Kuzey Anadolu fay hattı Türkiye'nin fay hattı haritasında yer alıyor. Türkiye deprem risk haritası Doğu Anadolu fay hattı üzerinde yer alan Kahramanmaraş depremi ardından araştırlmaya başlanmıştı. Bunun yanı sıra diğer bit fay hattı olan Kuzey Anadolu fay hattı özellikle bu bölgelerde yaşayanlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı ne durumda, hangi illerden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı illeri ve Türkiye deprem riski haritası...
#Kuzey Anadolu Fay Hattı200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarYüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#Yoshinori MoriwakiYüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#DepremZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ile ekibi, coğrafi bilgi sistemi destekli deprem tehlike yazılımı geliştirdi. Yapay zeka desteği ile fay hatlarındaki gerilimi gözlemlediklerini belirten Prof. Dr. Kutoğlu, Doğu Anadolu'da 1, Marmara Bölgesi'nde 3 fayın 7 büyüklüğünde ve üzeri deprem üretebilecek gerginlikte olduğunu belirterek, "İstanbul anlamında sadece kuzey koldan değil; Sakarya'dan güneye dalan Geyve-Pamukova hattında devam eden yine Gemlik'ten Mudanya önlerinden devam eden Bandırma- Erdek hattına da son derece dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
#MarmaraZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ile ekibi, coğrafi bilgi sistemi destekli deprem tehlike yazılımı geliştirdi. Yapay zeka desteği ile fay hatlarındaki gerilimi gözlemlediklerini belirten Prof. Dr. Kutoğlu, Doğu Anadolu'da 1, Marmara Bölgesi'nde 3 fayın 7 büyüklüğünde ve üzeri deprem üretebilecek gerginlikte olduğunu belirterek, "İstanbul anlamında sadece kuzey koldan değil; Sakarya'dan güneye dalan Geyve-Pamukova hattında devam eden yine Gemlik'ten Mudanya önlerinden devam eden Bandırma- Erdek hattına da son derece dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
#DepremMarmara Denizi'nin güneyinde Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. Peki deprem tam olarak hangi fayda meydana geldi? Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat anlattı.
#DepremYAKIN zamanda yaşanan “Altılı Masa”nın sarsılması hadisesini hariç tutarsak, 6 Şubat’ta Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki yerleşimleri vuran büyük deprem felaketinden bu yana akşamları en çok onlarla beraberiz. Muhtelif televizyon kanallarında ekrana çıkarak deprem felaketi ve bu tehlike karşısında nasıl bir mücadele yürütülmesi gerektiği konusunda toplumu aydınlatıyorlar.
#Deprem FelaketiDepremin vurduğu illerden 1 milyondan fazla kişi ya AFAD koordinesi ya da kendi imkânlarıyla başka illere göç etmiş durumda. Ancak depremi yaşayanlar kadar deprem korkusu da göçü tetiklemiş durumda. Özellikle İstanbul depremini konuştuğumuz bugünlerde hem İstanbullular hem de diri fay hattı üzerindeki şehirlerde yaşayanlar Kırklareli, Edirne, Bartın, Zonguldak gibi 4. derece deprem kuşağında bulunan illerde ev, arsa arayışına girdi. Öyle ki son iki haftada İstanbul’a en yakın illerden biri olan Kırklareli’nde emlak piyasasındaki hareketlilik 7-8 kat artmış durumda. Hangi bölgeler revaçta, ortalama maliyetler neler? İşte yanıtı.
#DepremDünya tarihinin en büyük depremlerinden birisini yaşayan Türkiye için seferber olmuş durumda. Pek çok ülke bu zor dönemde Türkiye'nin yanında yer alırken dünya basını depremin etkilediği kentlerdeki gelişmeleri anbean okurlarına aktarıyor. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Al Jazeera uzmanlara 'İstanbul büyük bir depreme hazır mı?' sorusunu yöneltti. Uzman isimler atılması gereken adımları açıkladı...
#IstanbulKahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük depremin üzerinden dört gün geçti. Artçıların devamı ne anlama geliyor? Deprem sonrası çevre faylarda son durum ne? Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arda Özacar, Kahramanmaraş'ta Doğu Anadolu Fayı'nda meydana gelen depremin, yapılan çalışmalarda komşu faylardaki stres seviyesini artırdığını söyledi. Doç. Dr. Özacar, "Hem tetiklenen Savrun-Sürgü hattında hem de güneyde 1408 yılında kırılmış olan Hatay'dan geçen Ölüdeniz Fayı'nda potansiyel olarak bir stres artışına neden olması kuvvetle muhtemel. Halkımız bu anlamda dikkatli olması lazım" dedi.
#DepremBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Depremin nerede ve ne büyüklükte olduğundan öte bizim gelecek bir depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuz önemli. Belki 1 saniye, belki 10 sene sonra büyük bir deprem olabilir." dedi.
#Kandilli Rasathanesi17 Ağustos büyük Marmara depreminin yıldönümü. Acılar 23 yıl sonra da hâlâ tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremi gibi Türkiye'de başka büyük depremler bekleniyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#DepremTürkiye’de deprem dendi mi insanlar tarafından en güvenli yer olarak akla ilk önce Konya geliyor. Çünkü sınırlarımız içinde bulunan en aktif tektonik fayların gösterildiği deprem haritalarında faylardan biraz uzak gözüküyor. Fakat bu doğru bir bilgi mi? Yaşanan 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından Konya ve çevresindeki fay hatlarını mercek altına aldık
#DepremTopraklarının tamamına yakını fay hatları üzerinde yer alan Türkiye'de deprem dendi mi akla hemen Kuzey Anadolu Fay Zonu ve olası İstanbul depremi geliyor. Yalnız Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kolu dışında sessizce harekete geçmeyi bekleyen unutulan bir fay daha var: Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun güney kolu! Ne sıklıkla gündeme geliyor ne de hareketlerine dair çok fazla bilgi paylaşılıyor. Peki bu kol ne kadar tehlikeli? Kaç büyüklüğünde bir deprem üretebilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremKuzey Anadolu Fayı’nın kırılmayan 2 segmenti olduğunu ve bu durumun Marmara ve Doğu Anadolu Bölgesi’ni tehdit ettiğini kaydeden Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Selim, beklenen İstanbul depreminin 2026’ya kadarki süreçte gerçekleşebileceğini söyledi. Selim, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki yapıların yüzde 40, Avrupa Yakası’ndaki yapıların ise yüzde 60 ölçeğinde risk taşıdığını söyleyerek kentsel dönüşüm projelerinin önemini vurguladı.
#Kuzey Anadolu FayTürkiye çevresindeki denizler için yapılan bilimsel araştırmalar, son 3 bin yıl içinde kayda geçmiş en az 90 adet tsunami olduğunu ortaya koyuyor. Bu doğrultuda TBMM'de oluşturulan araştırma komisyonunun son raporunda da Türkiye’de deprem sonrasında oluşabilecek tsunami tehlikesine dikkat çekiliyor. Peki Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kaç büyüklüğünde bir deprem tsunami felaketini getirir? En riskli alanlar nereler? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#Marmara DepremiProf. Dr. Bülent Oruç, İstanbul'da olası bir depremde, Kocaeli’deki binaların yıkılma riskinin çok yüksek olduğunu söyledi. Oruç, kentsel dönüşümün hızlandırılması ve güvenli yaşam alanlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Yaygın görüş, İstanbul depreminin, Kuzey Anadolu fay hattının Marmara Denizi içindeki Çınarlık çukurluğu kuzeyini denetleyen Adalar kolu, Orta Marmara kolu ve Ganos kolundan biri üzerinde ve yakın zamanda olacağıdır.'' ifadelerini kullandı.
#HaberSon dakika... İzmir Seferihisar'da Ege ve Marmara Bölgesi'nde hissedilen 6,6 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremin ardından uzmanlar uyarılarda bulundu. Hürriyet. com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Ziyadin Çakır 'Ege Denizi'ndeki fayların hepsi bu şekilde ufak çaplı da olsa tsunami üretebilir. Denize sıfır olan binalar, tsunami tarafından sürüklenen tekneler... Tabi ki bir hasar oluşturur ve can kaybına neden olabilir. Bütün Körfez civarı şu anda tehlike altında.' ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Fadime Sertçelik açıklamasında "Binalara girmemelerinde fayda var. Deniz kenarında kalmamalarında fayda var. Küçük çaplı bir tsunami gibi görüntüler görüyorum. Denizden uzaklaşsınlar" uyarısında bulunmuştu.
#DepremŞarköy'ün birçok noktasına 20 ile 50 arasında Ganos fay hattı üzerine sismolojik gözlem istasyonları kuruldu. Bu gözlem istasyonlarıyla eksi büyüklükteki mikro depremler dahi 2 yıl boyunca kaydedildi. Şimdi bilim insanları bu elde ettikleri verileri bir yıl boyunca inceleyerek Marmara Bölgesi’nin depremsellik karakterini öğrenmeye çalışacak.
#DepremŞarköy’ün birçok noktasına 20 ile 50 arasında Ganos fay hattı üzerine sismolojik gözlem istasyonları kuruldu. Bu gözlem istasyonlarıyla eksi büyüklükteki mikro depremler dahi 2 yıl boyunca kaydedildi. Şimdi bilim insanları bu elde ettikleri verileri bir yıl boyunca inceleyerek Marmara Bölgesi'nin depremsellik karakterini öğrenmeye çalışacak.
#Marmara DepremiManisa'nın Akhisar ilçesinde 22.22'de 5.4 büyüklüğünde İstanbul'da hissedilen bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir, Bursa, Balıkesir gibi bir çok ilde hissedildi. Kandilli Rasathanesi 22.25'te aynı noktada 4.4 büyüklüğünde bir artçı kaydedildiğini açıkladı. AFAD can kaybı ve yaralanma olmadığını duyururken Manisa Valiliği, Manisa Valisi ve Akhisar Belediye Başkanından peş peşe açıklamalar geldi. Depremin ardından ilk yarım saatte 11 olmak üzere 72 artçı sarsıntı kaydedildi.
#DepremJeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, İstanbul depreminin ardından İzmir ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, İstanbul’da bir fay hattı varken, İzmir’de 13 ayrı fay hattının olduğuna dikkat çekti. Murathan, kıyı bölgelerin risk altında olduğunu, söz konusu 13 fayın önemli bir kısmının kent yerleşiminden geçtiğini vurguladı
#DepremGazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ankara’da son günlerde yaşanan depremlerle ilgili, “Ankara’nın hem merkezinde hem kent çevresinde çok sayıda aktif fay var” dedi. Prof. Dr. Pampal, "Bu depremler haberci deprem değil uyarıcı deprem” diye konuştu.
#AnkaraAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Denizli'de saat 09.34'te merkez üssü Acıpayam olan 5.5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu duyurdu. Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin şiddetinin 5.6 olduğunu açıkladı. Öte yandan deprem tüm Ege Bölgesi ile Güney Marmara kentlerinde de hissedildi. Depremin ardından 4.5, 4.8 ve 4.2 büyüklüğünde artçı sarsıntılar oldu. AFAD depremde hafif yaralanan vatandaşlar olduğunu belirtti. Deprem nedeniyle Yeniköy, Karahöyük, Uçarı ve Gedikli mahallelerinde 50'ye yakın evde hasar oluştu. Depremin en fazla hasar verdiği mahallelerden Karahöyük'te camilerden "evlere girilmemesi, elektrik kullanılmaması" konusunda uyarılar yapıldı.
#İzmir