Kısa bir hasat dönemi olduğu için kuşkonmazın konservesi ve dondurulmuşunu tercih etmek de bir seçenek. Hazır tazesini bulabiliyorken antioksidan değeri yüksek bu sebzeyi sağlıklı öğünlere dönüştürmek için beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit’ten tüyolar, Gastronometro şeflerinden de bir çorba tarifi aldık.
#MetroVodafone Business’ın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile beraber hayata geçirdiği Dijital Tarım İstasyonları’ndan ilk sonuçlar alınmaya başlandı. Proje kapsamında, sürdürülebilir tarımı destekleyen çalışmalar ve düşük karbon ayak iziyle kuşkonmaz üretimi yapılıyor. Dijital tarımla üretilen kuşkonmazların Avrupa’ya da ihraç edilmesi hedefleniyor.
#KuşkonmazOrta Asya'da sıkça tüketilen bir bitki olan kuşkonmaz, ülkemizde henüz çok bilinmese de faydaları ile dikkat çekmeyi başarıyor. Ülkemizin bulunduğu iklim koşulları, kuşkonmaz yetiştiriciliğini mümkün kılıyor. Kuşkonmaz, yabani olarak pek çok farklı bölgede yetiştirilmeye uygun ve şifa deposu bir bitkidir. Kuşkonmaz tohumu nasıl ve zaman ekilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Son dönemlerde tropikal meyveler öne çıkarken, bir sebzeye dikkatimiz çekildi. Yeraltında yetişip sanırım üzerine kuş konamadığı için ‘kuşkonmaz’ dedikleri kök sebzeye... Ülkemizde geniş kesimlerde pek bilinmez. Aşırı nazik bir kök sebzedir. Avrupa’da, özellikle Almanya’da nisan-haziran arası sofraların kralıdır. Çorbası, salatası yapılır. Hafif haşlanıp özel sosuyla yenir. Restoranların kapılarına büyük tahtalara özel “Kuşkonmaz menüsü bulunur” diye yazılır. Pişirilmesi maharet ister. Parçalamadan hassasça soyup dikkatli şekilde kıvamında haşlamak gerekir. Hatta bunun için özel yüksek tencereler var.
#YazarİSTANBUL’da, tekstil ve gıda üretim alanlarında pazarlama müdürü olarak çalışırken bir iş gezisinde tanıştığı kuşkonmaz üretimi için kariyerini bırakan Aslı Aksoy (39), memleketi Muğla’nın Ula ilçesinde, bu işi yapmaya başladı. 2015’te kuşkonmaz üretimine başlayan ve bu yıl tarlasından 25 ton ürün almayı hedeflediğini belirten Aksoy, kilosu 75 TL’den satılan kuşkonmaz üretimi için ’iyi tarım’ sertifikası aldı, büyük mağazalarla satış sözleşmesi imzaladı.
#KuşkonmazMUĞLA’nın Ula ilçesinde çiftçilik yapan üniversite mezunu Aslı Aksoy (38), 2015 yılında başladığı kuşkonmaz üretiminde başarıyı yakaladı. Bu yıl tarlasından 15 ton ürün almayı hedeflediğini belirten Aksoy, kilosu 50 liradan satılan kuşkonmaz üretimi için ’iyi tarım’ sertifikası aldı, büyük mağazalarla satış sözleşmesi imzaladı.
#KuşkonmazOn gündür kulağımda bir uğuldama, arayanlara ‘başım çekül’ gibi diye yakınıyorum. Biri “tansiyonunu ölçtürdün mü” diye sordu. “Yoo” diyorum. O gamsız ‘Yoo’nun arkası şöyle geliyor: Olur mu diye azarlanma, eczanenin yolunu tutma, doktora görün tavsiyesi, Acıbadem Acil, iki kutu hap, haptan önce ölç yaz, haptan sonra ölç yaz, aç karnına ölç yaz, tok karnına ölç yaz, yatmadan ölç yaz, kalkınca ölç yaz...
Son zamanlarda kolajenin cilt güzelliğinden eklem sağlığına, kas-kemik gücünden saç ve tırnaklara kadar etkilerini çokça duyar olduk. Hazır Kurban Bayramı gelmişken kaynağını bildiğimiz kemiklerle elde edebileceğimiz ilikli sularla kolajen üretimini destekleyen, emilimini arttırmak için de bolca C vitamini içeren lezzetli tarifler yazdım.
#SağlıkAsırlık restoranlar bir masada buluştu. İstanbul’un ikonik İtalyan lokantası Bodrum’a da geldi. Unutulan üzümlerimiz yeniden işleniyor, şişeleniyor. Şef Murat Deniz Temel’den Göcek’e özel menü... Migros’tan sürdürülebilirlik için önemli bir proje... Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#Patlıcan BöreğiKuşkonmaz üreticisi Aslı Aksoy, hayal ettiğinin gerçek olduğuna inanmış, yaptığı işe gönlünü, emeğini ve tutkusunu koymuş öncü kadınlardan. Eski bankacı Enise Soykan, şimdi salep ve çilek üretiyor. İktisatçı Elçin Mutlu ise Menteşe Kafaca’da istiridye mantarı ile kendisine yeni bir yol çizmiş.
#1ATSO Odası Başkanı Davut Çetin, ATSO seçim sürecindeki ilk röportajını Hürriyet’e verdi. Çetin, hem görev süresince neler yaptıklarını anlattı, hem de rakiplerine mesaj gönderdi: “Kazanırız ya da kaybederiz. Hırsla konuşmam, iddialı laflar etmem. Sonucu sandıkta görürüz” dedi.
#ANTALYADr. Meryem Özbaş Günay, başlıca karaciğerde olmak üzerevücudumuzda üretilen temel antioksidan bileşik olan glutatyon hakkında bilgiler verdi. Glutatyonu vücudumuzun emniyet görevlilerine benzeten Özbaş, düzenli egzersiz, yürüyüşve iyi bir uykunun glutatyon seviyesini artırdığını kaydetti.
#1Şeflerin sadece restoranda hangi tabakları sunduğu değil, hangi malzemeyi nereden aldığı, evinde ne pişirip yediği de merak edilir. Biz de çocukluğundan bu yana Kadıköy Çarşı’dan alışveriş ettiğini anlatan tanınmış şef Ali Ronay’la dükkânları dolaştık. Ne satın alıyor, nerede durup yemek yiyor öğrendik.
#Ali RonayDört yıl önce kurumsal iş hayatını bırakıp Muğla’nın Yeşilçam Köyü’ne yerleşti. New York’ta tadıp çok beğendiği kuşkonmazın Türkiye’deki ikinci büyük üreticisi oldu. Köydeki kadınları da işe dahil eden Aslı Aksoy “Baştan beri sadece kadınlarla çalışmayı düşünüyordum, işe girdikten sonra bunun doğru bir karar olduğunu anladım” diyor.
#GazetehaberleriDünyada her yıl binlerce çift çocuk sahibi olmak istiyor. Sperm sayısının üreme yeteneği üzerinde çok önemli rol oynadığı ise iyi bilinen bir gerçek. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sağlıklı bir erkekte ml’de 15 milyon sperm bulunurken, bir defada atılan menide bulunan sperm sayısı 39 milyon olarak saptanmış. Bu değerlerin altında sperm sayısı sperm yetersizliği olarak değerlendiriliyor.
#BeslenmeGlutatyonun karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas aminoasit olduğunu belirten Organ Nakli Bölümü' nden Prof. Dr. Onur Yaprak, “Yaşlanmaya ve beslenme yetersizliğine bağlı zamanla glutatyon depoları azalır. Vücudumuzun glutatyon depolarının yüksek tutulmasını sistein, sülfür, selenyum, C vitamini içerikli gıdalar ile sağlayabiliriz. Kırmızı et, balık ve tavuk eti, brokoli, lahana, karnabahar, sarımsak, soğan, peyniraltı suyu en önemli kaynaklardandır” dedi.
#Aile