Diyet yaparken besin çeşitliliği sağlamanın önemine dikkat çeken ve özellikle mevsiminde kurutulmuş sebze ve meyvelerin sağlıklı bir alternatif olduğunu vurgulayan Diyetisyen Gülçin Işık, konu hakkında merak edilenleri anlatıyor.
#Kurutulmuş Meyve‘MasterChef’in jüri üyesi ve yazarımız Somer Sivrioğlu, son günlerde açtığı yeni restoranıyla gündemde. Somer Şef’le ‘ustalık eserim’ dediği Efendy İstanbul’u konuştuk: “Avustralya’da menüye çok rahat iyi bir alinazik koyabiliyoruz ama burada onu biraz yorumluyoruz ki farkımız ortaya çıksın.”
#Somer SivrioğluZayi olan tarımsal ürünleri ekonomiye kazandırmak ve ürünlerin katma değerli olarak pazara ulaşmasını sağlamak, ilçedeki kadınların sürekli gelir kazanabilecekleri bir iş modeli üretmek amacıyla Gürsu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruldu. Kooperatif çatısı altında gizli kadın emeğini değerlendirmek istediklerini söyleyen Gürsu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sümeyye Işık, “Bu potansiyeli ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Böylece hem ilçe tarımı, hem ülkemiz kazanacak, hem de kadınlarımızın yaşam koşulları iyileşmiş olacak” dedi.
#Serhat TezcanTürk tarım sektörü de artık katma değerli ihracat yapar hale geldi. Sebzeyi kurutarak ihraç eden Türk şirketleri, bu alanda dünya liderliğine oturdu. Kurutulmuş sebze üretimi ve ihracatında Türkiye’nin pazar lideri olan AVOD Gıda, bugün 5 kıtaya Türkiye’de ürettiği ürünleri ihraç ediyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Torbaoğlu “Türkiye bu alanda İtalya’yı geçerek liderliğe oturdu” dedi.
#İhracatBeslenme uzmanları kurutulmuş meyve ve sebzelerdeki gizli tehlike aflatoksin mantarına karşı vatandaşları uyararak, bu mantarın pek çok hastalığa neden olduğunu söyledi. Uzun vadede aflatoksin tüketimi karaciğer hasarına ve karaciğer kanserine sebebiyet verdiğini söyleyen Beslenme Uzmanı Gözde Güzelcan, uyarılarda bulundu.
#Kurutulmuş MeyveSanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, temmuzda 1200 yatırım teşvik belgesi verildi. Belge verilen projelerin sabit yatırım tutarı 22 milyar 467 milyon TL olarak hesaplanırken, bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 33 bin 174 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Teşvik belgesi alanlar arasında yazılım tesisi, cep telefonu fabrikası ve maske üretim tesisi gibi yatırımlar bulunuyor.
#GazetehaberleriTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek üzere her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle işbaşına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Kahramanmaraş’tayız...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#GazetehaberleriMutfağımızın karbonhidratlarla dolu köklü bir geçmişi var. Pek masum olmayan bu karbonhidratların kullanıldığı birbirinden farklı malzemelerle dolu birçok tarifimiz bulunuyor. Makarnalar, bulgurlar, pirinçler ve vazgeçemediğimiz hamur işleriyle bambaşka lezzetler elde ediyoruz. Bunların arasında saymayı unuttuğumuz ama mutfağımızın kıymetlisi bir tat daha var; kuskus.
#KuskusPek çoğumuz dikkat etmesek de güne zinde ve ferah başlamak, moral ve motivasyonu yüksek tutmak için kahvaltı çok büyük bir öneme sahiptir. Özellikle okul çağındaki öğrencilerin bedensel gelişimlerini desteklemek ile zihinsel faaliyetlerini en üst düzeyde tutmalarını sağlamak için kahvaltı, olmazsa olmaz bir öğündür. Bu öğünün hızlı bir şekilde sağlıksız gıda ve abur cuburlar tüketilerek geçiştirilmesi ya da atlanması kesinlikle önerilmemektedir. Diyetisyen Merve Kalelioğlu, öğrenciler için kahvaltının önemine dikkat çekti.
#Çocuklar Kahvaltıda Ne Yemeli