Bir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKaçımız banyolarımızı temizlerken duş başlığının içini açıp temizliyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Duş BaşlığıDuş başlığınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Ama öyle dışını pırıl pırıl yapmaktan bahsetmiyoruz. Rutin banyo temizliğinde duş başlığının içini açıp temizliyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Sağlıkİngiliz hükümetinin tüm güvenlik endişelerine rağmen geri adım atmadığı yüzen hapishane Bibby Stockholm'e yerleştirilen mülteciler musluk suyunda tespit edilen bir bakteri nedeni ile sadece 4 gün sonra tahliye edildi. İngiliz medyası yaşananları 'maskaralık' olarak değerlendirdi.
#Bibby Stockholmİngiliz hükümetinin tüm güvenlik endişelerine rağmen geri adım atmadığı yüzen hapishane Bibby Stockholm'e yerleştirilen mülteciler musluk suyunda tespit edilen bir bakteri nedeni ile sadece 4 gün sonra tahliye edildi. İngiliz medyası yaşananları 'maskaralık' olarak değerlendirdi.
#Bibby StockholmAntalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, "Site havuzlarından el-ayak hastalığı, lejyonella, salmonella gibi bakteriyel, ishal yapıcı etkileri olan hastalıklar yayılabiliyor. Site havuzuna girilmesinden, denetiminden, temizliğinden, site yönetimi sorumlu. Site yönetimi, her hafta tahlillerini yaptırmak zorunda. Şikayet halinde site yönetimi cezalandırılabilir, tazminat ödemek zorunda kalabilir" dedi.
#Dr. Ozan UzkutAntalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, "Site havuzlarından el-ayak hastalığı, lejyonella, salmonella gibi bakteriyel, ishal yapıcı etkileri olan hastalıklar yayılabiliyor. Site havuzuna girilmesinden, denetiminden, temizliğinden, site yönetimi sorumlu. Site yönetimi, her hafta tahlillerini yaptırmak zorunda. Şikayet halinde site yönetimi cezalandırılabilir, tazminat ödemek zorunda kalabilir" dedi.
#HavuzYazın aşırı sıcaklarında ev, araç ve ofiste ‘imdada yetişen’ klimalar, hızla serinleterek o an serinletici etkisiyle mutluluk veriyor ancak fark ettirmeden de yatağa düşürüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, klima ile gelen hastalıkları ve korunma yollarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#KlimaTermometre rekor kırıp Şırnak Cizre’de 49.1 dereceyi gördü. Akdeniz ve Ege’de de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde. Gün içinde havuz, deniz serinlemek için bir çözüm olsa da asıl çare klima. Ama dikkat! Serinleyeyim derken hastalığa davetiye çıkartmayın. Gün boyu, 16-17 derecede kullanılan klimalar, hele de bakımı yapılmamışsa virüs yayılımından, kalp-akciğer rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığı tetikleyebilir. İşte uzmanların uyarıları ve doğru klima kullanma kılavuzu.
#YazarCovid-19’la mücadele kapsamında kimi iş yerleri evde çalışmaya devam ederken; kimi şirketler yavaş yavaş ofise dönüyor. Olası ikinci dalgaya karşın önlemlerin mutlaka sıkı tutulması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, ofise dönüş yapanlar için maske, fiziksel mesafe ve el hijyeni konusundaki kuralların mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini söylüyor.
#COVID-19Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı." dedi.
#SağlıkKoronavürüsün neden olduğu Covid-19’la mücadele kapsamında alınan tedbirler yavaş yavaş gevşetilerek normale dönüş için adımlar atılıyor. Vaka sayılarının azalmasının tehlikenin ortadan kalktığı anlamına gelmediğini kaydeden uzmanlar, ofise dönüş yapanlar için de maske, fiziksel mesafe ve temizlik hatırlatmasında bulunuyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, yaz mevsimini salgın riskinden uzak şekilde geçirmek için tavsiyelerde bulundu.
#Yaz Aylarında KoronavirüsYaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte klima kullanımı da artıyor. Klimanın yanlış kullanımı, özellikle solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Yrd. Doç. Dr. Safiye Koçulu, klima mikrobu ve bu mikrobun yol açtığı ‘lejyoner hastalığı’ hakkında bilgi verdi.
#Lejyonella