Sebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkZorlu bir yılı geride bıraktık. Çok da bunaldık. Ama şimdi yeni yılla birlikte yeni bir sayfa açma zamanı. Bu yıl hayatımızı daha iyi yaşamaya, bedenimize daha fazla özen göstermeye odaklanabiliriz. 2023’ün iyi yaşam trendlerine bakarak kendimize yeni bir yol çizmek mümkün.
#GlütenDeniz sezonu yaklaşınca ödemden ve fazla kilolardan kurtulma çalışmalarımız da hızlanıyor. Son dönemin trendi fonksiyonel beslenme. Diyetisyen Yeşim Temel Özcan diğer diyetlere kıyasla fonksiyonel beslenmenin yağ yakma etkisinin çok daha fazla olduğunu söylüyor ve “Ayrıca cildin ve saçların parlamasına, vücutta nemin korunmasına da destek veriyor” diyor.
#DiyetLektin, yediğiniz yiyecekler de dahil olmak üzere tüm yaşam formlarında bulunan bir protein türüdür. Lektin içeren besinler çeşitli sağlık faydaları sağlayabilirler. Peki, lektin nedir, hangi gıdalarda bulunur? İşte lektin içeren besinler ve vücudumuza etkileri…
#LektinTüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüse karşı çalışmalar devam ediyor. Bilkent ve Hacettepe Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilen ve hayvan deneyleri başarıyla tamamlanan Kovid-19'a karşı burundan sprey şeklindeki "koruyucu ilaç" için geri sayım başladı. Sprey ilacın, var olan ya da ortaya çıkabilecek tüm varyantlara karşı etkili olması bekleniyor. Griffithsin (GRFT) adı verilen bir proteinle geliştirilen ilaç, Sars-Cov2 virüsünü bloke edecek protein tabanlı bir ilaç adayı olarak da dünyada ilk olacak.
#Ankara‘Ne Yiyeceğimi Şaşırdım’ bir doktorla bir iletişimcinin ortak rahatsızlıkları vesilesiyle ortaya çıkan bir kitap. Kitapta besinlerin temel özellikleri anlatılıyor; yediklerimizin beyin sağlığı ve kronik enflamasyondaki rollerinden bahsediliyor. Ayrıca bu bilgilerden yola çıkılarak okura birbirinden lezzetli tarifler de veriliyor...
#Beslenme“Zehir yerseniz zehirlenirsiniz. Genetiğiyle oynanmış, zirai ilaçlarla kirlenmiş, katkı maddesi eklenmiş, işlenmiş yiyecekler bizi hasta ediyor.” Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş, bu sakıncalı maddelerin vücudumuzu nasıl harap ettiğini ‘Mutluluk Kürleri 2’ kitabında anlatıyor. Aktaş’a göre şifa mutfağımızda. Tek yapmamız gereken, iyi gıda peşinde koşmak...
#EnginarYurt dışından getirilerek mevsimi dışında tüketilen meyve ve sebzeler hastalıklara davetiye çıkarıyor. “Mevsimine uygun yemekle yerel ürünü ve bölgemizdeki yerel tarımı desteklemiş oluruz. Böylece daha az nakliye, daha az soğutma ve enerji kaybıyla doğanın döngüsüne zararı da en aza indiririz” diyen Sanat ve Tasarım Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Araştırma Görevlisi ve Diyetisyen Fatma Özsel Özcan, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Mevsimsiz Meyveler Hasta EdiyorTatlı ya da tuzlu kurabiyeler, çeşit çeşit börekler, dumanı tüten sıcacık poğaçalar, kimsenin kolay kolay “hayır” diyemeyeceği yiyecekler arasında yer alıyor. Değişen yemek alışkanlıklarıyla beraber buğday ununa alternatif glisemik indeksi yüksek ve glutensiz yeni nesil unlar, sofralarda yerini alıyor Beslenme Danışmanı Dyt. Ceren Çetin, yeni nesil unlar ve faydaları hakkında bilgi verdi.
#Diyet FitnessHER türlü hastalığın sebebinin gluten olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, '20 türlü hastalığa neden oluyor,bu bilimsel olarak gösterilmiştir. Çünkü vücuda girdiği zaman dost bakterileri öldürüyor, bağımlılık yapıyor sizi 'koyun' haline getiriyor' dedi.
#GlutenBağırsakların düzgün çalışmasının insan sağlığı için ne derece önemli olduğu artık bilinen bir gerçektir. İyi huylu bakterilerin sayısının azalması, bağırsak florasının bozulmasına ve hastalıkların artmasına neden olmaktadır. Yaşamımızdan bazı etkenleri çıkararak; bağırsak florasının tahrip olmasına ve böylelikle sağlığımızın bozulmasına engel olabiliriz. İşte o etkenler...
#Bağırsak FlorasıProf. Dr. Canan Karatay, GDO'lu ekmek haberleriyle ilgili konuştu. Adana’da bir firmanın fırınlara sattığı, ekmeği olduğundan hacimli gösteren ve geç bayatlatan katkı maddesinden GDO’lu soya çıktı. Sık sık 'ekmek yemeyin!' uyarısında bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, GDO'nun zararlarına da değindi.
#Canan Karatayİç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ekmek tüketiminin terk edilmesi halinde pek çok hastalık riskinin azalacağını öne sürdü, bal konusunda da uyarıda bulundu.Sık sık yemek tüketilmesi halinde çok çabuk acıkıldığına dikkati çeken Karatay, şöyle devam etti: "Ekmek yersek acıkırız. Bal yersek acıkırız. O halde sağlıklı köy tereyağı, sağlıklı soğuk sıkım zeytinyağı yediğiniz zaman ya da yumurtayla beraber yendiği zaman sağladığı enerji, kömür enerjisine benzer ama ekmek yediğiniz zaman sağladığı enerji saman alevinin verdiği enerji gibidir. Çok çabuk söner ve çok çabuk acıkırsınız. Onun için 'Ben doyamıyorum' ya da 'Ben ekmek yemeden duramıyorum' oluyorsunuz. Bilin ki ekmeğin içindeki lektin (bitkisel kökenli protein) beyninizde morfin reseptörlerini uyarmıştır. Onun için morfinman gibi ekmek bağımlısınız."
#Canan KarataySağlıklı diye kepek ekmeği ve bal yiyenlere kötü haber Prof. Dr. Canan Karatay'dan geldi. Karatay'a göre kepek ekmeğinin normal ekmekten farkı yok. Bal ise "sıvı şeker" olduğu için tüketilmemeli. Obezite ve hastalık riskini azaltmak için az yemek şart.
#Canan KaratayBulletproof yani kurşungeçirmez kahveyi profesyonel sporcuların yanı sıra artık pek çok amatör sporcunun da elinde görüyoruz. Dave Asprey’nin Tibet’te bir dağın tepesinde aklına gelen bu fikir, şimdi uzun süre performans göstermek isteyenlerin elinden düşmüyor.
#Kurşungeçirmez KahveKısa süre önce “Genetiğiyle oynanan Ankara ödülü nasıl aldı” başlığıyla bir yazı kaleme almıştım. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, şehrin dört bir tarafını “2009 Avrupa Ödülü”nü Ankara’nın kazandığını belirten afişlerle donatmasına değinip, herkesçe malum şovlarını eleştirmiştim. Avrupa Parlamentosu’nun internet sitesinde yayınlanan ödül hikayesinin de Gökçek’in anlattığından çok farklı olduğunu vurgulamıştım.