Beslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkDiyet yaparken besin çeşitliliği sağlamanın önemine dikkat çeken ve özellikle mevsiminde kurutulmuş sebze ve meyvelerin sağlıklı bir alternatif olduğunu vurgulayan Diyetisyen Gülçin Işık, konu hakkında merak edilenleri anlatıyor.
#Kurutulmuş MeyveTarım ve Orman Bakanlığı Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu, Türkiye’de mutfaklarda bugüne kadar kullanılmayan 4 bitkiye onay verdi. Kral meyvesi liçi, karabuğday filizi, kutsal fesleğen ve Japon biberi artık mutfaklardaki yerini almaya hazırlanıyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıHer yıl konyada kutlanan ve bir gelenek haline gelen Şivlilik geleneği 2024 tarihleri merak ediliyor. Şivlilik, Konya ilinde her yıl Regaip Kandili'nin gündüz saatlerinde çocukların mahallelerindeki evleri dolaşarak çerez topladıkları kültürel bir etkinliktir. Şivlilik gününde komşulara pişi, haşhaşlı veya tahinli çörek gibi yemekler, çocuklara ise kuru üzüm, kırık leblebi, kurutulmuş meyve veya gofret, çikolata gibi paketli ürünler dağıtılmaktadır. Şivlilik, üç ayların başlangıcı ve Regaip Kandili dolayısıyla kutlanmaktadır. Peki, Konya Şivlilik geleneği kutlamaları 2024 başladı mı, ne zaman başlayacak?
#Şivlilik 2024 Ne ZamanHer ne kadar biz iftariyelikleri oruç açmak için, ilk aşamada suyun ardından yenen damak hoşlukları gibi tanımlasak da bu kadim geleneğin tarihi çok eski zamanlara kadar gider. Anadolu’nun ve İstanbul’un varlıklı ailelerinin evlerinde verdikleri ramazan davetlerinde iki ayrı sofra kurulurdu. İftariyeliklerin olduğu sofraya ‘birinci sofra’ denirdi.
#Ramazanİtalyan Mutfağı Haftası, İtalyan şair Dante’nin yaşadığı dönemde var olan tariflerin yer aldığı dünyaca ünlü “Libro dello Cocina” adlı tarif kitabından ilham alınmış menü ile kutladı. İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği tarafından Casa d’Italia’da düzenlenen organizasyonda ünlü İtalyan Şef Claudio Chinali ile tanışma fırsatı da buldum.
#İtalyan Mutfağı HaftasıOrhangazi’ye özgü ürünlerinin yapımı, pazarlanması ve satışı konusunda eksik olduğunu düşünen kadınlar, bu alanda yapacakları üretim ile öne çıkabileceklerini konuştu. Harekete geçen girişimci kadınlar, kendi imkanları ile ofis ve küçük bir üretim yeri tuttu. Kooperatif kurarak, dalga dalga büyümeyi hedeflediler. Evden üreten kadınların da kooperatifte yer almalarını istediklerini söyleyen Orhangazi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Seda Şentürk, bu sayede hem istihdamı yükseltmeyi hem kadınları kayıt dışı üretimden kurtarıp, ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarını vurguladı.
#BURSAZayi olan tarımsal ürünleri ekonomiye kazandırmak ve ürünlerin katma değerli olarak pazara ulaşmasını sağlamak, ilçedeki kadınların sürekli gelir kazanabilecekleri bir iş modeli üretmek amacıyla Gürsu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruldu. Kooperatif çatısı altında gizli kadın emeğini değerlendirmek istediklerini söyleyen Gürsu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sümeyye Işık, “Bu potansiyeli ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Böylece hem ilçe tarımı, hem ülkemiz kazanacak, hem de kadınlarımızın yaşam koşulları iyileşmiş olacak” dedi.
#Serhat TezcanGüneydoğu Anadolu Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz kuru meyve ihracatının Kasım 2020 döneminde 2019 yılının aynı dönemine oranla yüzde 25,4’lük artışla 31 milyon 82 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı.
#Kuru Meyve İhracatıDİYETİSYEN Deniz Zünbülcan, depreme hazırlıklı olmanın önemine değinerek, deprem çantasında bulunması gereken besinleri anlattı. Zünbülcan, "Deprem çantasında öncelikle küçük parçalardan oluşan enerjisi, karbonhidratı, vitamin ve mineral içeriği yüksek besinlere yer vermemiz gerekiyor" dedi.
#DepremBeslenme uzmanları kurutulmuş meyve ve sebzelerdeki gizli tehlike aflatoksin mantarına karşı vatandaşları uyararak, bu mantarın pek çok hastalığa neden olduğunu söyledi. Uzun vadede aflatoksin tüketimi karaciğer hasarına ve karaciğer kanserine sebebiyet verdiğini söyleyen Beslenme Uzmanı Gözde Güzelcan, uyarılarda bulundu.
#Kurutulmuş MeyveSanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, temmuzda 1200 yatırım teşvik belgesi verildi. Belge verilen projelerin sabit yatırım tutarı 22 milyar 467 milyon TL olarak hesaplanırken, bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 33 bin 174 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Teşvik belgesi alanlar arasında yazılım tesisi, cep telefonu fabrikası ve maske üretim tesisi gibi yatırımlar bulunuyor.
#GazetehaberleriSıcak yaz günlerinde nasıl beslenmeliyiz? Hafif ve besleyici öğünleri nasıl oluşturabiliriz? Yaz aylarında beslenme düzenimizi nasıl oluşturmalıyız? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, yaz ayları için önemli önerilerde bulundu, öğün olarak tercih edilebilecek örnek menüler verdi.
#BeslenmeKış mevsimi geldiğinde yaz meyve ve sebzelerine özlem artıyor. Her meyve ve sebzenin vitamin değeri mevsiminde daha yüksek olsa da güneşin saymakla bitmeyen faydalarından yararlanacağınız kurutma yöntemiyle yaz lezzetlerini kışa taşımanız mümkün.
#Kuru Sebzelerden Türlü TarifiHamilelik döneminde kadınların mutlaka diş kaybı yaşayacağına dair bir inanç vardır. Ancak bu inanç bilimsel veriler ile desteklenmemektedir. Hamilelik esnasında bebeğin ihtiyacı olan kalsiyumu annenin dişlerinden aldığına bu durumunda her hamilelikte bir diş kaybına neden olacağına dair inanış gerçek olmamakla birlikte hamilelikteki değişimlerin diş sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Diş Hekimi Zuhal Oygur konu hakkında bilgiler verdi.
#DişTürk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "16 Eylül'den itibaren okul kantinlerinde 'Okul Gıdası' logosu olmayan hiçbir ürün satılamayacak. Buna rağmen kaçak olabilir yani logosu olmayan ürünün de kantinde satışı arz edilebilir. Orada da bizim çocuklarımız, gönüllü elçilerimiz olacak. Logo var mı yok mu ona bakacaklar. Yoksa kesinlikle almayacaklar ama sırf denetimi sürdürebilmek ve belirli bir merciye şikayet edebilmek için logosu olmayan ürünü anne, babaya götürecek" dedi.
#OkulBeslenmenin amacı, canlılığın devam ettirilmesi ve günlük aktivitelerimiz için enerji sağlanması. Ancak çocuklukların beslenmesinin, erişkinlerden farklı olarak önemli bir amacı daha var. Çocukluk yaş grubunun en önemli özelliği, süregelen büyüme. Büyüme ve beslenme arasındaki ilişki nedeniyle, çocuklarda beslenmenin en önemli amaçlarından biri de büyümenin çocuğun genetik potansiyeli doğrultusunda en iyi şekilde sürdürülmesi. Burada önemli bir hatırlatma yapmakta yarar var. Beslenme her yaşta yaşamsal olup, çocukluk yaş grubunda büyümenin temelini oluştursa da, hiçbir besin çocuğu genetik potansiyelinin ötesine taşıyamaz.
#Çocuk