de ‘devlet krizi’ ortaya çıktı.
#AlmanyaAlmanya’da muhafazakâr kanatta Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile ‘kardeş parti’ olarak bilinen Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), sol kanatta da Sosyal Demokrat Parti (SPD), yıllarca en güven duyulan partilerdi. Nitekim 23 Mayıs 1949 tarihinde anayasanın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde 1949-1969 yıllarında CDU/CSU, ağırlıklı olarak Hür Demokrat Parti (FDP) ile ortaklık ederek iktidarda kaldı.
#AlmanyaAlmanya’da 8 Ekim’de Bavyera ve Hessen’de Eyalet Parlamentosu seçimleri yapılacak. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, seçimler bu hafta sonu olsa, Hessen’de CDU yüzde 30, SPD yüzde 19, Yeşiller yüzde 19, AfD yüzde 16, FDP yüzde 7 oy alacak. Sol Parti ise yüzde 3’ü geçemeyeceği için parlamento dışı kalacak.
#AVRUPADAN HABERCDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Genel Sekreter Mario Czaja’yı görevden aldı. Merz’in, hem Hendrik Wüst’ün başbakan adaylığı konusundaki açıklamalarına tepki göstermediği hem de polis memuru Claudia Pechstein’ın CDU’nun genel ilkeler kongresindeki konuşmasına çok kızdığı için Czaja’yı görevden aldığı ileri sürüldü.
#CDU