2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiAnkara'da, geçen yıl, koronavirüsün ilk ortaya çıkıp, tüm dünyaya yayıldığı Çin Halk Cumhuriyeti Devleti'ne karantina tedbirleri kapsamında kapatılan ticari işletmelerin aylık cirosu üzerinden yüksek tutarda 'kar mahrumiyeti' davası açan avukat Melih Akkurt (37), koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#ÇinTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının ilk günlerinde, alarm zillerini çalmaya çalıştığı için kahraman olarak anılan Çinli doktor Li Wenliang çalıştığı hastanede hayatını kaybetmişti. Çinli doktorun ölümünün üzerinden tam bir yıl geçti.
#WuhanBundan bir yıl önce, 23 Ocak 2020'de koronavirüs salgınının başladığı düşünülen Çin'in Vuhan kentinde ilk karantina uygulaması başladı. Geçen zaman içinde neredeyse 70 milyon insan koronavirüse yakalandı, 2 milyon kişi ise Kovid-19 yüzünden hayatını kaybetti. Vuhan ise artık dünyada yaşanan kaostan çok uzakta görünüyor. Peki, salgını bir yılda dize getiren Vuhan'ın sırrı ne?
#VuhanDünya Sağlık Örgütünden uzman bir ekip koronavirüsün kaynağını araştırmak için Perşembe günü Çin’e gidecek. Öte yandan virüsün kökeni ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Pekin yönetimi bilim insanlarının araştırmalarına müdahale etmekle suçlanmıştı.
#Dünya HaberleriAteş, kuru öksürük, yorgunluk, tat ve koku kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı... Ağır bir grip mi bu, yoksa henüz adı konulmamış bir solunum yolu hastalığı mı? Peki ya çaresi... Yaklaşık bir yıl önce kendimizi bu belirtiler ve soruların ortasında bulduk. 2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımızın özeti...
#GazetehaberleriAteş, kuru öksürük, yorgunluk, tat ve koku kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı... Ağır bir grip mi bu, yoksa henüz adı konulmamış bir solunum yolu hastalığı mı? Peki ya çaresi... Yaklaşık bir yıl önce kendimizi bu belirtiler ve soruların ortasında bulduk. 2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti! İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımızın özeti...
#GazetehaberleriDünyada 600 bin kişinin hayatını kaybettiği korona salgını, zahmetli bir muhasebe istiyor. İnsanların doğaya verdikleri zararla salgınlar arasında nasıl bir bağ var? Siyasete etkisi ne olacak, sosyal ilişkilerimiz nasıl şekillenecek? Yoksa yeni hastalıklar kapıda mı? Pandemi tarihçisi Doç. Dr. Nükhet Varlık’a sorduk.
#PandemiÇinli yetkililer, Kovid-19 salgını tehlikesine ilk kez dikkati çeken ve bu konuda sosyal medyada yaptığı paylaşımın ardından hakkında "dedikodu yaymak" suçlamasıyla soruşturma başlatılan Çinli doktor Li Wenliang'ın ailesinden özür diledi.
#VuhanŞimdiye dek yaklaşık üç bin kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs İtalya, İran ve Yunanistan dahil olmak üzere 60’a yakın ülkeye yayılıp kapımıza dayandı. Virüsle neredeyse aynı hızla yayılan endişe dalgası toplumlarda paniğe sebep oluyor. Peki virüsün yayılmaya başladığı yerde, Çin’de yaşayanlar hayatlarındaki bu yeni gerçekle nasıl baş ediyor? Beş yıldır Pekin’de yaşayan gazeteci Sıdal Utkucu’yla Çin’in kapalı kapılar ardındaki dünyasını ve dikkat edilmesi gerekenleri konuştuk.
#TürkHalen aşısı geliştirilemeyen Corona Virüsü durdurulamıyor. Artık sağlık görevlilerinin de enfekte olduğuna dair gelen haberler virüsle mücadelede direnci düşürmeye başlamışken Çin anakarasında yaşanan dram ise dünyaya damga vuruyor.
#Li Wenliang