Küresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkÇukurova Üniversitesi Karaisalı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Kavur, halk arasında 'yakağan' olarak bilinen kum sineklerinin birçok hastalığa sebep olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kavur, ”Yakağanlar ısırdığında iç organlar formu dediğimiz lenf düğümlerindeki damarları tıkayarak şişmelere, dalakta ve karaciğerde büyümeye neden oluyor” dedi.
#YakağanÇukurova Üniversitesi Karaisalı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Kavur, halk arasında 'yakağan' olarak bilinen kum sineklerinin birçok hastalığa sebep olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kavur, ”Yakağanlar ısırdığında iç organlar formu dediğimiz lenf düğümlerindeki damarları tıkayarak şişmelere, dalakta ve karaciğerde büyümeye neden oluyor” dedi.
#Kan Emen Kum SineğiHer yaz mevsiminde korkulu rüyamız haline gelen sivrisinekler bu yıl da 'kanlı' yüzünü göstermeye başladı. İlaçlama başta olmak üzere birçok önlem alınıp mücadele için çeşitli yöntemler üzerine kafa yorulsa da durum her geçen yıl kötüye gidiyor. Küresel ısınma bunun en acı sebeplerinden. Uzmanlara göre "Daha önce hiç görmediğimiz bir sineği bile artık bölgemizde görebiliriz.” Peki vatandaş sivrisinekler için nasıl önlem alabilir? İşte sivri kâbusunun gidişatı ve arasında 'çiçekli' önlemin de yer aldığı, bireysel mücadele yöntemleri...
#SivrisinekŞark çıbanının çok eskilerde kalan bir hastalık olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre her yıl 1.5 milyon kişi şark çıbanı oluyor. Türkiye’de ise sadece geçen yıl 2200 şark çıbanı vakası görüldü. Komşularımız Suriye, Irak ve İran’da bizdekinden çok daha fazla sayıda vaka olduğunu biliyoruz.