Tereyağlı kadayıfı, tuzsuz peyniri ve en güzeli çıtır çıtır tadıyla künefe, en beğenilen şerbetli tatlılardan biri. Yanında dondurma veya kaymakla da lezzeti bambaşka oluyor. Bu enfes tatlıyı birkaç püf noktasına dikkat ederek evde hazırlamak mümkün. Denemek isterseniz, künefe tarifi, malzemeleri ve yapım tüyoları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#KünefeHemen herkesin sevdiği bir tat olan künefe her ne kadar Hatay’a özgü bir lezzet olarak anılsa da Hatay dışında da oldukça yaygın... Önemli birkaç noktaya dikkat edip tarifi adım adım uygularsanız artık künefe yemek için dışarıya çıkmanıza gerek kalmayacak.
#KünefeKünefe tarifi ve yapımı, MasterChef yarışması ile izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Farklı çeşitleri olsa da künefenin genel yapım yöntemi aynı. İçerisindeki peyniri ve yanında dondurmayla da tadına doyum olmuyor. Peki künefe nasıl yapılır, hangi peynir kullanılır? Eğer denemek isterseniz, künefe yapım aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Künefe TarifiYeni keşfettiğim Ataşehir’deki The Salaş eşim için çok güzel bir sürpriz oldu. Sahibi Hasan Bey (Söğüt) hem mangal ustası hem de etten çok iyi anlıyor. Nazende ise şu sırada sadece İstanbul’da değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinde bile nadir bulunacak lezzette yemekler çıkarıyor. İyice karamelize edilmiş oğlak incikle gelen Bursa kestaneli içpilav, oğlak kokoreç sarma, ağır ağır pişmiş düve kavurma gibi tabakların hepsi de olağanüstü.
#Anadolu YakasıRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaGünümüzde hala birçok kültür ve dini motiflere sahip olan Mardin ili özellikle birçok turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Yöresel mutfak kültürü sayesinde de kendine birçok bireyi hayran bırakmıştır. Mardin mutfağını merak edilenler için Mardin yemekleri nelerdir? Mardin’de ne yenir ve neyi meşhur? Mardin mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi pek çok soru akla gelebilir. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Mardin YemekleriBODRUM’un geç de olsa hareketlenmeye, o renkli ve eğlenceli yüksek sezon enerjisini yeni yeni yakalamaya başladığı şu günlerde, yarımadanın dört bir yanındaki farklı mekanlarda partiler, etkinlikler, konserler de tüm hızıyla devam ediyor. Durum böyle olunca da özellikle temmuz ve ağustos ayında Bodrum’a akın edenlerden bize sıklıkla gelen, “Nerede kalalım?”, “Nerede yiyelim?”, “Bu senenin en popüler restoran / beach / hoteli hangisi?” gibi soruların ardı arkası kesilmiyor. Tabii ki farklı beklentilerdeki arkadaşlardan gelen bu sorulara her defasında onların zevk ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş cevaplar vererek adeta fahri concierge hizmeti de sunmuş gibi hissediyoruz kendimizi çoğu zaman. Bodrum’da yaşayan kişiler olarak eminiz benzer soru yağmurları size de geliyordur. “Kime nereyi tavsiye etsem beğenir?” diye kafanızı yorup zahmete girmeyin diye, biz sizin için tek tek deneyimleyerek, bu hafta da özellikle damağa olduğu kadar göze de hitap eden şık, kaliteli ve rafine mekanları paylaşmak istedik.
#1Bir şehrin kültür belleğinin en güzel yansıması sofralardır. Yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Hatay’ın mutfağı farklı kültürlerin sentezi, bu yüzden de ‘Medeniyetler Sofrası’ diye biliniyor. Depremlerden sonra sadece Hataylıların değil, artık hepimizin bir yanı yaralı ama diliyoruz ki o güzel sofralar tekrar kurulsun.
#HatayÜlkenin üzerine bir kâbus gibi çöken, yüzyıllardır yaşanmamış şiddette gerçekleşen, çok büyük kayıplar verdiğimiz Hatay ve Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam 34 gün geçti. Hepimiz biliyoruz ki bu zorlu dönemi aşmak, yaraların sarılmasını sağlamak hiç kolay değil.
#Müge AkgünElmadağ’daki Divan Oteli’nin içinde fine dining konseptiyle yenilenen Lokanta by Divan, özünde 67 yıllık bir geleneği sürdürüyor: Yerel ve güncel. Mekânın alameti farikasıysa tavana kadar uzanan kırmızı aydınlatmalı, seksi kavı. Bu kav şarap kültürüne odaklı Wine Spectator dergisi ödüllü.
#Savaş ÖzbeyUzun zamandır düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri’ne bu yıl da 30’dan fazla ülkenin peyniri katıldı. En çok övgüyü İsviçre ve İtalya peynirleri alırken Türkiye’den hiçbir peynirin yine listede yer almaması dikkat çekti. 150’den fazla peynir çeşidine sahip olan ülkemiz neden uluslararası arenada peynirlerini ön plana çıkaramıyor? Mercek altına aldık...
#PeynirPeynir helvası, Hayrabolu, Kemalpaşa, höşmerim, lor tatlısı... Memleketin dört bir yanında peynirle yapılan o kadar çok tatlımız var ki.... Büyük şehirlere cheesecake ya da tiramisu satan dükkkânlar gibi geleneksel peynir tatlılarımızı satan mekânlar açılsa keşke, kuyruklar onların da önünde uzasa...
#PeynirTel kadayıf ve taze peynirin buluşup özel tepsilerde ağır ağır pişirildiği şerbetli künefe... İncecik bir yağlı hamur arasına bolca kaymak, şeker ve toz Antep fıstığı konarak hızlıca pişirilen katmer... Yapımı ustalık isteyen bu iki tatlıyı okurlarımız kıyasladı, hangisini neden sevdiklerini anlattı.
#KünefeEski Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, çok güzel ifade etmiş: “Yahu, siz 360 farklı türde peyniri bulunan bir ulusu yönetmek kolay mı sanıyorsunuz?” Bu, peynir zevki ve çeşnisi gelişmiş toplumların aslında ne kadar sofistike, zor beğenen insanlardan oluştuğunu anlatan sevdiğim veciz bir söz. Bana sorarsanız bizim de Fransa’dan geri kalan yanımız yok. Bölge bölge, şehir şehir peynir çeşitlerimizin tam sayısını çıkartmak kolay değil, ama güvendiğim bazı araştırmalarda Anadolu’da tam 193 çeşit peynirimizin olduğu, bunlardan sadece dokuzunun resmi tescil altında olduğu belirtiliyor.
#Anadolu Olan Peynirler“Şimdi şöyle çıtır çıtır bir künefe olsa…” diyenler buraya! Sizin için evde nefis bir künefe yapmak için bilmeniz gerekenleri araştırdık. Antakya’nın en meşhur künefecilerine taş çıkartacağınız nefis künefe tarifimizi aşağıda bulabilirsiniz. Afiyet olsun…
#EvdehayatBinlerce yıllık tarihinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Hatay son dönemde gezginlerin favori rotası. Henüz keşfetmediyseniz; doğal güzellikleri, zengin tarihi mirası ve mutfağı ile dikkate değer bu şehri bahar planlarınıza almalısınız.
#Hatay Gezi RehberiGeç de olsa kışın gelmesi, sağanak yağmurların başlaması ve soğuk havaların kendini göstermesiyle birlikte bağışıklık sistemimiz gücünü yitirmeye başlıyor. Bu durum hastalıkların ve depresyon belirtilerinin baş göstermesine neden oluyor. Diyetisyen Melda Demiröz, kış dönemindeki hastalıklardan korunmak, yakalandığımız hastalıkların daha kolay atlatılmasını sağlamak ve olası depresyon belirtileriyle başa çıkmak için doğru beslenme konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
#Bağışıklık SistemiTürk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilen Kilis’e özgü cennet çamuru tatlısını bir yiyen bir daha unutamıyor. Baklavacı Mehmet Yılmaz Ayoğlu "Herkesi bu lezzeti tatmaya davet ediyoruz. Eğer beğenmezlerse tatlı bizim ikramımız" dedi
#KilisTürk gastronomisinin en önemli yemekleri arasında sayılan kebap artık üniversitede ders olarak okutulacak. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümünde ilk kez ders olarak okutulmaya başlanan kebap Gaziantep ve bölgenin de en önemi yemekleri arasında yer alıyor.
#GaziantepBeyti’ye girdiğinizde özel bir yerde olduğunuzu hemen hissediyorsunuz. Dekor özenli, servis düzgün; tüm bunların mimarı, 80’lerindeki ‘Beyti Bey’ dimdik ayakta ve her detaya göz kulak oluyor. En önemlisi yiyip içtikleriniz elbette: Çoğu dünya çapında.
#Vedat Milor