Kıbrıs direniş tarihinin simge yeri Taksim Sahası, BM ile varılan anlaşma sonrasında Türklere geri döndü. Lefkoşa’yı ikiye ayıran Ledra Palace sınır kapısında yer alan saha eskisi gibi BM denetiminde kalmaya devam edecek, ancak Çetinkaya Spor Kulübü’nün kullanımında olacak.
#KıbrısKKTC’nin başkenti Lefkoşa’yı ikiye ayıran sınır kapılarından Ledra Palace geçiş noktasına Kıbrıs Rum yönetiminden otomobiliyle gelen bir Rum, polisin ‘Sadece yaya geçişine açık’ uyarısına rağmen bariyeri aracıyla kırarak Türk tarafına geçti. İsminin baş harfleri açıklanan A.N. adındaki 34 yaşındaki Rum tutuklandı.
#KKTCCumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM kürsüsünden KKTC’nin tanınması çağrısının ardından ilk somut adım geldi. KKTC, Rumlar’dan izin alarak görev yapan BM Barış Gücü’ne KKTC ile de anlaşma yapması için bir ay süre tanıdı. BM Barış Gücü anlaşma yapmazsa KKTC tarafındaki iki kampından çekilmek zorunda kalacak.
#KKTCKuzey Kıbrıs, ülkemizde dokuz ayrı havaalanından direkt uçuş gerçekleştirilen, kimlikle giriş rahatlığına sahip, para biriminin TL ve konuşulan dilin Türkçe olması gibi birçok avantaj sayesinde gün geçtikte ülkemizden ve dünyanın farklı noktalarından turist çeken ilginç bir destinasyon. Kıbrıs’ın sadece kumarhanelerden ibaret olmayıp çok önemli tarihi eserlere ev sahipliği yaptığı, yerel ruhla ama uluslararası düzeyde şiir vb. festivalleri barındırdığı, sıcağı yaksa da berrak suyuyla ferahlatan deniziyle misafirlerini beklediğini söylemekte fayda var. İşte Kuzey Kıbrıs seyahatinizde gerçekleştirmeniz gereken 6 deneyim…
#KKTC Gezi RehberiKIBRIS müzakerelerinin, ‘yarım asırlık, ‘konuşulmadık konu kalmadı’, ‘ilanihâye (sonsuza kadar) devam edemez’ gibi bir çok sözcükle gereğinden fazla sürdüğünü dile getiririz. Özellikle siyasiler ve diplomatlar bu tür tanımları çok sık kullanır. Bu tanımlardan en azından biri gerçekleşti. BM çerçevesindeki Kıbrıs müzakereleri 50’inci yılını tamamladı. 3 Haziran 1968’de Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta başlayan Kıbrıs müzakereleri bugün 50 yaşını tamamladı. Bundan sonra 51 yıllık diyeceğiz.
#KKTCMavi bereliler ya da BM askerleri, dünyanın en riskli ve zor görevlerinden birini yerine getiriyor. Çatışan tarafların arasına girerek ateşkesi sağlamaya ya da korumaya çalışıyorlar. Bu zor ve tehlikeli görevin bazı istisna yerleri var. O yerlerden biri, Türk ordusunun 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile barışı getirdiği ve güvenliği sağladığı Kıbrıs adası.
#Birleşmiş MilletlerKıbrıs Rum polisi, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’daki Ledra Palace sınır kapısından bisikletiyle geçen ve fark edilmeden Rum kontrol noktasını da aşan Mehmet Sapmaz adlı 60 yaşındaki bir Türk’ü yere yatırarak bayıltıncaya kadar dövdü, ardından hapse attı.
#KıbrısKKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta 1963 yılında bir köyde Türk ve Rumların yaşadığı olayları anlatan “Gölgeler ve Suretler” filmini, o günleri yaşamayanların izlemesi gerektiğini belirterek, filmi Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a da tavsiye edeceğini söyledi.<br><br>LEFKOŞA (A.A) - Züleyha Karaman
Kıbrıs Rum basınında, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın yoğunlaştırılmış görüşmeler çerçevesinde ocak ayında evlerinde görüşmeler yapmaları düşüncesinden, Rum muhalefet partilerinin tepkileri üzerine vazgeçilmesi olasılığı bulunduğu ileri sürüldü.
Kıbrıs’ta kazılarda bulunan kemiklerin, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda teslim olmalarına rağmen Kıbrıslı mücahitlerin öldürdüğü Rum askerlere ait olduğunun ortaya çıkması, Rumların ‘Türk esir öldürdük’ itiraflarını beraberinde getirdi. Rum askerlerin hayattaki silah arkadaşları, ‘O olaydan 6 saat önce de biz Serdarlı’da 4 Kıbrıslı Türk esiri kurşuna dizmiştik’ dedi.