Dünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriKargalar herkesin bildiği ve çirkin sesiyle tanınan bir hayvandır. Kargalar ülkemizde çok yaygın olarak görülen kuş çeşitleridir. Çok uzun yıllar yaşaması onların en büyük özelliğidir. Kargaların nasıl beslendiği de insanların ilgisini çeken bir konudur. Karga ne yer? Yavru kargalar nasıl beslenir ve kargaların en çok sevdiği besinler neler? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Karga Ne Yer?SÜT yalnızca dünyanın değil, ülkemizin de en değerli tarım ürünü. Bu yıl sonunda 2022 rakamlarını alacağız, toplam üretimde bir miktar düşme olabilir ancak 2021 yılı itibarıyla üretim rakamı yaklaşık 24 milyon ton. Şu anda ise süt sektöründe maalesef yangın var! Sözü fazla uzatmadan bugün iki önemli ismin görüş ve önerilerine yer vermek istiyorum.
#1Göbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLKöpek sahiplerinin birçoğu, köpeklerinin zaman zaman kötü kokmasından şikâyetçi olurlar. Tüm memeli canlıların türe özel kokuları olmakla birlikte bu kokuların yoğunluğu ve niteliği, hem bireysel hem de çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Köpeğinizin ağır ya da kötü koktuğundan şikâyetçiyseniz göz ardı etmemeniz gereken konular şunlar:
#KÖPEKİlişkileri bitiren çok fazla neden vardır. Genelde heyecanın kaybolması, sevginin azalması ya da anlaşamamazlıklar ayrılmak için neden olabilir. Peki ya iklim değişikliği ayrılıklara sebep olabilir mi? Yapılan yeni bir araştırma, dünyadaki en sadık canlılardan olan albatrosların iklim krizi sebebiyle daha fazla boşandığını söylüyor. Uzmanlar, albatrosların romantik aşk hayatlarını, iklim krizine bağlı boşanma nedenlerini ve popülasyonlarının nasıl tehlike altında olduğunu anlatıyor
#İklim KriziLarvalar, aşağı omurgalıların ve böceklerin embriyonik gelişimi sırasında görülen yapıdır. Döllenmiş yumurtanın oluşmasından (ya da bazı canlılarda, dışarı atılmasından) koryon zarının çatlamasına kadar geçen gelişim evresidir. Pekj, larva nasıl ve nerede oluşur? İşte, larvalar hakkında bilgiler
#Larva NedirYırtıcı kuşlar ailesinden sayılan akbaba kuşları Türkiye'de ve dünyanın hemen hemen her ülkesinde yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Birçok fonksiyonları sayesinde öbür yırtıcı kuşlardan ayrılan akbabalar özellikle yemek konusunda herhangi bir ayrım yapmamaları sebebi ile tanınmaktadırlar. Akbabanın ne olduğunu, nerede ve kaç yıl yaşadığını, akbabanın özelliklerini ve daha fazlasını derledik.
#AkbabaGümüşhane sınırlarında, yeşil doğası ve temiz havasıyla ilgi gören 2 bin 140 rakımlı Taşköprü Yaylası, gelişigüzel atılan moloz ve evsel atıklar nedeniyle çöplüğe dönüştü. Doğa tutkunlarının yanı sıra yayla halkı, bölgede düzenli çöp alımları yapılması önerisinde bulunup, yakındıkları kötü görüntü ve kokunun da ortadan kaldırılmasını istedi.
#GümüşhaneGümüşhane sınırlarında, yeşil doğası ve temiz havasıyla ilgi gören 2 bin 140 rakımlı Taşköprü Yaylası, gelişigüzel atılan moloz ve evsel atıklar nedeniyle çöplüğe dönüştü. Doğa tutkunlarının yanı sıra yayla halkı, bölgede düzenli çöp alımları yapılması önerisinde bulunup, yakındıkları kötü görüntü ve kokunun da ortadan kaldırılmasını istedi.
#GümüşhaneÇocukluğu Sultanahmet’teki Bizans Sarayı kalıntılarında saklambaç oynayarak geçiyor. Otostopla yaptığı seyahatlerde Anadolu’ya âşık oluyor. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı’nda başladığı kariyerinde 30’dan fazla kazı yapan ödüllü arkeolog Emeritus Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, ilk kazı deneyimlerini, “Oda arkadaşlarım bir ilk tunç çağı mezarlığından çıkardığımız kafataslarıydı. Bayağı muhabbetimiz olurdu” diye anlatıyor.
#Mehmet ÖzdoğanAfyonkarahisar'da nesli tükenme tehlikesi altında olan ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan 7 kara akbaba ölü bulundu. Kara akbabaların, yırtıcıları öldürmek için çevreye atıldığı değerlendirilen zehirli etleri yemesi sonucu öldüğü belirlendi. Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi yaptığı açıklamada ''Yaşanan bu vahşet hem büyük bir insanlık ayıbı hem de tükenme tehlikesi altındaki popülasyona vurulan büyük bir darbedir'' ifadelerini kullandı.
#AfyonkarahisarSayıları giderek azalan ve bu nedenle dünya ölçeğinde korumada öncelikli olan kara akbabaların sayısı artıyor. İki yıl süren arazi çalışmaları sonucunda üç metrelik kanat açıklığıyla Türkiye ve Avrupa’daki en büyük yırtıcı kuşun Köroğlu Dağları’nda 60 çiftlik bir nüfusu olduğu keşfedildi.
#GazetehaberleriSuat Duman’ın ‘1918’ başlığı altında toplayacağı 10 kitaplık tarihi polisiye serisinin ilk iki kitabı bu ay içerisinde yayımlandı. ‘Kalbim, Kimsesiz Yurdum’ ve ‘Ah Dehşet, Dehşet Dehşet’, eski zamanların atmosferinde geçen sürükleyici hikâyeleriyle polisiyeseverleri memnun edecek romanlar.
#Suat DumanİZMİR'in Buca ilçesinde uyuşturucu bağımlılarının meskeni haline gelen metruk ev, mahallelinin korkulu rüyası oldu. Vatandaşlar, çocuklarının can güvenliği olmadığı gerekçesiyle sokağa çıkamadığını belirterek, yetkililerden sorunun çözülmesini istedi.
#İzmirÇorum'un Bayat ilçesine bağlı Aşağı Emirhalil köyünde son günlerde büyükbaşların yabani hayvanlar tarafından telef edilmesi üzerine bölgede yaşayanlar, yabani hayvanın aslan olduğunu iddia etti. Köye fotokapanlar yerleştirilirken, köylüler de tüfek ve dürbünlerle arazide olduğu iddia edilen aslanı arıyor.
#ÇorumAydın'ın Söke ilçesi Kafa mevkisinde, Büyük Menderes Nehri'nin denize döküldüğü noktada, çok sayıda hayvan leşi ve iskeleti bulundu. Balıkçının ağına takılan ve yapılan incelemede sığıra ait olduğu belirlenen kafatasının üzerinin deniz kabuklarıyla kaplı olduğu görüldü. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Ölü hayvanlardan sulara karışan çeşitli enfeksiyöz ajanlar, akarsu güzergahı boyunca insan ve hayvanlara kolaylıkla bulaşabilmekte hatta denizlere ulaşabilmektedir" dedi.
#Büyük MenderesSakarya’da 81 ilin AFAD müdürünün katıldığı toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Kandil'dekilerin leşlerini milletimizin önüne sermek bizim boynumuzun borcudur" dedi. Süleyman Soylu, şehit kaymakam Safitürk’ün mezarı başında dua etti. Ayrıca Bakan Soylu, Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki lastik fabrikasında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden DİSK'e bağlı Lastik-İş'in Genel Başkanı Abdullah Karacan'ın ailesini ziyaret etti.
#Soyluİbrahim Tatlıses demişti ya “Urfa’da Oxford vardı da biz mi gitmedik” diye...Bırakın Oxford’u, uygarlık tarihinin başladığı yermiş meğer! UNESCO Dünya Mirası listesine alınan Göbeklitepe’de, kazıların koordinatörü Dr. Lee Clare ile bir gün geçirdik. 12 bin yıllık yapıların arasında insanın gizemli kökenlerini konuştuk. Atalarımızın dünyaya, kozmosa nasıl baktığını ve insanlığın nereye doğru gittiğini anlamaya çalıştık.
#İbrahim Tatlıses