Güncelleme Tarihi:
İşte kurbağa yarışından fotoğraflar
9'uncu Çeltik Kültür ve Sanat Festivali Hükümet meydanında yapılan kortej yürüyüşü ile başladı. Buradaki yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı önünde toplanıldı ve Kaymakam Aylin Kırcı Duman, anıta ?elenk sundu. Törenin ardından Türkiye'nin ?eltik üretiminin yüzde 40'ını sağlayan İpsala'da geleneksel hale getirilen ve il?ede kurbağa ihracatı yapıldığı i?in düzenlenen 'Kurbağa yarışı' büyük ilgi gördü. İlk olarak protokol üyeleri kurbağalarını yarıştırdı. Edirne Valisi Mustafa Büyük, İpsala Kaymakamı Aylin Kırcı Duman ve Edirne MHP Milletvekili Cemalettin Uslu kendileri i?in yarışacak olan ?ocukları belirledikten sonra yarış başladı.
Ellerinde tuttukları kurbağaları 5 ayrı parkura bırakan yarışmacılar yere ve parkura vurarak kurbağaların ilerlemesini sağlarken, protokol üyeleri ise kendilerini temsil eden ?ocuklara bağırarak destek vermeye ?alıştı. Yarış sırasında ise protokol üyeleri ile kendilerini temsil eden ?ocuklar arasında ge?en diyaloglar ise komik görüntüler ortaya ?ıkarttı. Yarışın sonunda ise Kaymakam Aylin Kırcı Duman'ın yarıştırdığı kurbağa birinci se?ildi. Daha sonra da ?ocuklar kendi aralarında yarışları sürdürdü.
Festivalin büyük ilgi gördüğünü belirten Edirne Valisi Mustafa Büyük, daha önce hi? kurbağa yarıştırmadığını söyledi. Vali Büyük, "Kurbağa yarışı hi? denemediğimiz birşey. Bu bölge kurbağalar i?in ?ok önemli. Ciddi bir ihracar var. Neşeli bir hale getirmek i?in bu yarış düzenlendi. Benim yarışmacım ise ikinci oldu. Centilmence bir yarış ge?ti. Artık seneye birinci olmaya ?alışacağım" dedi. MHP Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu ise, "Zevkli bir festival. Çocuklar bizim adımıza yarıştı. Güzel ve eğlenceli bir yarış oldu. Ancak benim kurbağam ü?üncü oldu" dedi.
Kendisinin tuttuğu kurbağanın birinci gelişini yüksek sesle bağırarak kutlayan İpsala Kaymakamı Aylin Kırcı Duman ise, "Çocuklarımız bizim adımıza yarıştılar ve benim tuttuğum kurbağa birinci geldi. Kurbağa toplama ve ihracatı ile ilgili İpsala'da bir tesisimiz var. Bu tesis Avrupa'nın ?eşitli ülkelerine ihracat yapıyor. Bizde bu tesisin tanıtımı i?in ?eltik festivalimizde kurbağa yarışı düzenledik" dedi.
KURBAĞALAR FRANSIZ VE İSVİÇRE SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ
Edirne'nin İpsala il?esindeki ?eltik tarlalarında ve sulama kanallarından toplanan Rana türü kurbağa Fransız ve İsvi?relilerin sofralarında vazge?ilmek damad tadı oldu. Toplanan kurbağaları canlı olarak ihra? eden Sagun Kemal Balık?ılık İhracat Limitet Şirketi yılda 25 milyon dolarlık döviz girdisi sağlıyor. Bölgedeki belgeli avcılar kilosunu 3 YTL'ye ihracat?ı şirkete satıyor.
KURBAĞA ÇORBASI
Kurbağa ?orbasının pek ?ok hastalığa iyi geldiği iddiası günümüz sağlık dünyasının en ?ok tartıştığı konular arasında yer alıyor. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelen kurbağa ?orbasının, cinsel gücü artırıcı etki yaptığı öne sürülüyor. Kurbağaları ?orbalara ?eşni olarak kullanan aş?ılar, mucizevi karışımı elde etmek i?in kurbağa etlerini, şifalı bitki ve baharatla blenderdan ge?iriyor. Bu karışımı sulandırarak elde ettikleri ?orbayı ve 'kurbağa suyunu' şişelere doldurarak müşterilerine satıyorlar.
ARA SICAK
Fransız mutfağının da vazge?ilmez ara sıcaklarından biri olan yemek ?eşidi olarak biliniyor. İyice temizlenip kızartıldıktan sonra, üzerine tereyağı, sarımsak ve kekikten yapılan bir sos gezdirilir. Kızartılmış sütlü ekmek ile tüketilir.
KIRMIZI ŞARAPLA YENİR
Kuş etine benzer bir tadı olan alternatif besin kurbağayı Bulgarlar da ?ok sever. Her kurbağa bacağı da yenmez. Bu nedenle, kurbağa se?iminde dikkatli olunması gerekir. Yıkanıp ayıklandıktan sonra, şarap ya da sirke i?inde bir ka? gün bekletmek sureti ile terbiyelenen bacak, bir tavada az bir sıvı yağ eşliğinde kızartılır. İsteğe göre, katılacak ince doğranmış biber, domates ve soğan da sosu yerine ge?er. Tercihen kırmızı sarapla iyi gider.
KİLOSU 3 YTL, SOFRADA 20 EURO
10 adet kurbağa yaklaşık 1 kilogram ediyor. Avcı yakaladığı kurbağanın kilosunu 3 YTL'ye satıyor aracıya. Aracı üzerine 1 YTL koyup 4 YTL'ye firmaya satıyor. Temizlenmiş taze kurbağa kilosu 12 Euro'ya ihra? ediliyor. Donmuş olarak gönderilen kurbağanın kilosu ise 5 Euro'ya alıcı buluyor Avrupa'da. Aş?ısının ellerinde yemeğe dönüşen iki kurbağa bacağı, 5-20 Euro arasında servis ediliyor. Kurbağa bacağı, yendiği her ülke i?in ciddi bir gurme yemeği olarak tanımlanıyor. En ?ok tüketilen yer, Fransa'nın Lyon Bölgesi ve İtalya'nın kuzeyi. Damak tadı olan yaşlı Avrupalılarca sofradaki önemli yerini koruyor.