Sadece Türkiye’de değil, dünyada da seviliyor ve oyunculuğuyla takdir topluyor. Attığı her adım sosyal medyada gündem oluyor ama hakkında pek az şey biliniyor. “Normal yaşayan biriyim. Hayatın içinde, sokakta bir yaşamım var” diyen Engin Akyürek’le buluştuk; hayatını, oyunculuğu ve aşkı konuştuk. Akyürek: “Oyunculuk daha anlayışlı olmamı sağladı. Hayatı, insanları ve kendimi tanıma noktasında yardımcı oldu. Kendime ait farkındalıklarımı geliştirdi.”
#Engin Akyürek1964 yılında Türk kütüphaneciler Derneği’nin öncülüğünde başlatılan Kütüphane Haftası, mart ayının son haftası içinde kutlanıyor. Kütüphane Haftası’nın temel amacı, toplumda kütüphane ve kütüphanecilik hizmetlerinde farkındalığın oluşturulması yatarken, asıl hedef okuma alışkanlığının kazandırılması ve bilgi hizmetlerine toplumsal duyarlılığın sağlanması.
#Kütüphane HaftasıHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinde Ankara, Hacettepe, Gazi ve ODTÜ’nün ardından Bilkent Üniversitesi’ne konuk olduk. ‘Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi’ unvanlı Bilkent Üniversitesi’nin Rektörü Abdullah Atalar, “Ankara’nın, Türkiye’nin en iyisi olalım değil, dünyanın en iyisi olalım hedefimiz var” dedi.
#BilkentGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GastroAntep Festivali kapsamında düzenlenen iki önemli sergiyi ziyaret etti. Kahraman Emmioğlu Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşan “Kelimeler ve Renkler” ile “Taştan Kâğıda & Saraydan Sanata Tezhip” sergileri, farklı dönemlere ışık tutuyor.
#Gastroantep Festivaliİstanbul Boğazı, bu hafta rutin deniz trafiğiyle beraber heyecanlı bir yarışa ev sahipliği yaptı; 11 ülkeden 100 takımın katıldığı yelken yarışı Bosphorus Cup. Bu yıl ‘Rüzgârlar Tiyatrosu’ temasıyla 23. kez düzenlenen etkinliğin kurucusu Orhan Gorbon ile buluştuk. Hem albümleri karıştırıp Türkiye’nin en eski seramik markalarından biri olan Gorbon ailesinin fırtınalı hikâyesini dinledik hem de İstanbul’un limonata tadı veren rüzgârlarını öğrendik...
#Orhan GorbonAkademik yaşam, öğrencilerin gelecekte inşaa edecekleri kimlikleri için önemli bir etken. İyi bir okulda öğrenim görmek sadece iyi bir eğitim almak anlamına gelmez. Aynı zamanda öğrenirken mutlu olmak ve geleceğe güvenle ilerlemek anlamına da gelir. Eğitim kurumlarının sunduğu olanaklar, kurulan arkadaşlıklar, öğrencinin motivasyonu ve kişilik özellikleri gibi pek çok faktör bir araya gelerek, öğrencilerin bulundukları eğitim kurumundan en üst düzeyde faydalanmalarına yardım eder.
#Konuk YazarTürkler tarihi yapan ama yazamayan, muhteşem tarihin girdapların, karanlık yollarından alnının akıyla çıkan ama bugün bunu aynı kesinlik ve başarıyla tartışamayan, günlük kaba siyasete tarih bilgisini alet ederek sözde tezler ileri süren bir toplum hâline dönüşmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı’mızın tarih derslerini eskisi gibi tekrar geniş bir müfredat ve ustaca bir üslubla gençliğe aktarması gerekir.
#Milli Eğitim BakanlığıDünyanın 10’uncu, Afrika’nın en büyük ülkesi. Biraz Osmanlı, çokça Fransız, büyük ölçüde Arap olan ve sömürgecisine karşı dünya üzerinde en zorlu bağımsızlık mücadelesini veren Cezayir’den merhaba. Çöl ve deniz arasında sıkışan coğrafyası gibi kültürler arasında kalıp çeşitlenmiş rengârenk insanlarıyla Cezayir gezginlere “İyi ki gelmişiz” dedirtiyor...
#CezayirBatı Trakya Türkleri’nin davasını uzun yıllar savunan ve bu konuda onlarca kitap yazan, yüzlerce konferans veren efsane Başkan Özkan Hüseyin, Batı Trakya’ya dair yazdığı makalelerden ve verdiği haberlerin ardından, kurucusu ve yöneticisi olduğu BATTAM adlı derneğin, ilgi alanına giren bir kısım çalışmaları-araştırmaları kitaplaştırdı. Uluslararası camia tarafından üç ödülle taltif edilen Hüseyin, ‘Dünya Kültürüne Üstün Hizmet Madalyası’, ‘Türk Dünyasına Üstün Hizmet Altın Madalyası’ ve ‘Uluslararası 9. Altın Saat Kulesi Ödülü’nün sahip oldu.
#Özkan HüseyinKültür ve Turizm Bakanlığı Rami Kütüphanesi ile Marmara Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan "İyileştiren Kütüphane" Projesi'nin (İKÜP) tanıtımı yapıldı. “Bibloyoterapi” merkezli proje kitapların insan ruhuna ve sağlığına doğrudan katkısına odaklanıyor.
#İyileştiren KütüpaneÜniversiteler 2023-2024 akademik yılına yarın başlıyor. Yaklaşık 1 milyona yakın genç ilk kez üniversiteye adım atacak. Gençlerin bir kısmı üniversiteye ailelerinin yaşadığı yerlerde gidecek ama kimileri de başka şehirlerde yeni bir hayata başlayacak. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görecek gençler için bir rehber hazırladık. Nerede ev tutmalı, en güzel yemek hangi restoranda, o şehirde nereleri gezmek gerek? Bütün bunları da o şehirlerde okuyan gençlere sorduk.
#OkulTürkiye’de araştırmalar, anne ve babaların yalnızca dörtte birinin çocukların okumalarını geliştirmek için çaba sarf ettiğini gösterse de PIRLS, PISA gibi değerlendirmelere göre okuma ve diğer becerilerin geliştirilmesinde ebeveyn desteğiyle birlikte ailede çocuğa sağlanan imkânlar son derece önemli.
#Konuk Yazar