Kuzey Kutbu haberleri sayfasında Kuzey Kutbu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1129 Kuzey Kutbu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'nin Utqiagvik kasabasının sakinleri, her yıl şu dünyada çok az kişiye nasip olan bir tecrübe yaşıyor. Kasabada güneş bir gün batıyor ve haftalar boyunca doğmuyor. Güneş dün yine son kez battı ve doğduğunda ülkede başkan dahil her şey değişmiş olacak. Peki bu koşullarda hayat nasıl geçiyor? Sonu gelmeyen bir karanlıkta yaşamak insanları nasıl etkiliyor?
#Kutup GecesiKuzey Kutbu ısınmaya devam ettikçe bölgede yaşayan en önemli türlerden biri olan kutup ayılarının virüs ve bakterilere yakalanma riski artıyor. Dünyada sadece 26 bin kutup ayısının kaldığı belirtilen araştırmalarda türün nesli giderek azalıyor.
#Kuzey KutbuKuzey Kutbu, 1800'lerde kâşiflerin bir numaralı merak konusuydu. O yıllarda pek çok zengin ve meraklı, Dünya'nın en kuzey noktasına ayak basan ilk insan olabilmek için yola düştü. Ancak hiçbiri başarılı olamadı. Ne var ki başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimler arasında bir tanesi özellikle dikkat çekiciydi. İşte gizemleriyle bugün hâlâ konuşulan o tarihî keşif gezisi...
#Kuzey KutbuBilim insanları, Kuzey Kutbundaki donmuş toprakların erimesinin ardından 'antik zombi virüslerinin' serbest kalabileceğinden ve bunun felaket boyutunda bir küresel salgını tetikleyebileceğinden endişe ediyor.
#Zombi VirüsRusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşta sürekli olarak farklı cepheler açılmaya devam ediyor. Diplomatik hamlelerin de artık sürekli savaş üzerinden atıldığı bu yeni dünya düzeninde Rusya ve ABD’nin karşılıklı hamleleri bir anda gözlerin kuzey Kutbu’na çevrilmesine neden oldu…
#RUSYADünyamız her geçen gün önüne geçilemeyecek şekilde değişiyor. Buzullar iklim kriziyle paralel olarak erir ve okyanuslarda su seviyeleri sürekli artarken İzlanda bunun tam tersini yaşıyor. Buz ülkesi İzlanda 'hem buzumuz bitiyor, hem sular gidiyor' paniği yaşarken dünyanın diğer ucundaki Marshall Adalarının ise durumu çok farklı...
#İzlandaFinlandiya merkezli hava, çevre ve endüstriyel ölçümler yapan Vaisala kuruluşu, 2021 yıldırım raporunu açıkladı. Yıldırımların fazlalığını iklim değişikliğinin bir göstergesi olduğu belirtilen raporda, Kuzey Kutbu’na son dokuz yılda isabet eden toplam yıldırımın 2021 yılında gerçekleştiği belirtildi.
#Kuzey KutbuKüresel ısınma ve iklim krizi gerçekleri sıkça yaşamaya başladığımız doğal afetler sebebiyle gündemden düşmüyor. Yapılan bir araştırmada, ABD’nin bazı bölgelerinde kış mevsiminin daha sert yaşanmasının Kuzey Kutbu’ndaki ısınma ile bağlantılı olduğu ortaya konuldu.
#ABDHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte bugün 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Günün HaberleriKuzey Kutbu bölgesine kıyısı bulunan Rusya, Kanada, Norveç, Danimarka ve ABD arasında bölgedeki enerji rezervlerinden kaynaklanan hâkimiyet mücadelesi devam ediyor. Rusya'nın Arktik bölgesinde attığı askeri adımlar ve devasa büyüklükteki askeri üssü bir kez daha dünya gündeminde.
#RUSYAAvcılıkta çok iyiler, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını çiğ fok balıklarından karşılıyorlar, ayrıca sanatta da oldukça başarılılar. 10 parmağında 10 marifet olan bu enteresan halk hakkında daha fazlasını öğrenmek istediğinize eminiz. İşte Kanada İnuitleri’ni anlatan 10 ilginç özellik…
#İnuitlerDünya genelinde 23'ü bu yılın ilk yarısında olmak üzere son 4 yılda toplam 50 uluslararası finans kuruluşu Kuzey Kutbu'ndaki katranlı kum, petrol ve doğal gaz sondajı yatırımlarından çekilme kararı aldı.
#Enerji Ekonomisi Ve Finansal Analiz EnstitüsüABD'nin Utqiagvik kasabasının sakinleri, her yıl şu dünyada çok az kişiye nasip olan bir tecrübe yaşıyor. Kasabada güneş bir gün batıyor ve haftalar boyunca doğmuyor. Güneş dün yine son kez battı ve doğduğunda ülkede başkan dahil her şey değişmiş olacak. Peki bu koşullarda hayat nasıl geçiyor? Sonu gelmeyen bir karanlıkta yaşamak insanları nasıl etkiliyor?
#Kutup GecesiKuzey Kutbu ısınmaya devam ettikçe bölgede yaşayan en önemli türlerden biri olan kutup ayılarının virüs ve bakterilere yakalanma riski artıyor. Dünyada sadece 26 bin kutup ayısının kaldığı belirtilen araştırmalarda türün nesli giderek azalıyor.
#Kuzey KutbuNorveç, Rusya ile olan 200 kilometrelik sınırına tel örgü çekmeyi planladığını duyurdu. Komşusu Finlandiya'nın 300 milyon Sterlin (13 milyar 731 milyon 540 bin TL) maaliyetle yaptığı güvenlik bariyerinden esinlenen Norveç, sınıra tel örgü inşa etmenin yanı sıra ek önlemler hedeflediklerini belirtti. Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, “Bu, Norveç ile Rusya arasındaki sınırın tamamında ya da bir kısmında geçerli olabilecek bir önlem” dedi.
#Norveç15'inci yüzyılda Avrupa'dan doğuya giden deniz yollarının arayışıyla başlayan coğrafi keşiflerin hedefi, 19'uncu yüzyılda Kuzey Kutbu olmuştu. Kutup bölgesinde Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nu birbirine bağlayan bir geçit arayan kâşifler, defalarca bölgeye seferler düzenledi. Bu seferlerin en gizemlisi ise maalesef keşiflerle değil sahne olduğu korkunç olaylarla ünlenecekti...
#John FranklinTürkiye'nin ilk kadın ultra maraton koşucusu olan 65 yaşındaki Bakiye Duran, Kalyon Vakfı desteğiyle 12-22 Eylül tarihleri arasında Güney Afrika’da düzenlenecek olan 250 kilometrelik “Kalahari Augrabies Ekstrem Maratonu”nda depremzede çocukların eğitimine destek için koşacak.
#Bakiye DuranŞebnem Coşkun 16 yıldır fotomuhabirliği yapıyor, aynı zamanda bir doğa âşığı. Çevre kirliliği canını yakan bir konu. Dalış sporcusu Şahika Ercümen’le sualtına dalıyor, denizlerin kirliliğine dikkat çekiyor. Kamerası elinde, kuzey kutbu senin, güney kutbu benim dolaşıyor, yaşamı fotoğraflıyor. Ödüllü fotoğrafçıyla buluştuk ve tutkusunu konuştuk.
#Şebnem CoşkunÜlkemiz son günlerde aşırı sıcak dalgasının etkisine girmişken Avrupa’nın dört bir yanından da sıcak hava dalgalarıyla ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. Avrupa kıtasının bir kısmı aşırı sıcaklara teslim olmuşken bir yandan da hayatı felç eden ani sel baskınları yaşanıyor.
#AVRUPAİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce, Rusya Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı tarafından finanse edilen ‘TerrArctic’ projesinin lideri olarak seçildi. 60 kişilik ekiple çalışan Prof. Dr. İnce, projeyle, yaşanan küresel doğal değişimler karşısında tahribata uğrayan Kuzey Kutup Bölgesi’nde sürdürülebilir arazi kullanımı sağlamayı hedefliyor.
#Orhan İnce‘Eşkıya’ ve ‘Gönül Yarası’ gibi hafızalardan silinmeyen filmlerin yapımcısı. ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ın da yönetmeni. Fakat hayatının bu döneminde Ömer Vargı’nın en büyük tutkusu seyahat etmek. Yılın ilk günlerinde abisi, işinsanı Murat Vargı ve oğlu Arcan’la birlikte Antarktika yolcusuydu. Vargı’yla sonsuz beyazlıkta yaptığı bu seyahati konuştuk: “Bir kere insan yok. Müthiş bir sorunsuzlukla karşılaşıyorsunuz. Hayvanlar sizi görünce kaçmıyorlar.”
#Ömer VargıVladimir Putin’in önde gelen muhaliflerinden olan Aleksey Navalni’nin hapiste öldüğünün açıklanması dünya çapında tepkilere ve eylemlere yol açtı. Rusya’da ise Navalni için anıta çiçek bırakmak isteyen eylemciler dahil onlarca kişi gözaltına alındı.
#NavalniKuzey Kutbu, 1800'lerde kâşiflerin bir numaralı merak konusuydu. O yıllarda pek çok zengin ve meraklı, Dünya'nın en kuzey noktasına ayak basan ilk insan olabilmek için yola düştü. Ancak hiçbiri başarılı olamadı. Ne var ki başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimler arasında bir tanesi özellikle dikkat çekiciydi. İşte gizemleriyle bugün hâlâ konuşulan o tarihî keşif gezisi...
#Kuzey KutbuZombi virüsü, son günlerde dünya çapında kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Fransa'nın Aix-Marseille Üniversitesi'nden genetik profesörü Jean-Michel Claverie Kuzey Kutbu'ndaki Permafrost'tan alınan örnekleri test etti ve donmuş toprakların içindekilerin hala bulaşıcı olduğunu keşfetti. Bilim insanları, Kuzey Kutbundaki donmuş toprakların erimesinin ardından 'antik zombi virüslerinin' serbest kalabileceğinden ve bunun felaket boyutunda bir küresel salgını tetikleyebileceğinden endişe ediyor.
#Zombi VirüsüBilim insanları, Kuzey Kutbundaki donmuş toprakların erimesinin ardından 'antik zombi virüslerinin' serbest kalabileceğinden ve bunun felaket boyutunda bir küresel salgını tetikleyebileceğinden endişe ediyor.
#Zombi VirüsGüneş bir kere battıktan sonra aylar süren geceler. Asla ısınmayan bir hava. Her an karşınıza çıkabilecek kutup ayıları ve morslar. Böyle bir hayat yaşamak ister miydiniz? Cecilie Blomdahl'ın yaptığı tam olarak bu...
#SvalbardÇıkmaza giren Ukrayna savaşında yılın bitmesine günler kala önemli gelişmeler yaşandı. Ukrayna ordusu Kırım’da Rus çıkarma gemisi imha ettiğini duyururken, Rusya, Ukrayna’da kilit önemde bulunan Marinka kasabasını ele geçirdiğini öne sürdü.
#UkraynaAnkara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, Avrupa ve Türkiye'de görülen kuzey ışıklarına ilişkin, "İnsanlar gökyüzünde gördükleri birçok şeyi depreme atfediyor ama bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalara göre; gökyüzünde meydana gelen olayların depremi tetiklediği olmadı. İnsanlarımız rahat olsunlar. Bu tamamen bir doğa olayı" dedi.
#DepremAnkara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, Avrupa ve Türkiye'de görülen kuzey ışıklarına ilişkin, "İnsanlar gökyüzünde gördükleri birçok şeyi depreme atfediyor ama bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalara göre; gökyüzünde meydana gelen olayların depremi tetiklediği olmadı. İnsanlarımız rahat olsunlar. Bu tamamen bir doğa olayı" dedi.
#Kuzey Işıkları