117 gelişmekte olan ülke için hazırlanan ‘Küresel Açlık Endeksi’ hala dünyada açlığın önemli bir problem olduğuna dikkat çekiyor. Beş yıl öncesine göre açlıkta yüzde 22 iyileşme kaydedilmesine rağmen halen 52 ülkenin insanları ‘ciddi ve endişe verici’ açlık seviyesinde bulunuyor. Türkiye listede var ancak en düşük ikinci açlık seviyesine sahip.
#KÜRESEL AÇLIK ENDEKSİYatırımcılar, oldukça hareketli bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken, şimdi gözler 2023 yılının olası kritik gündem maddelerinde ve senaryolarında… Peki, nasıl bir yıl geçirdik? Yeni yılda en çok neleri konuşacağız? 2023’te hangi yatırım aracı yıldız olabilir? Birbirinden değerli 10 uzmana sorduk… İşte o önemli öngörüler…
#2023Banka hisselerinin lokomotif işlevi sürmekle birlikte çıkış hareketi genele yayıldı. Borsa İstanbul’un dış borsalardan belirgin bir olumlu ayrışması gözleniyor. Çıkış trendi ve olumlu hava sürerken, borsaların sürekli yükselemeyeceği, önemli direnç bölgelerine yaklaşıldığı notunu da düşelim.
#BORSA İstanbulGıda israfı artıyor. Tüm yiyeceklerin yaklaşık yüzde 40'ı yenmeden çöpe gidiyor. Ancak dünya nüfusunun %10'u aç… Peki Türkiye'de durum nasıl? Siz ne yapabilirsiniz? Gıda kaybı ve israfı konusundaki acı gerçekleri duymaya hazır mısınız?
#Gıda İsrafıKahvaltı masalarındaki ‘serpme kahvaltı’ modeli, otellerdeki ‘açık büfe’ uygulamaları pandemi önlemleri nedeniyle bir süre ara verse de, şimdilerde yine uygulanıyor... Kimse kusura bakmasın; ama bu uygulama ülkemizdeki gıda israfının en büyük nedenlerinden biridir diyebiliriz.
#AtıkBirleşmiş Milletler (BM) Gıda Programı baş ekonomisti Arif Husain, dünya çapında açlık çeken insan sayısının 10 yıldan sonra ilk kez artışa geçtiğini söylerken, bunda yaşanan savaş ve çatışmaların da etkili olduğunu söyledi. Husain, “İnsanoğlu artık Mars’a gitmenin yollarını buldu ancak hâlâ açlığa çözüm bulamadı” eleştirisi yaptı.
#Birleşmiş Milletler Gıda ProgramıFransa, en sürdürülebilir gıda sistemine sahip ülkelerin seçildiği “2017 Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi’nin” (FSI) lideri oldu. Endekste yer alan 34 ülke, küresel GSYİH’nın yüzde 85’inden fazlasını ve küresel nüfusun üçte ikisini temsil ediyor. Küresel çapta üretilen tüm gıdanın üçte birinin israf edildiği günümüzde, Fransa özellikle gıda kaybı ve atık konusunda öncü oldu.
#Gıda İsrafıBaşbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, bakanlıklar ve belediyelere çağrıda bulunarak, "Son yıllarda sayıları önceki yıllara göre kat be kat artmış olsa da daha fazla yürüyüş alanları, spor kompleksleri yapımına hız vermemiz gerekiyor. Sporu hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline getirmemiz gerekiyor" dedi.
Son yıllarda iklim değişikliğinin neden olduğu olumsuz hava koşulları, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik kriz ve doğal afetler, gelecekte dünyayı kaosa sürükleyebilecek gıda krizinin sinyallerini veriyor. Dahası, birçok ülkeye on yıllardan beri gıda yardımı yapan ABD bile, sadece birkaç yıl içinde gıda sıkıntısı yüzünden krize sürüklenebilir.
Son yıllarda iklim değişikliğinin neden olduğu olumsuz hava koşulları, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik kriz ve milyonlarca insanı gıda yardımına muhtaç bırakan doğal afetler, gelecekte dünyayı kaosa sürükleyebilecek gıda krizinin sinyallerini veriyor. Dahası, birçok ülkeye on yıllardan beri gıda yardımı yapan ABD bile, sadece birkaç yıl içinde gıda sıkıntısı yüzünden krize sürüklenebilir.