Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir. 1999 Düzce depreminin de üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu fay hattı, son günlerde peş peşe gelen depremler nedeniyle yeniden araştırılmaya başlandı. AFAD Kuzey Anadolu fay hattı haritası üzerinde gerçekleşen depremleri ve illeri paylaştı. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerede, hangi illerden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı depremleri ve şehirleri...
#Kuzey Anadolu Fay HattıKuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller Türkiye deprem haritasında yer alıyor. Kahramanmaraş depreminin ardından Türkiye deprem haritası vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Aynı zamanda Kuzey Anadolu fay hattı ile ilgili bilgiler de bu çevrede yaşayanların ilgi alanında yer alıyor. Kendilerine güvenli bir yerleşim yeri arayışında olanlar da Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller listesine ulaşmaya çalışıyorlar. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerede, kaç km ve nereden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde hangi iller var? İşte, Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller ve depremleri...
#Kuzey Anadolu Fay HattıABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşDeprem Uzmanı Yoshinori Moriwa Türkiye'de deprem riski bulunan bölgeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Moriwaki, '1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor.' dedi. Moriwaki ayrıca, “Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
#İstanbulAFAD'dan alınan bilgiye göre Tokat'ın Turhal ilçesinde on iki kilometre derinlikte 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası halk parklara ve sokaklara çıktı. Depremi değerlendiren Prof. Dr. Haluk Selim, derin depremlerin daha tehlikeli olduğunun altını çizerken, 'Kuzey Anadolu fayı 10-12 km derinliktedir. Ezine fayı da aynı şekilde derinliktedir.' ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Selim ayrıca, 'Kuzey Anadolu segmentlerinden bir tanesi diyebiliriz. Dünyanın en aktif 3 fayından birisidir Kuzey Anadolu fayı. Bu faydan çekincemiz vardır.' şeklinde konuştu.
#TokatSon birkaç gündür Türkiye’nin kuzeyi ve güneyinde peş peşe depremler oluyor. Önce Muğla’da 4,4, sonra Antalya’da 4,7 en son ise Samsun’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan sarsıntılar hem iki bölgedeki halkı tedirgin etti hem de Akdeniz ve Karadeniz’de depremsellik açısından neler oluyor sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan depremleri Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aksaray’da yaptığı konuşmada, “En emin bölgeler buralar gözüküyor; ama böyle diyerek hiç kimse, binasını en ufak yapacağı bir müştemilatı bile sıradan yapmasın lütfen" dedi. Bakan Özhaseki 75 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceklerini de sözlerine ekledi
#EkonomianasayfamansetÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aksaray’da yaptığı konuşmada, “En emin bölgeler buralar gözüküyor; ama böyle diyerek hiç kimse, binasını en ufak yapacağı bir müştemilatı bile sıradan yapmasın lütfen. Her an 5 ya da 6 şiddetinde buralarda deprem olabilir. O yüzden ne yapıyorsak, bu gerçekliği bilerek hareket etmek durumundayız'' dedi.
#Bakan ÖzhasekiBursa’daki aktif fay hatları üzerine yapılan çalışmada daha önce haritalarda yer almayan Kayapa-Yenişehir fay hattı keşfedildi. 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği değerlendirilen fay ile ilgili olarak Prof. Dr. Şükrü Ersoy çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ersoy, ‘Alüvyonla kapalı alanlarda araştırma ile yeni faylar bulunabiliyor. Bursa’dan Yalova’ya kadar kısımları etkileyebilecek bir fay.’ dedi.
#DepremÇifte felaketin yıldönümünde Adıyaman ve Malatya’daydım. Deprem uzmanı Naci Görür’le aynı uçakta yolculuk ettik. Yol boyu ben sordum, Naci Hoca cevapladı. Çok şey söyledi ama bence en önemlisi şuydu: “Siyaseten ve toplumsal olarak zihniyet değiştirmediğimiz sürece acının adresi değişir, yaşanılan acılar değişmez.”
#Naci GörürKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İstanbulKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İSTANBULÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bu ülkede 3 tane fay hattı, yüzyıllar boyunca kırılmaya devam ediyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Ege Bölgesi. Binlerce yıldır bu fay hatlarında bir hareketlilik var. Bunu bilerek hareket etmek lazım. Doğayla kavga olmaz. Siz oraya kafa tutarsanız, yüzde 100 yenilirsiniz" dedi. Deprem bölgesindeki konutların inşaatı hakkında konuşan Bakan Özhaseki, "Çok şükür, burada birkaç ay geçmesine rağmen 200 bin civarında konutun ihalesini yaptık. Şu anda yapımlar hızla devam ediyor. 1 ay sonra teslimler başlayacak. 50 bine yakın konut ve köy evlerini teslim edeceğiz." ifadelerini kullandı.
#Mehmet Özhasekiİstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yerel yöneticilerin deprem konusunda kurs ve eğitime tabi tutulması gerektiğini belirterek “Bizim halkın deprem farkındalığı yok” dedi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yılda 1 santimetre hareket ettiğini anlatan Görür, "500 senede 5 metre hareket ediyor. 5 metrelik bir hareket verirse o da 7 ve üzeri deprem üretir. 1513 depremi var orada üzerine 500 sene koyun bugünlere geliyor" diye konuştu.
#Naci GörürBilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum. Zamanı tam bilmiyoruz ama en son deprem orada 1784 yılında demek ki zamanı dolmuş veya dolmak üzere. Ona dikkatli olmak lazım. Bir deprem de yine Tunceli’ye yakın Malatya fayı var. Malatya fayı da yani 2 bin 500 sene gibi tekerrür periyodu var. Bu son depremler bu fayları tetiklemiş olabilir. Ya da bunlara stres transfer etmiş olabilir. Onları zamanından önce deprem üretmeye zorlayabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum. Zamanı tam bilmiyoruz ama en son deprem orada 1784 yılında demek ki zamanı dolmuş veya dolmak üzere. Ona dikkatli olmak lazım. Bir deprem de yine Tunceli’ye yakın Malatya fayı var. Malatya fayı da yani 2 bin 500 sene gibi tekerrür periyodu var. Bu son depremler bu fayları tetiklemiş olabilir. Ya da bunlara stres transfer etmiş olabilir. Onları zamanından önce deprem üretmeye zorlayabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci Görür'Asrın Felaketi' olarak adlandırılan 6 Şubattaki Kahramanmaraş depremleri ile ilgili Colorado Boulder Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sismolog Roger Bilham'dan çarpıcı açıklamalar geldi. Bilham, 3 yıl önce Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde yaşanan enerji boşalması sayesinde Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğüne olumlu yönde etki ettiğini söyledi. Elazığ depremi olmasaydı büyük bir felaketle karşı karşı kalınabileceğini belirten Bilham, "2020 depremi yaşanmasaydı ve bütün fay 2023 yılında kırılsaydı, depremin büyüklüğü 8.2 hatta 8.4'e ulaşabilirdi" dedi.
#Deprem32 yıldır Türkiye’de yaşayan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul depreminin ne zaman olacağını kimsenin yüzde 100 bilemeyeceğini söyleyerek, “Bir sene içinde de olabilir, on sene içinde de... Ama hemen şimdi hazır olunmalı” dedi.
#Yoshinori MoriwakiKuzey Anadolu Fay hattı haritası, Kahramanmaraş depremi sonrası yeniden kendisini hatırlattı. Kuzey Anadolu Fay hattı nereden geçiyor? sorularının yanıtları merak ediliyor. Sivas ve Konya'da yaşanan depremlerin ardından ülkemizdeki fay hattı araştırılıyor. Kuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller Türkiye deprem haritasında yer alıyor. Kahramanmaraş depreminin ardından Türkiye deprem haritası vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Aynı zamanda Kuzey Anadolu fay hattı ile ilgili bilgiler de bu çevrede yaşayanların ilgi alanında yer alıyor. Kendilerine güvenli bir yerleşim yeri arayışında olanlar da Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller listesine ulaşmaya çalışıyorlar. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerede, kaç km ve nereden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde hangi iller var? İşte, Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller ve depremleri...
#Kuzey Anadolu Fay HattıDoğu Anadolu fay hattı son durum nedir Kahramanmaraş, Hatay ve en son Malatya, Adıyaman, Hatay depremleri ile birlikte yeniden gündeme geldi. AFAD ve MTA Doğu Anadolu fay hattı haritası ile diri fay hattı görüntülenebiliyor. Uzmanlar artçı depremlerin devam edeceğine dikkat çekiyorlar. Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Son depremler Doğu Anadolu fay hattı hareketleri ile meydana gelmişti. Peki, Doğu Anadolu fay hattı nerede, kaç km, hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fay hattı depremleri ve üzerindeki şehirler...
#Doğu Anadolu Fay HattıTürkiye Batı Anadolu fay hattı illeri, Kahramanmaraş depreminin ardından gündeme geldi. Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremleri oluşturan fay hatları Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç tane bulunuyor. Anadolu'nun batısında doğu-batı uzanışlı, kuzeyden-güneye doğru sıralanan pek çok faydan oluşan Batı Anadolu Fay Hattı İzmir'de tarih boyunca çok sayıda depreme neden oldu. Peki, Türkiye Batı Anadolu Fay hattında yer alan iller hangileri, nerelerden geçiyor? İşte Batı Anadolu fay hattı haritası ve oluşan depremler.
#Türkiye Fay HattıKuzey Anadolu Fay hattı nereden geçiyor? sorularının yanıtları merak ediliyor. Sivas ve Konya'da yaşanan depremlerin ardından ülkemizdeki fay hattı araştırılıyor. Kuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller Türkiye deprem haritasında yer alıyor. Kahramanmaraş depreminin ardından Türkiye deprem haritası vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Aynı zamanda Kuzey Anadolu fay hattı ile ilgili bilgiler de bu çevrede yaşayanların ilgi alanında yer alıyor. Kendilerine güvenli bir yerleşim yeri arayışında olanlar da Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller listesine ulaşmaya çalışıyorlar. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerede, kaç km ve nereden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde hangi iller var? İşte, Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller ve depremleri...
#Kuzey Anadolu Fay HattıMarmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Sonrasında yaşanan sarsıntılar ile deprem haritası değişti, riskler arttı. Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 2019 yılında yürürlüğe giren ‘Deprem Tehlike Haritası’na göre Ankara’daki riskin yüzde 30-50 oranında arttığına dikkat çekti.
#DepremCanlarımızı yitirdik. Birçok bina yıkıldı. Ekonomik boyutu da ağır oldu. Felaketin üzerinden 23 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ne yaptık? Hangi konularda yol aldık? Eksiklerimiz neler? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelttik.
#BursaMarmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Sonrasında yaşanan sarsıntılar ile deprem haritası değişti, riskler arttı. Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 2019 yılında yürürlüğe giren ‘Deprem Tehlike Haritası’na göre Ankara’daki riskin yüzde 30-50 oranında arttığına dikkat çekti
#Marmara Depremi17 Ağustos büyük Marmara depreminin yıldönümü. Acılar 23 yıl sonra da hâlâ tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremi gibi Türkiye'de başka büyük depremler bekleniyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#Deprem