Sağlıklı bir sebze olmasıyla dikkat çeken kuşkonmaz, son zamanlarda en çok aranan tariflerden biri olmaya başladı. Marketlerden sonra yavaş yavaş semt pazarlarında da yerini alan kuşkonmaza siz de sofralarınızda yer vermek istiyorsanız, en güzel, en pratik kuşkonmaz tarifini paylaşıyoruz. İşte, kuşkonmaz nasıl yapılır sorusunun püf noktalarıyla yanıtı…
#Kuşkonmaz TarifiAnavatanı Orta Asya olan kuşkonmaz bitkisi sağlığa yararlı birçok özelliği içerisinde bulundurmaktadır. Ülkemizde çok fazla bilinmemesine rağmen, Türkiye'nin içerisinde bulunduğu iklim kuşağı kuşkonmaz yetiştiriciliği için çok uygun olmaktadır. Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir ve Türkiye'de en çok hangi bölgelerde yetiştirilir ile ilgili bilgileri sizler için derledik.
Kuşkonmaz mutfağımızda çok bilinmeyen ancak faydaları saymakla bitmeyen bir sebze. Kuşkonmazınızı haşlayarak, ızgarada ya da fırında pişirerek tüketebileceğiniz gibi çiğ de yiyebilirsiniz. Kuşkonmaz omlet gibi yemeklere de çok yakışır. Peki, kuşkonmaz nedir, nasıl temizlenir? İşte kuşkonmaz tarifi...
#Kuşkonmaz NedirKuşkonmaz tam bir sağlık deposu olmasına rağmen mutfaklarımızda çok fazla yer bulabilmiş bir sebze değil ne yazık ki… Ancak kapısı farklı lezzetlere açık olanlar yavaş yavaş kuşkonmazı da hayatına sokmaya başladı. Siz de onlardansanız muhtemelen “Kuşkonmazı nasıl temizlerim, nasıl pişiririm?” diye düşünüyorsunuzdur. Sizin için kuşkonmaz ayıklamanın ve pişirmenin inceliklerini araştırdık. İşte tariflerimizle birlikte püf noktalarımız…
#Kuşkonmaz Nasıl YapılırİSTANBUL’da, tekstil ve gıda üretim alanlarında pazarlama müdürü olarak çalışırken bir iş gezisinde tanıştığı kuşkonmaz üretimi için kariyerini bırakan Aslı Aksoy (39), memleketi Muğla’nın Ula ilçesinde, bu işi yapmaya başladı. 2015’te kuşkonmaz üretimine başlayan ve bu yıl tarlasından 25 ton ürün almayı hedeflediğini belirten Aksoy, kilosu 75 TL’den satılan kuşkonmaz üretimi için ’iyi tarım’ sertifikası aldı, büyük mağazalarla satış sözleşmesi imzaladı.
#KuşkonmazHem süs hem sebze olarak kullanılan kuşkonmaz, özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışan lezzetlerden biri. Kuşkonmazı haşlama yöntemiyle, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirerek tüketebilirsiniz. İşte, ‘kuşkonmaz nasıl temizlenir?’, ‘kuşkonmaz nasıl pişirilir?’ sorularının yanıtı
#Kuşkonmaz NedirÇok eskiçağlarda kendi doğal ortamından alınıp taze sürgünleri için yetiştirilmeye başlanan sebze kuşkonmaz, Eski Yunan ve Romalılar'dan beri çok sevilen değerli bir besin kaynağıdır. Genel bir inanış olarak kuşkonmazın afrodizyak bir besin olduğu düşünülür. Peki, kuşkonmaz nasıl pişirilir?
#Kuşkonmaz NedirTekstil ve gıda sektöründeki kariyerini bırakan ODTÜ’lü Aslı Aksoy, doğduğu Muğla’nın Ula İlçesi Yeşilçam Mahallesi’nde 3 ay önce başladığı kuşkonmaz üretiminde büyük mutluluk yaşıyor. Normalde günde 1 kez hasat veren kuşkonmazlar, Yeşilçam Mahallesi’nin hava ve toprağını sevince beklentinin çok üstüne çıktı ve günde 2 hasat vermeye başladı.
#ODTÜRene Brienen (47), Hollandalı bir mutfak sihirbazı. Hollanda’nın Almanya sınırına yakın şehri Well’de, Michelin yıldızlı bir restoranı var. Michelin kriterlerini çok iyi taşıdığı için 3 yıldır bu unvanı hak ediyor. Avrupa’da çeşitli yemek yarışmalarına katılmış ve birçok yarışmadan dereceler almış. Birenen, geçtiğimiz günlerde mesleki kariyerine bir ödül daha ekledi.
Yaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük ŞehirYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkSon zamanlarda kolajenin cilt güzelliğinden eklem sağlığına, kas-kemik gücünden saç ve tırnaklara kadar etkilerini çokça duyar olduk. Hazır Kurban Bayramı gelmişken kaynağını bildiğimiz kemiklerle elde edebileceğimiz ilikli sularla kolajen üretimini destekleyen, emilimini arttırmak için de bolca C vitamini içeren lezzetli tarifler yazdım.
#SağlıkHürriyet Lezzetli Hayat’ın düzenlediği şef buluşmalarının ilki Raffles Teras’ta gerçekleşti. 1 Michelin yıldızlı Teruar Urla’nın şefi Osman Serdaroğlu’nun bu gece için hazırladığı özel menü sakız enginardan Macahel ballı peynir brüle’ye konuklarımızı mest etti.
#Şef BuluşmalarıYaz mevsimine doğru yol aldığınız bu günlerde ruhen ve bedenen yenilenme ihtiyacımız daha fazla hissedilmeye başladı. Yaz aylarında aldığımız D vitamini, yaşadığımız o güzel ve uzun günler, bize yaşam enerjisi verir. Eğer siz de gerçek bir yaz tutkunuysanız, şimdi gelin tüm bir yazı daha verimli ve enerjik geçirmek için yapabileceklerimize bir göz atalım.
#Yaza HazırlıkKısa bir hasat dönemi olduğu için kuşkonmazın konservesi ve dondurulmuşunu tercih etmek de bir seçenek. Hazır tazesini bulabiliyorken antioksidan değeri yüksek bu sebzeyi sağlıklı öğünlere dönüştürmek için beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit’ten tüyolar, Gastronometro şeflerinden de bir çorba tarifi aldık.
#MetroYarın, Anneler Günü’nde şık bir kahvaltı sofrası kurarak annesini sevindirmek isteyen miniklerimizin gözü korkmasın. Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı ve ‘Evinin şefi’ köşemizin yazarı Gülay Barbaros Altan’dan farklı yaş gruplarına uygun pratik tarifler aldık. Kuşkonmazlı tart da yapabilirsiniz, glütensiz pizza da...
#Anneler GünüPerşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞDeğerli vitaminler, sayısız mineral ve düşük kalorili içeriğiyle kuşkonmazı sağlıklı sebzeler listesinde enginarın hemen yanında görürsünüz. Peki alıp yer misiniz? Enginarın dönemdaşı, baharın nadide sebzesi kuşkonmazı hiç yemediyseniz bile deneyin diye hem marifetlerini hem de yaratıcılığa açık tariflerini yazdım.
#KuşkonmazTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#Umami