Güncelleme Tarihi:
2014’de öne çıkacak 10 eğilim
DAVOS’ta yaptığı geleneksel forumlarıyla bilinen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) dün, akademisyenlerden, sektördeki uzmanlardan, hükümet çalışanlarının da olduğu 1500 kişiyle yaptığı araştırma sonrası “2014 Küresel Eğilimler” raporunu yayınladı. WEF üst düzey yöneticisi Martina Gmur, “2014 yılı kesinlikle rahat geçecek bir yıl değil” dedi. Raporda 10 maddeden oluşan “2014 Küresel Eğilimler” listesi yayınlandı. İlk 5 şöyle:
Sosyal tansiyon artabilir: Arap Baharı sonrası Kuzey Afrika bölgesindeki siyasi istikrarsızlık, 2011 Mart ayında Suriye’de başlayan tüm bölgeye etkisini gösteren içsavaş ve işsizlik endişe verici. Sadece Ortadoğu ve Kuzey Afrika değil Avrupa, Kuzey Amerika bölgelerinde de bu konu gelecek yılın en önemli başlığı.
Gelir eşitsizliği artıyor: Zengin ile yoksul arasındaki uçurumun artması, eğitim, sağlık ve sosyal mobiliteyi de tehdit ediyor. ABD’de gelir eşitsizliği en önemli sorun olarak ortaya çıkıyor. Uzun vadeli riskler oluşturması muhtemel bu konuya yaratıcı çözümler bulunması artık hayati önem taşıyor.
Yapısal işsizlik: Rapora göre küresel çapta çözüm bulunması gereken en önemli sorunlardan biri. Dünya çapında işsizlik sayısı 2012’de 4.2 milyon artarak 197 milyona yükseldi. Avrupa bu konuda en çok dertli bölge. Euro-bölgesinde gençler arasında işsizlik yüzde 24 oranında. Yeni dönemde AB’de ciddi bir büyüme beklenmiyor. Sosyal tansiyon artıyor.
Siber tehditlere dikkat: İnternet üzerinden gelebilecek tehditler, saldırılar her zamankinden daha belirgin. Hükümetler, özel şirketler, sivil toplum örgütleri siber saldırı hedefi olabilir.
İklim savaşını kaybediyoruz: Rapora göre iklim değişikliği ile savaşı kaybediyoruz. Durumun vehametiyle ilgili iki yıl önce sahip olduğumuz duyarlılık yok oldu.
Avrupa Birliği’nin en fakir ülkesi Bulgaristan’da dün hükümetin istifası için eylem yapıldı. Genç bir gösterici, protestoda üzerinde “Mafya” yazılı, eski komünist rejimi simgeleyen orak cekiçli kızıl yıldızı taşıdı. |
Bu başlıklara dikkat
-Ekonomi politikalarına güven azalıyor: Yeni yatırımların ve işsizliğin aşılamaması hükümetler ile yönetenler, ekonomik kurumlar ile muhatapları arasındaki güveni zedeliyor.
-Liderlikte itibar eksikliği: Rapor endüstriyel kapitalizm kurumlarının meşruiyeti konusunda bir bunalımın olduğuna dikkat çekiyor.
-Asya’da orta sınıfın genişlemesi: Asya’daki şuan orta sınıf 500 milyon ancak 2020’ye kadar bu rakam 1.75 milyara yükselecek. Asyalı orta sınıfın büyümesiyle küresel kaynakların paylaşılmasında sıkıntılar çıkabilir.
-Metropoller artacak: 2025’e kadar 35 büyük mega kent olacak. 2011’de ise bu sayı 22 idi. Asya bu konuda lider konumda.
-İnternette yanlış bilginin hızlı yayılımı: Raporda “Yanlış bilginin yayılması konusunda Twitter’ı suçlamak kolay. Fakat sosyal ve siyasi bağlam önemsenmiyor” denilirken Türkiye’den örnek veriliyor. Gezi Parkı eylemleri sırasında uydurma haberler çıktığı, yanlış bilgiyi yaymaktan “Twitter provokatörlerinin” sorumlu tutularak kınandıkları belirtildi.