Dünya nüfusunun aşağı yukarı %70’inde laktoz intoleransı mevcuttur. Süt ve ürünleri tüketildiğinde, gastrointestinal sistemde şikayetler (mide ve barsak şikayetleri) başlar. Oysa kemik sağlığı, boy uzaması, büyüme gelişme ve kas sağlığı açısından kıymetli bir besindir.
#Laktoz İntoleransıDünya nüfusunun aşağı yukarı %70’inde laktoz intoleransı mevcut. Bu kadar yüksek oranda seyretmesine rağmen laktoz intoleransı hakkında bilgi sahibi olan kişi sayısı bir hayli az. Laktoz intoleransı hakkında merak edilenlere uzmanlar nasıl cevap veriyor gelin bir bakalım.
#Laktoz İntoleransıLaktoz sütte yer alan bir karbonhidrat çeşidi olarak ifade edilir. Doğada hem anne sütünde hem de inek sütünde bulunan laktoz bağırsakların salgılamış olduğu bir enzim tarafından parçalanmaktadır. Süt ürünleri laktoz içeren besin maddelerindendir. Laktozun bağırsaklar tarafından parçalanamadığı durumlarda sindirim sistemi ile ilgili problemler ortaya çıkar. İşte, laktoz hakkında bilinmesi gerekenler.
#LaktozYanıtı hemen, anında verelim: A-L-D-I-R-M-A-Z! Ne gluten, inek sütü ne de yumurtaya duyarlı olduğunuz için kilo alabilirsiniz. Konu bu testleri pazarlayan ve bu diyetlerle para kazanan uyanıkların ortaya attığı asılsız, bilimsel temelleri olmayan bir şehir efsanesinden ibaret.
#Osman MüftüoğluBUGÜN o gün...Kadın girişimcileri yazdığım gün. Yürünmeyen yollarda yürüyen kadınları sizinle tanıştırdığım gün... Arzu Tüzün de onlardan biri.Bir dondurmacı. Bizim köyün, Bodrum Gürece’nin şahane dondurmacısı. Öyle dev bir zincir değil, dükkânı filan da yok. Farklı noktalara dondurma veriyor. Tamamen butik çalışıyor. Kendi atölyesinde dondurmalar yapıyor, ama ne dondurmalar! Ağzına değdiğinde kendinden geçiyorsun. Direkt çocukluğuna dönüyorsun. Öyle bir lezzet. Geleneksel yöntemlerle üretiyor. Ama sürekli kendini aşmak için farklı çeşitler deniyor. Lavantalı, adaçaylı, tahinli, taze naneli ve daha pek çok farklı çeşit dondurma yapıyor. Yerel kalkınma projesine destek kapsamında da zaman zaman köyün tüm çocuklarına dondurma dağıtıyor. Şahane yani! Beni en çok etkileyen cesur olması, risk alması, tutku duyduğu işi yapması. Ve ortaya çıkardığı ürünün gerçekten nefis olması...
#YazarGazetecilik kuruluşu Orb Media’nın dokuz farklı ülkeden 250 plastik su şişesini incelediği araştırma, kaygı verici bir sonucu ortaya çıkardı: Şişelerin hepsinde plastik parçacıklar bulundu. Üstelik insan saçından bile daha kalın... Peki sağlıklı suya nasıl erişiriz? Plastik şişe suları içmek tehlikeli mi? İdeal pH değeri ne olmalı? Dünyadaki 132 su someliyesinden biri olan gıda mühendisi Ebru Erke ve tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzmanı Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle’ye sorduk
#SuSuşi Japonlar’ın pek sevdiği popüler bir yiyecek. 80’li yıllardan sonra dünyanın her yerine yayıldı. Son dönemde bizde de bir kesimin severek tükettiği besinlerden biri haline geldi. Peki bu “bize yabancı” besin yeterince sağlıklı mı? İsterseniz bu soruya yanıt vermeden önce onu biraz tanıyalım...
#Osman MüftüoğluKuraklık, etanol çılgınlığı ve Çinliler dünyayı agflasyona sürüklüyor. Agflasyon şöyle bir şey: Çinliler süte üşüştü diye Almanya’da peynir ve yoğurt fiyatları fırlıyor, Fransızlar baget pahalılandı diye Sarko’yu suçluyor, Amerikalılar pizzaların durup dururken zamlanmasına anlam veremiyor, İtalyanlar makarna fiyatları artıyor diye boykot eylemi düzenliyor.