Türk mutfağında hiç yeri olmayan ancak, Avrupa sofralarında “zengin menüsü” olarak bilinen kurbağa Türkiye'ye yılda 5 milyon doların üzerinde döviz girdisi sağlıyor. Kış mevsimiyle birlikte fiyatını iki katından fazla artırarak toplayıcılardan 12 liraya alınan kurbağa, işsizlere de iş sahası açıyor.
İpsala’da kurbağa yetiştirme, Antalya’da orkinos çiftlikleri kuran Tuncay Sagun, babası ‘Balıkçı Kemal’in bıraktığı mirası, 23 ülkeye ihracat yapan dev bir sanayi grubuna dönüştürmeyi başardı. Fransa’ya kurbağa bacağı, Japonya’ya orkinos satan Sagun’un ihracatı 110 milyon dolara ulaştı. Fransa’da kurbağa fiyatları Sagun’dan sorulur oldu.
Edirne’nin İpsala İlçesinde bu yıl 9’ncusu düzenlenen Çeltik, Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülerle başladı. 15-17 Ağustos tarihleri arasında sürecek olan festivalde en büyük ilgiyi ise ‘Kurbağa yarışları’ çekti. Edirne Valisi Mustafa Büyük, İpsala Kaymakamı Aylin Kırcı Duman ve MHP Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu’nun da katıldığı kurbağa yarışlarında ilginç görüntüler ortaya çıktı.
Edirne'nin İpsala İl?esinde bu yıl 9'ncusu düzenlenen Çeltik, Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülerle başladı. 15-17 Ağustos tarihleri arasında sürecek olan festivalde en büyük ilgiyi ise 'Kurbağa yarışları' ?ekti. Edirne Valisi Mustafa Büyük, İpsala Kaymakamı Aylin Kırcı Duman ve MHP Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu'nun da katıldığı kurbağa yarışlarında ilgin? görüntüler ortaya ?ıktı.
Türkiye'de toplanan ancak damak tadına uymadığı için hiç tüketilmeyen kara salyangozunda 2016 ihracatı 7 milyon dolar civarında gerçekleşti. Yüzde 90'ı Fransa olmak üzere AB ülkeleri ve ABD'ye gönderilen kara salyangozunun büyük bölümü, tereyağlısı ve dolması yapılarak ihraç ediliyor. Dış satımın yaklaşık yüzde 60'ına denk gelen 4 milyon dolarlık kısmını gerçekleştiren Bandırma merkezli firma, geçen yıl Almanya'ya 300 bin kara salyangozu konservesi gönderdi.
#SalyangozYÖNETİM Kurulu Başkanlığını Ömer Faruk Berksan’ın yürüttüğü Kar Şirketler Topluluğu, 1989 yılında bir müşterisine ithal ettiği vestoleni sattı. Küçük bir atölyede plastik boru üreten şirket aldığı hammaddenin parasını ödeyemeyeceğini anlayınca Ömer Faruk Berksan’ın kapısını çaldı:
Geçen yıl Türkiye 73 milyar dolarlık ihracat yaptı. Ama bu hiç de zannettiğiniz kadar kolay olmadı. Girişimciler, bu meblağları yakalayabilmek için tavuk ayağı, vişne dalı, kurbağa bacağı, yosun, salyangoz gibi akla gelmeyecek ürünler ihraç ediyor. Türkiye’de bol bol bulunmasına rağmen tüketicisi hemen hiç olmayan bu ürünleri tespit eden ihracatçılar, ticaret için sadece tek bir ölçü kullanıyorlar: Yeter ki yurtdışında para etsin.