CDU’da sürpriz görev değişikliği

Güncelleme Tarihi:

CDU’da sürpriz görev değişikliği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2023 12:21

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Genel Sekreter Mario Czaja’yı görevden aldı. Merz’in, hem Hendrik Wüst’ün başbakan adaylığı konusundaki açıklamalarına tepki göstermediği hem de polis memuru Claudia Pechstein’ın CDU’nun genel ilkeler kongresindeki konuşmasına çok kızdığı için Czaja’yı görevden aldığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

CDU’dan yapılan yazılı açıklamada, Genel Başkan Merz ile Czaja’nın ‘parti yönetimindeki işbirliklerini sona erdirmek üzere karşılıklı olarak anlaştıkları’ duyuruldu. Federal Meclis milletvekili olan yeni Genel Sekreter Carsten Linnemann ise aynı zamanda CDU’nun Siyaset Komisyonu Başkanlığı’nı yapıyor. CDU Genel Başkanı Merz, Twitter’dan yaptığı açıklamada değişim kararının kendisi için kolay olmadığını, Czaja’yı uzun zamandır tanıdığını ve ona büyük saygı duyduğunu söyledi.

CDU’da sürpriz görev değişikliği

Carsten Linnemann

DEĞİŞİMİN GERÇEK NEDENİ NE?
Alman medyasında CDU’daki sürpriz değişikliğin sebebi ‘partinin profilini daha da netleştirmek ve aşırı sağa kayan oyları kazanmak’ olarak yorumlandı. Czaja’nın parti içinde sosyal liberal kanattan geldiği, Lindemann’ın ise daha muhafazakâr ve ekonomi konusunda net bir çizgiyi takip ettiği belirtiliyor. Özelikle son dönemlerde aşırı sağcı parti AfD iktidardan memnun olmayan seçmenlerin oylarını kazanırken, ana muhalefet partisi CDU ise anketlerde yerinde saymıştı. Genel Sekreter değişimiyle bu durumun da değiştirilmek istendiği belirtildi. Friedrich Merz ise son yapılan anketlerden sonra iktidar partileri arasındaki asıl rakiplerinin Yeşiller olduğunu vurgulayarak partinin daha muhafazakâr siyasete döneceği sinyallerini vermişti.

CDU’da sürpriz görev değişikliği

Mario Czaja

Haberin Devamı

İKİ KONU MERZ’İ KIZDIRDI
Bild gazetesi ise Merz’in, uzun zamandır Czaja’dan memnun olmadığını ancak en son yaşanan iki gelişmenin bardağı taşıran son damla olduğunu yazdı. Buna göre Merz, Kuzey Ren Vetfalya Başbakanı Hendrik Wüst’ün parti içinde başbakan adaylığı şeklinde yorumlanan konuşmasına yönelik yeteri kadar tepki vermediği için Czaja’ya kızdığı iddia edildi. Bir diğer konu ise Merz’in önem verdiği CDU’nun genel siyasete yönelik önerilerinin yer aldığı genel ilkeler kongresinde polis adına konuşmacı olarak Claudia Pechstein’ın davet edilmesine de kızması. Çünkü toplantı sonrasında CDU’nun önerileri ve açıklamalarından çok Claudia Pechstein’ın polis üniformasıyla siyasi konuşma yapıp yapamayacağı medyada daha çok tartışılmıştı.

Haberin Devamı

YÜZDE 94 OYLA SEÇİLMİŞTİ
Czaja’nın gelecekte de federal siyasette önemli rol oynamaya devam edeceğini söyleyen Merz, eski Berlin Sağlık ve Sosyal İşler Senatörü olan Czaja’nın parti içinde sağlık, bakım ve sosyal politika alanında önemli bir rol üstlenmesini sağlamak için bizzat çalışacağını açıkladı. Merz, Czaja’nın 2021 sonbaharındaki Federal Meclis seçimlerinden sonra birliğin başarılı bir şekilde yeniden kurulmasında, partinin eyalet seçimlerini kazanmasında ve ‘partilerin, seçmenlerin teveccühünü kazanma mücadelesinde liderliği üstlenmesinde’ önemli bir rol oynadığını söyledi. Merz, “Geçen bir buçuk yıl boyunca gösterdiği özverili çalışma için kendisine teşekkür ederim” dedi. Czaja, Ocak 2022’de oyların yüzde 94’ünü alarak Genel Sekreter seçilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!