Yazının başlığı, Hürriyet Gazetesi’nin, düzenlediği ‘Enerji ve Sürdürülebilir Gelecek’ toplantısının da ana gündem maddesiydi. Eminim, büyük çoğunluk ‘çevre mi, enerji mi’ sorusuna, ‘elbette çevre’ diyecektir; hele ki, son yıllarda iklim değişikliği, afetler, Paris İklim anlaşması gibi konular gündemdeyken. Ama belirli kesim için durum pek de öyle değil; özellikle de yatırım yapan, üreten sanayiciler ve iş insanları için. Konunun iki boyutunu da özetleyerek ortaya koyayım. Önce, çevreden başlayayım.
#ÇevreSon günlerde ülkemize çok büyük acılar yaşatan orman yangınları, dün ve bugün olduğu gibi bundan sonra da gündemde kalmaya devam edecek olan deprem, sel gibi büyük felaketlerdendir. Yaz ayları öncesi yapılan yetersiz ve tartışmalı uçan unsur kiralamaları, adeta günah keçisi ilan edilen Türk Hava Kurumu tartışmaları maalesef sonucu değiştirmemekte ve her yıl büyük orman kayıpları yaşanmaktadır.
#YazarYıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel IsınmaDünyadaki doğal yaşamı tehdit eden küresel ısınmanın ne olduğu vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Küresel ısınma hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar küresel ısınmanın ne demek olduğunu, küresel ısınmaya nelerin neden olduğunu ve küresel ısınmanın sonuçlarını sorguluyor. Peki, küresel ısınma nedir?
#Küresel IsınmaMeteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, "Küresel iklim değişikliğinin sonuçları, İstanbul başta olmak üzere bu yazın yurt genelinde de yaşandı. Çok şiddetli yağmur, kısa süreli şiddetli dolu yağışı görüldü. Fırtınalar afetleri tetikledi, rüzgar hızının artmasıyla çatılar uçtu, ağaçlar devrildi" dedi. Türkiye'nin iklim kuşağının da değişmeye başladığına işaret eden Köse, tropikal iklime doğru gidişat yaşandığını, İstanbul'da bile hortumların sıklığının arttığına dikkati çekti. Köse, "Küresel ısınmayla ilerleyen süreçte Karadeniz'in büyük bölümünde, İstanbul'da da deniz sezonu 4-5 ay sürecek, hatta narenciye yetişecek belki de" tahmininde bulundu.
#Küresel IsınmaAtmosferdeki karbon seviyesini artırma konusunda rekorlara doymuyoruz. Atmosferdeki karbon miktarı milyonda 400’ü aştı. Bunun anlamı şu: IMF Başkanı’nın bile “Piliç gibi kızaracağız” dediği bir yerde ölmüşüz de ağlayanımız yok. Zira bilimsel verilerin neresinden bakarsanız bakın, bugün şalterleri kapatsak da gelecekte bedel ödemekten kurtulamayacağız. Peki bizi nasıl mı bir gelecek bekliyor? Buyurun...
#Küresel Isınmanın SonuçlarıDünyayı kurtaracak proje kimde, sorusuna dünyanın dört bir yanından yüzlerce cevap geldi. Soruyu yanıtlayanlardan 50’si Almanya’da bir araya geldi ve projelerini dünya basının önünde anlattı. Bayer Genç Çevre Elçileri Programı 18 ülkeden çevre projesi üreten gençleri kimya devi Bayer’in Leverkusen tesislerinde bir araya getirdi.
Bazı filmleri mutlaka izlemek, izledikten sonra da filmin mesajlarına kulak vermek gerekiyor. Uygunsuz Gerçek de işte bu tür bir film. Küresel ısınma sorunundan yola çıkarak acil yardım çağrısını yapan kişi, ABD eski Başkan Yardımcısı ve kılpayı farkla George Bush’a ABD Başkanlığı’nı kaptıran Demokrat Parti Başkan adayı Al Gore. Küresel ısınma ve getireceği felaketler üzerine bilmek istediğiniz her şey ve daha fazlası Oscar’ın en güçlü adaylarından olan bu etkileyici belgeselde var. Uygunsuz Gerçek’i izleyin ve mümkün olduğunca çok kişinin görmesini sağlayın.
Yeni bir araştırma, küresel sıcaklık artışının kutuplardaki buzulların beklenenden daha hızlı bir şekilde erimesine neden olabileceğini gösteriyor. Bilim adamları böyle bir durumda deniz seviyesinin altı metre artarak dünya çapında kıyı bölgeleri ve adaları tehdit edeceğini belirtiyor.
İklim değişikliği, meteorolojik değişikliklerin yanı sıra hastalıkların seyrini de etkiliyor. Prof. Dr. Tevfik Özlü dikkat çeken uyarılarda bulunurken, "İklim değişikliklerinin sadece çevresel sonuçları üzerinde değil sağlıkla ilişkili olarak da pek çok hastalığın ve özellikle akciğerle ilgili hastalıkların seyri üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini öngörüyoruz. Son yıllarda astım ataklarında, KOAH alevlenmelerinde belirgin artışlar görülüyor" ifadelerini kullandı.
#Küresel IsınmaTemmuz ayı hem ülkemizde hem de dünyanın dört bir yanında tarih boyunca ölçülmemiş yükseklikte sıcaklıkların kayda geçtiği bir dönem ve böyle giderse gelecekte dünyayı nelerin beklediğini görmek açısından çok iyi bir örnek oldu. O kadar ki yıllardır yaşanacaklara dair öngörülerini dile getiren bilim insanları bile Temmuz ayındaki tablo karşısında şaşkınlık yaşıyor. Üstelik bu durum öngörülenlerin yanında öngörülemeyen felaketlerin de kapısını aralıyor. İşte ayrıntılar...
#Temmuz 2023Sadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanı sıcaktan kavruluyor. Uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle önümüzdeki yıllarda 40 derecenin üzerindeki sıcaklıların normalimiz haline geleceğini, bu durumun can kayıpları başta olmak üzere pek çok olumsuzluğu beraberinde getireceğini söylüyor. Dünyanın dört bir yanında şehir planlaması uzmanları yaklaşan felaketin önünü alabilmek için çözüm arayışında. Üstelik bu çözümlerden bazıları bir kutu boya, bir de fırça kadar basit. İşte ayrıntılar...
#İklim DeğişikliğiHAYLİ serin geçen bir nisan ayının ardından güneş yüzünü göstermeye başladı. Sıcaklıklar yavaşça artarken şu sıralarda alışageldiğimiz ne çok sıcak, ne çok soğuk tatlı bahar günlerinin keyfini yaşıyoruz. Ama dikkat! İklim bilimciler, 2023 veya 2024 yılında benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görüleceği uyarısı yapıyor. Bunun nedeni ise büyük iklim olaylarına neden olan El Nino’nun bu yıl sonundan itibaren dünyanın çeşitli bölgelerinde etkili olacağı beklentisi.El Nino’nun etkili olduğu yıllarda Pasifik Okyanusu’ndaki sıcak sular doğuya kayarak küresel sıcaklıkların artmasına neden oluyor. Bazı bölgeler kuraklık ve orman yangınlarının etkisi altına girerken, bazı bölgeler sel ve fırtınalarla mücadele etmek zorunda kalıyor.
#1Hatay'da dün akşam meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Akkuyu Nükleer A.Ş. açıklama yaptı. Şirketten yapılan açıklamada, "Mersin'de de hissedilen son depremin ardından Akkuyu NGS sahasında hızla inceleme yapıldı. Akkuyu Nükleer tarafından yapılan inceleme sonucunda herhangi bir anormallik veya hasar tespit edilmemiştir” denildi.
#DepremTürkiye'nin 7'nci büyük gölü Burdur Gölü'nde su seviyesi en yüksek düzeye ulaştığı 1970 yılı Mayıs ayından bu yana 19,94 metre düştü. Kuraklığın da etkisiyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan gölde çekilme hızla devam ederken, Burdur Gölü Halk Plajı'nda 5 yıl önce suyun içinde kalan iskele ise 18 metre uzaklaştı.
#Burdurİnsan kaynaklı iklim değişikliğiyle ilgili bugün yayınlanan ve aşırı kurak dönemlerin küresel ısınmayla giderek yaygınlaşacağı uyarısında bulunan bir analize göre, bu yaz yaşanan iklim koşulları Kuzey Yarımküre'deki kuraklığı en az 20 kat daha muhtemel hale getirdi.
#Kuraklıkİklim değişikliği artık bir kriz haline geldi demek hiç de yanlış olmayacak sanırım. Küresel ısınmayı yavaşlatmak ve iklim değişikliği etkilerini en aza indirmek ise acil ve kolektif bir eylem gerektiriyor. İklim krizi sonucunda olası görünen büyük felaketlerden kaçınabilmek için 2030 yılına kadar küresel seragazı emisyonlarının yüzde 45 oranında azaltılması, 2050 yılına kadar da net-sıfır durumuna ulaşılması gerekiyor. Bilimsel raporlar, deniz seviyesindeki yükselmenin bazı ada ülkeleri sular altında bırakacağını, tarım yapılabilecek alanların azalacağını, aşırı hava koşullarının sıklaşmasının can ve mal kayıplarına yol açacağını söylüyor.
#Konuk Yazar