Kuzey Avrupa haberleri sayfasında Kuzey Avrupa hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 46576 Kuzey Avrupa haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ülkesi Norveç başta olmak üzere İskandinav edebiyatının son 50 senedir en çok okunan ve ödüllendirilen isimlerinden olan Dag Solstad, ‘On Birinci Roman, On Sekizinci Kitap’ adlı romanında tanıştığımız sıradışı karakteri Bjorn Hansen’i bu kez ‘17. Roman’da çıkarıyor karşımıza. Üçlemenin bu ikinci kitabında da ‘Soldstadvari’ bir üslupla baş başayız.
#17. Romanİrlandalı, Alman ve İngiliz bilim insanları tarafından yapılan ortak araştırma sonucuna göre, Kuzey Avrupa ile İrlanda ve İngiltere’yi sıcak tutan akıntılar gelecek yüzyılda yön değiştirebilir ve daha da soğuyabilir. Yapılan gözlemler sonucunda, 1871 yılından günümüze bu akıntıların ısıtma gücünde yüzde 15 azalma tespit edildi.
#Küresel IsınmaKuzey Avrupa bulunduğu konum ve iklimi ile diğer bölgelerden ayrılmaktadır. Onun bu farklılıkları, mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde ilk sıralarda yer almasını sağlıyor. Danimarka'nın başkenti olan Kopenhag gibi farklı doğa özelliklerine sahip olan, mutlaka gezilmesi gereken onlarca şehri var. İşte Kuzey Avrupa’yı karış karış gezmek için yeterli nedene sahip olan şehirler.
#Kuzey AvrupaNorveç’in Svalbard Adaları’nın sakinleri için ölmek yasak! Kulağa oldukça ilginç gelen bu yasağın nedeni nedir? Svalbard’ın tek garip yanı bu da değil üstelik. Bölgede huzurevi yok ve öğretmenler kutup ayılarına karşı tedbirli olmak için silah taşımak zorunda... Garip Öyküler bu hafta rotasını dünyanın bittiği noktaya, Avrupa'nın en kuzey noktası Svalbard’a çeviriyor.
#Garip Öykülerİsviçre merkezli Dünya Ekonomik Forumu, 2014 yılında öne çıkması beklenen 10 trendi açıkladı. Buna göre Ortadoğu ve Kuzey Avrupa’da sosyal olaylar dünyaya yön verecek. Dünya çapında sosyal patlama riski artıyor. Euro bölgesinde genç işsizliği aşılmazsa Euro bölgesi de çatırdayabilir.
#EuroAlmanya’da 858 caminin bağlı bulunduğu Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Avrupa ve Almanya’daki camilerin sadece birer ibadethane olmadığını, eğitimden kültüre toplumun ihtiyaç duyduğu her alanda bu ihtiyaçlara cevap veren mekânlar haline geldiğini söyledi:
#AlmanyaNorveç, Rusya ile olan 200 kilometrelik sınırına tel örgü çekmeyi planladığını duyurdu. Komşusu Finlandiya'nın 300 milyon Sterlin (13 milyar 731 milyon 540 bin TL) maaliyetle yaptığı güvenlik bariyerinden esinlenen Norveç, sınıra tel örgü inşa etmenin yanı sıra ek önlemler hedeflediklerini belirtti. Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, “Bu, Norveç ile Rusya arasındaki sınırın tamamında ya da bir kısmında geçerli olabilecek bir önlem” dedi.
#Norveçİklim değişikliği hızla derinleşiyor ve bu durum, dünya genelinde hava koşullarını köklü bir şekilde etkiliyor. Özellikle bu yazın küresel ölçekte ‘en sıcak yaz’ olarak nitelendirilmesi uzmanları tedirgin ediyor. Norveçli bilim insanlarının yayımladığı son rapor ise tehlikenin giderek yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu. Peki önümüzdeki 20 yıl içinde bizi neler bekliyor?
#İklim DegisikliğiBerlin’deki IFA fuarına yenilikçi ürünlerle katılan Vestel’in CEO’su Ergün Güler, global oyuna hazır oldukları mesajını verdi. Güler, “Tüm planlarımız hazır. Şu anda yıllık 3.8 milyar dolar ciro yapıyoruz, 2.5 milyar doları ihracattan geliyor. Şimdi 3 yılda 2 kat büyüme hedefliyoruz. ABD için bu hedef 5 kat büyüme” dedi.
#IFAÜlkemizde pek yanlış kanaat ve slogan vardır: “Namütenahi zenginlikleri olan, gümrah; yani bereketli bir ülke.” Bu tamamıyla yanlıştır. Türkiye’nin ne Kuzey Avrupa ülkeleri kadar bereketli ve gümrah ormanları vardır ne de ABD ve Avrupa’daki birçok ülke kadar zengin su kaynakları bulunur. Türkiye’nin yaylaları, ormanları, bozkırı hepsi planla kullanılır. Ziraatta iyi planlama yapmadığımız ve menfaat sahipleri bunu dinlemedikleri için Çukurova tarımı batmıştır. Dolayısıyla bereketin ortasında aç kalmak istemiyorsak birtakım planlamalara dikkat etmeli, bazı tedbirler alarak arazi ve kıyı yağmasını önlemeliyiz.
#TürkiyeMemlekette mumla aradığımız kahvaltı tabaklarını Amsterdam’ın yeni mekânlarından Belly Pepper’da buldum. Mutfağın başında İstanbul’dayken şehrin en yetenekli şeflerinden biri olan Esra Acar Koç var. Darısı bizi Avrupa şehirlerinde onun gibi temsil edecek nice şefin başına...
#Gaye ŞahinDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M ÇiçeğiMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı haritaya göre bugünden itibaren Türkiye genelinde hava sıcaklıklarında değişiklikler bekleniyor. Bazı iller için bugün ve yarın sağanak yağış beklentisi varken bazı şehirlerde de güneş bunaltan yüzünü göstermeye devam edecek. Peki bir anda beklenen yağmurun nedeni ne? Kaç gün sürecek? Ağustos ve eylül aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor?
#Hava DurumuGüney Avrupa’da özellikle de İtalya’da evlerin 1 Euro’ya satıldığını duymuşsunuzdur. Şimdi ise Kuzey Avrupa’daki bir ülke benzer bir plan yürütüyor. Arsaların metrekaresi sadece bir fincan kahve fiyatına satılıyor. Peki arsalar nasıl satın alınıyor? Şartlar neler? İşte detaylar…
#SeyahatNe yediklerine aşırı dikkat ettiği bir diyet, ne katı bir egzersiz rutini, ne de avuç avuç aldığı takviye gıdalar… Bunların hiçbiri Pearl’in günlük rutininde yer almıyordu ama 114 yaşına kafar sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürdü. Pearl Berg, Şubat ayında öldüğünde 114 yaşındaydı. Ölmeden önce ABD'deki en yaşlı üçüncü ve dünyanın dokuzuncu en yaşlı insanıydı.
#Uzun YaşamDünyanın en yaşlı insanlarından biri, sıkı bir diyet, pahalı takviyeler ve belirli bir egzersiz rutini olmadan yüzyılı aştı.114 yaşına kadar yaşayan Pearl Berg, dünyanın en yaşlı insanlarından biriydi. Uzun yaşama sahip olmak için çoğumuz sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, düzenli egzersiz ve uyku, sigara ve alkolden uzak durma gibi etkenlerin etkili olduğunu biliriz ama Pearl’in uzun yaşamasının sırrı bambaşka... Pearl’in doktorlarından biri Business Insider’a uzun yaşamının sırlarını anlattı.
#Uzun YaşamGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıFilistin'i devlet olarak tanıyan ülkelere bir yenisi daha ekleniyor. Filistin'in uluslararası alanda tanınması oldukça önemli. İsrail tarafından 7 Ekim’de başlatılan ve hala devam eden saldırılarda binlerce Filistinli öldürüldü. Öte yandan Kuzey Avrupa ülkesi Norveç'in 28 Mayıs'ta Filistin'i resmen tanıyacağı duyuruldu. Aylardır süren İsrail saldırıları sonucu Gazze'deki çatışmaların şiddeti arttıkça, dünya genelinde Filistin Devleti'nin tanınması çağrıları da yeniden canlandı. 2023 Kasım ayında, İspanya, İrlanda, Malta ve Slovenya, Filistin'i "uygun koşullar sağlandığında" tanımaya hazır olduklarını açıkladılar. 2024 Ekim ayında, Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin'i devlet olarak tanıdıklarını duyurdular. Peki, Hangi ülkeler Filistin'i devlet olarak tanıyor? Türkiye Filistin’i devlet olarak tanıyor mu?
#Filistin'i Devlet Olarak Tanıyan ÜlkelerDana pirzolanın hemen her kısmı birbirine benzer. Bir-iki lokma aldıktan sonra ağzınıza attıklarınız farklı bir lezzette değildir. Ama ya kelle öyle mi... Yanak, dil, beyin; her birinin dokusu ve lezzeti farklı. Her bölümde ayrı bir sürpriz sizi bekler, canınız sıkılmaz.
#SakatatKuzey Avrupa ülkelerinde İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’ndan çıkarılmasına yönelik oluşturulan sivil inisiyatifler giderek artıyor. 7 Mayıs’ta Malmö’de başlayacak yarışma öncesinde İsveç, Finlandiya, Norveç ve Danimarka’da, İsrail’in yarışmadan atılması için imza toplanıyor.
#EurovisionBazıları bir arkadaşıyla yola çıkıyor, bazıları daha kalabalık... Kimileri de sosyal medyada oluşturulan seyahat gruplarında kendine yol arkadaşı buluyor. Geziyor, başka kültürleri keşfetmek istiyorlar. Seyahatsever kadınlarla ‘kız kıza seyahat’in güzelliklerini konuştuk.
#Necla BAYRAKTAR2022 yılında alınan bir kararla Amerika’daki OTSA (Osmanlı ve Türkiyat Araştırmaları Derneği), Ord. Prof. Ömer Lütfi Barkan, Prof. Halide Edip Adıvar, Ord. Prof. Fuad Köprülü’nün isimlerinin verilen ödüllerden çıkarılmasına karar vermiş. Üçü de ırkçılık ve aşırı Türkçülük ile itham ediliyormuş. Maalesef ABD’de de olsa, Avrupa’da da olsa tarihle yüzleşmekte de (tabir de gülünç) insanlarımız Türklere has alaturka davranıştan kurtulamıyor. Tavır olarak hoş değil, laubalilik.
#AmerikaAlmanya zor dönemlerden geçiyor. Aşırı sağın güçlendiği ve göçmenleri hedef gösteren söylemlerin giderek kabul görmeye başladığı bir dönem. Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan enerji krizinin tetiklediği ekonomik sorunlar giderek hissediliyor. Ve böyle bir dönemde göçmen STK’ların faaliyetleri, söylemleri daha da önem kazanıyor. Özellikle ekonomi derneklerinin, daha fazla öne çıkarak göçmenlerin ekonomiye katkısının görünür olmasını sağlaması gerekiyor. İşte bu derneklerden biri de ATİAD. Her sektörden temsilcisi var ATİAD’ın. Ben de Alman ekonomisine büyük katkı sağlayan ve istihdam yaratan döneri sordum. Neden ‘Made in Germany’ diyorlar? Bu soruya Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayın hiç tevazu göstermeden cevap veriyor: “Döneri dünyaya biz tanıttık.”
#AlmanyaAni; Kafkasya, İran ve Anadolu arasındaki İpek Yolu’nun buluşma noktasıdır. Bagrationlar zamanından kalma kiliseler bölgenin sanat tarihi açısından çok etkin örneklerdir. Selçuklu eserleri ise Türk sanatı açısından son derece kıymetlidir. Şimdilik göze batan eserler etrafında bir kazı faaliyeti var. Kuşkusuz başka türlü yerleşmeler de ortaya çıkacak ve Ani göz alan güzel bir tarihî gezi alanı olacak.
#Ani Harabeleri