İngiltere’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yapılacak olan ‘Küresel Kadın Zirvesi 2021’ ödüllerinde İngiltere barosu avukatlarından Aynur Gökyıldız, ‘İlham Verici Ödülü’, İngiltere Kadın Platformu Başkanı Nilgün Yıldırım ise Onur Ödülü’ için aday gösterildi.
#Küresel Kadın ÖdülüAlmanya’da doğup Türkiye’de büyüyen ve gençlik dönemlerinde tekrar döndükleri Almanya’da bugün sektörün en iyilerinden olmayı başaran ikizler Ayşe Auth ve Hatice Nizam’ın başarı öyküsünün arkasında ne yatıyor? Hep en çok izlenen TV kanallarında, magazin ve talk show programlarındalar. Almanya’nın ‘Hollywood sarışını’ uzmanılar ve trendleri onlar belirliyor. Peki ama bunca yıl zirvede kalmayı nasıl başardılar? Bu soruları 60 kişilik ekipleriyle hizmet verdikleri 4 şubeden biri olan Münih’teki ‘Haarwerk’te bizzat onlara sordum.
#AlmanyaUraz Kaygılaroğlu’nun fotoğrafçı sevgilisinin “Life in Plastic” sergisi için verdiği kadına şiddet içeren pozlar, her cinayette tekrar gündeme geliyor. Peki sergide model olarak yer alan Kaygılaroğlu nedamet üstüne nedamet getiriyor da projenin asıl sahibi Sayna Soleimanpour ne diyor bu olup bitene?
#Uraz KaygılaroğluBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarDünyanın dört bir yanından farklı sektörlerdeki iş insanlarını bir araya getiren CEO Clubs Network, bu yıl 7’ncisini düzenleyeceği Burj CEO Uluslararası İş Zirvesi ve Ödül Töreni’ni ‘Kıtaları Birleştiriyor, Mükemmelliği Kutluyoruz’ sloganıyla, 22 – 26 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirecek.
#Burj CEODiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarBirilerinin hayatını fark edilir biçimde değiştirenleri 15 yıldır arayıp bulan, görünür kılan Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 2024 ayağı tamamlandı. Altı fark yaratan Türkiye’ye tanıtıldı. İşin güzel tarafı bu yıl tüm Fark Yaratanlar’ın kadın olmasıydı. Hemen hemen hepsi yola eşitlik için çıkmışlardı.. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “İnsanımızın fırsat olduğunda, potansiyeli fark edildiğinde her işi başarabildiğini bir kez daha gördük” dedi.
#Fark YaratanlarDEİK Olağan Seçimli Genel Kurulu'nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Türkiye artık 1 trilyon 118 milyar dolarlık üretimi ile dünyanın 17'nci büyük ekonomisidir. Satın alma gücü paritesi temelinde 11'inci büyük ekonomi olmayı başardık. 2024'ün ilk dört ayını 2023 yılının aynı dönemi ile mukayese ettiğimizde, Türkiye'nin mal ihracatının yüzde 2,7 artarak 83 milyar dolara yükseldiğini görmekteyiz" dedi.
#Ömer BolatBir dönem herkesin adından bahsettiği büyük bir Hollywood yıldızıydı… Kariyerinde yükselen, rol aldığı filmler çok ses getiren ünlü oyuncu bir anda ortadan kayboldu. Geri döndüğündeyse hayat onun için bambaşka bir noktaya gelmişti.
#SHARON STONEFinansal teknoloji şirketi BtcTurk, 21 Nisan’da İstanbul Üsküdar sahilinde 2,1 Bitcoin ödüllü BtcTurk Boğa Koşusu yarı maratonu düzenledi. Bitcoin’de ödül yarılanması (halving) dönemine atıfta bulunularak 21 Nisan’da gerçekleşen üç farklı kategorideki koşularda binlerce kişi yarışırken, 2,1 Bitcoin değerinde 238 ödül dağıtıldı. BtcTurk Boğa Koşusu, Bitcoin ödül yarılanması dönemlerine eşlik edecek şekilde 4 yılda bir kez düzenlenecek.
#SporYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Japonya’nın prestijli devlet nişanı olan ve 1875 yılından beri verilen “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı”na layık görüldü. Prof. Dr. Nurcan Meral Özel’e bu önemli nişan ve berat metni, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 100’üncü yılı olan 2024 yılı içerisinde takdim edilecek.
#KRDAEİsveç merkezli Nobel Ödülleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Nobel Ödülü alan ilk kadın bilim insanı Marie Curie’ye yer verirken, Birleşmiş Milletler (BM) 8 Mart Dünya Kadınlar gününün 2024 teması için ‘kadınlara yatırım’ konusunu seçti.
#Kadınlar GünüDünya genelinde 117 lokasyonda toplamda 4 bin 892 yarışmacısı bulunan uluslararası yapay zeka girişimi Teens In AI’nin IWD Global Techathon etkinliği bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenleniyor. Organizasyonun ev sahipliğini ise farklı okullarda eğitim gören 11 lise öğrencisi yapıyor.
#IWD Global TechathonAmerika’nın küçük bir kasabasından çıkıp şöhretini dünyaya yaymayı başaran bir modern zaman prensesi Taylor Swift. Aşk, para, şöhret hepsi onda. Time dergisi tarafından 2023’te ‘Yılın Kişisi’ seçildi, turnesi ‘Eras Tour’la milyar dolarlar kazanıyor. Geçen haftaki Grammy Ödülleri’ne damgasını vurması da kimseyi şaşırtmadı. Ama akıllarda hep şu soru dolaşıyor: Swift bu işi nasıl başarıyor?
#Hazan Aköz IşıkVeri dağıtım kuruluşu Matriks, deprem bölgesinde Up School işbirliğinde Matriks Android Yazılımcı Meslek Edindirme Projesi’ni geliştirdi. Amaç bölgedeki kadınlara yazılım eğitimi vererek nitelikli işgücü piyasasında fark yaratmak. Geçen yıl eğitim alan kadınlar arasında hemşireler gibi farklı meslek gruplarından kadınlar yer aldı. Şirket bu kadınlara mentörler atadı. Şimdi sırada 11 ilde saha çalışması yapmak ve daha çok kadına ulaşmak var.
#Matriks6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazFinlandiya’da iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreni geçen hafta dünya basınının katılımıyla gerçekleşti. Bu yıl ödülü Afganistan’daki kadın merkezi adına kadın hakları savunucusu Mahbouba Seraj aldı. Seraj ülkesinde olanları ve kadın hakları için verdikleri mücadeleyi anlattı...
#Uluslararası Cinsiyet Eşitliği ÖdülüTRT tarafından film yapımcılarına insani meseleleri, kendilerine has bir bakış açısıyla ele almaları için önemli bir platform sağlayan TRT World Citizen “Humanitarian Film Festival” (İnsani Film Festivali), bu yıl beşinci kez hayata geçirildi. Savaş, çatışma, kadın hakları, iklim krizi gibi önemli konulara değinen festivalde katılımcılar, film yapımcıları ve film endüstrisinin profesyonelleriyle buluştu. Festivalin sonunda düzenlenen ödül töreninde ise kazanan filmlerin yönetmenleri, ödüllerini İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın elinden aldılar. Festivalde, TRT Özel Ödülü ise Filistin asıllı yönetmen Ahmad Saleh’in “Night” isimli filmine verildi.
#TRT World Citizen Humanitarian Film FestivalÜniversiteler bugüne eğitime başlıyor. Depremden etkilenen 4 il dışında dersler yüz yüze yapılacak. Birçok üniversitede oryantasyon haftaları ve açılış hazırlıkları başladı bile. Biz de üniversitelerin bu yıl nasıl açılacağını ve yeniliklerini sorduk. Hepsi birbirinden farklı çalışmalarla öğrencilerine 'hoşgeldin' demeye hazırlanıyor.
#DepremÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarTürkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER’de yeni yönetim göreve geldi. Başkan Esra Bezircioğlu ve yönetim kurulu üyeleri derneğin kuruluş günü olan 12 Eylül’de yeni yol haritalarını açıkladı. Kadın girişimcilerin OVP’si niteliğindeki planda sekiz başlık var. Başkan Bezircioğlu, “Kadın girişimci oranı yüzde 11.5. Bunu artırmak için çalışıyoruz. Yeşil dönüşüm kadın girişimcilerin parlayacağı bir alan olacak” dedi.
#KAGİDER